Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 3600 ek gösterge ile ilgili torba kanun teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri esnasında önerge ile ilgili değişiklik yapıldı. En düşük emekli aylığı 3 bin 500 TL’ye çıkartıldı. Öte yandan 4 Temmuz’da ise SSK, BAĞ-KUR ve memur emeklileri için zam oranı açıklanacak. 2018 yılından bu yana yılda 2 kere verilen emekli ikramiyesi ise şu an için bin 100 lira sınırında kaldı. Özellikle son dönemlerde artan hayat pahalılığı, her alana gelen fahiş zamlar ile yüksek enflasyon, emekliler için yaşam koşullarını zorlaştırdı. Emekliler, 30 Haziran Dünya Emekliler Günü’nde yaşadıkları açlığa ve yoksulluğa isyan etti. Emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısına ilişkin açıklamalarda bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak ile Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) İzmir Şube Başkanı Zekeriya Beypınar, maaş ve ikramiyelerde acilen iyileştirme yapılması için yetkililere çağrıda bulundu. 

‘YAŞAMAYIN DİYOR’

Emeklilerin açlık ve yoksullukla mücadele ettiğini ifade eden DİSK Emekli Sen Hüseyin Özkaynak, “2018 yılında ilk kez emeklilere bayram ikramiyesi bin lira olarak verildi. 2018 yılında bin lira bayram ikramiyesi bin lira çeyrek altın yapıyordu, bugün bir tane gram altın yapıyor. O günden bugüne enflasyon farkı hesaplansa bile bugün bize verilmesi gereken bayram ikramiyesi en az 3 bin lira oluyor. En düşük emekli ikramiyesi 3 bin 500 liraya çıkarıldı. Şöyle bir örnek vereyim, bir yıl önce; iyi bir peynirin kilosu ortalama 40-50 liraydı, şimdi 150 liraya dayandı, etin kilosu 60-70 liraydı, şimdi 200 liraya dayandı, şekerin kilosu 30 liraya dayandı. Gıda maddelerine ulaşım korkunç derecede zorlaştı. Elektrik, doğalgaz, kiraya gelen zamlar malum… Bugün, emeklilerin büyük çoğunluğu açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yoksulluk sınırı 20 bin liraya, açlık sınırı 7 bin liraya dayandı. Emeklilere verilecek maaş ise 3 bin 500 lira… Bununla nasıl geçinilir? Devlet, emeklileri yok sayıyor, adeta ‘Yaşamayın’ diyor. Bayram geliyor, emekliler torunların yanına gelmesini istemiyor. Çünkü torununa bayram harçlığı verecek parası yok. Çoğu emekli, makarna ve çorbayla gününü geçirmeye çalışıyor. Emekli ikramiyelerinin asgari ücret düzeyine çıkarılması, maaşlar ise en az açlık sınırı kadar olmalı… Yoksulluğu geçtik, karnımızı doyurabileceğimiz bir ücret istiyoruz” diye konuştu. 

‘PERİŞAN HALDEYİZ’

Emeklilerin ciddi bir geçim sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken TÜED İzmir Şube Başkanı Zekeriya Beypınar, “Emekliler bu bayrama çok hüzünlü giriyor. En düşük emekli maaşının 3 bin 500 lira olması kabul edildi ama bir emekli, evine biri kilo et alamayacak hale geldi. İkramiyelerden zaten umudumuz yok, bin lira ikramiye ile ne yapılabilir? Büyük bir sıkıntı içerisindeyiz, perişan vaziyetteyiz. Emekliler, torunlarından kaçıyor, bayram harçlığı bile veremeyecek halde olduğu için… Emekliler şu an komşusunun, çocuğunun, akrabasının eline bakıyor. Bizim günahımız ne? Hayat pahalığını durdursunlar. İkramiyenin en az asgari ücret seviyesinde olması lazım, maaşlarca ciddi bir iyileştirme yapılmalı…  Emekliler hakkını istiyor” ifadelerini kullandı.
 

Editör: Haber Merkezi