TUGAY CAN / İZ GAZETE - Tarihi İzmir Elektrik Fabrikası’na ilişkin açmaz hala devam ediyor. Sürece ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in AKP’li Meclis üyeleri üzerinden yaptığı çağrıya henüz bir yanıt gelmezken konuya ilişkin İz Gazete’ye konuşan avukat Hazar Can Kıpçak süreç hakkında bilinmeyenleri İz Gazete’ye anlattı. Özelleştirme ihalesinin gerçekleştiği 2018 Ocak ayında konuyu Danıştay’a taşıyan avukat Senih Özay ise Tarihi Elektrik Fabrikası’nın Büyükşehir bünyesine katılması için gerekli onayın gelmesi halinde Danıştay’daki davasında feragat edeceğini açıkladı.

DANIŞTAY REDDETTİ

İzmir’de yaşayanlar olarak 2018 Ocak ayında gerçekleşen il özelleştirme ihalesinin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Danıştay’a başvurduklarını söyleyen avukat Hazar Can Kıpçak, “Danıştay bizim yürütmeyi durdurma kararımızı reddetti. Bu süreç içerisinde de ihale gerçekleşti. İhalede tek katılımcı oldu. Katılımcı azlığı nedeniyle zarf açılmadan ihale reddedildi” bilgisini paylaştı.

SOYER VE KOCAOĞLU’NA MEKTUP

Süreç içerisinde o dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile o dönem Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Tunç Soyer’e mektup yazdıklarını aktaran Kıpçak, mevcut yerin ihale yoluyla ya da ‘bedelsiz tahsis’ yoluna da gidilebileceğini kaydetti.

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nu örnek gösteren Kıpçak, “Bu kanunun 47. Maddesine göre ilgili bakanlık ve kamu idaresi ile irtibata geçerek burayı bedelsiz tahsis ya da karşılıklı arazi verilerek de bu tahsis gerçekleşebilirdi. Ancak ihaleye az bir zaman kaldığı için Büyükşehir Belediyesi tarafından bu seçenek kullanılmadı” dedi.

DİLEKÇELERE YANIT GELMEDİ

İhaleye tek teklifin Grand Plaza tarafından yapıldığını hatırlatan Kıpçak, satışın gerçekleşmesi için Cumhurbaşkanlığı onayının gerektiğini fakat Cumhurbaşkanlığı onayının henüz gelmediğini aktardı. Kıpçak, Cumhurbaşkanlığı’na bir dilekçe sunduklarını kaydetti. Dilekçelerine yanıt gelmediğini söyledi.

Grand Plaza’ya ilişkin tartışmalar hakkında da konuşan avukat Hazar Can Kıpçak, şöyle konuştu: “Bununla ilgili net bir açıklama yok. Ancak ihale şartnamesine bakıldığı zaman ihaleye katılamayacak olanlar açıkça sayılmış durumda. Kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idareler ve kamu tüzel kişiliğine sahip eğitim kurumları. Grand Plaza’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de ortağı olduğu bir şirket. MERSİS’e kayıtlı ve birden çok ortağı bulunuyor. Türk Ticaret Kanunu’nun tabii bir şirket. Dolayısyla ihaleye katılmasında hiçbir sakınca yok. Şu anda devir buna dayanılarak gerçekleştiriliyorsa Grand Plaza A.Ş.’nin ihaleye girmesinde herhangi bir sakınca yoktur”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Grand Plaza A.Ş'nin kazandığı Tarihi Elektrik Fabrikası ihalesinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından onaylanmadığını açıklamıştı.

‘FERAGAT EDERİM’

Öte yandan 2018 yılında gerçekleşen ilk ihalenin ardından Danıştay’a özelleştirme iptali için başvuran avukat Senih Özay ise “Madem bu kadar güzel bir şey yapılmak isteniyor, ve teslim edilmesi durumunda kamu yararına kullanılacak bunun gecikmemesi için konu gündem edilmeli. Eğer Cumhurbaşkanlığı’ndan onay gelirse bu ihale için Danıştay’daki davamdan feragat ederim” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi