Yeni e Dergisi'nin, 1917 Ekim Devrimi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı 'Sosyalizm Geçmiş Değil Gelecek' etkinlikleri devam ediyor. Kültürpark İzmir Sanat Merkezi'nde düzenlenen panele işçiler, kamu emekçileri ve gençler katıldı.

Panelde, Emek Partisi Genel Başkanı Nuray Sancar “İhtimalden Gerçeğe İşçi İktidarı” başlığı ile  ve İstanbul Tıp Fakültesi'nden Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Akif Akalın da “Sovyetler'de İşçi ve Halk Sağlığı” başlığı konuşma yaptılar. 

İlk olarak konuşan Nuray Sancar, Rusya'da devrim yapmış işçi sınıfının vermiş olduğu mücadelenin tartışılmasının, sonuç çıkarılmasının şu anda parça parça süren işçilerin mücadelesinin birleştirilmesi açısından önemli olduğunu belirtti. 

Rusya'daki devrim sürecinden bahseden Sancar "Rusya’da işçi sınıfının bilincini değiştiren iki şey vardır. Bunlardan biri Lenin'in işçi sınıfının politik mücadelesinin vermesi gerektiğini belirttiği 'Ne Yapmalı' kitabıdır. Diğeri de RSDİP'in 1903 yılında yaptığı 2. kongresidir.  Bolşeviklerin işçi sınıfı içerisindeki örgütlülüğü, birleştirici nokta olması devrim sürecini hazırlamıştır. Ekim devrimi, sınıfın ve sınıfın partisinin iradi dönüşümü ile yapılmıştır" dedi. 

'İŞÇİLER ÖRGÜTSÜZ OLDUĞU İÇİN SALDIRILARA KARŞI GELEMİYOR'

Ekim Devrimi'nin etkisine de değinen Sancar şunları söyledi "Bütün dünyanın çehresini değiştirmiştir. Bir çok işçi sınıfı da bundan örnek almıştır. Dünya genelinde sosyalizm talebi yükselmiştir. Avrupa ve Amerika'da yükselen işçi hareketi karşısında tavizler vermeye başlamıştır. Bugün de ortadan kaldırılmaya çalışan şey o gün elde edilen kazanımlardır. Daha ucuz bir işçi gücü yaratılmaya çalışılmaktadır. Kapitalizm neoliberalizm adı altında kendisini yeniden örgütlemeye başladı. İşçi sınıfının bir daha bir araya gelmemesi için üretim biçimlerini değiştirmiştir. Dünyayı yeniden paylaşmak için harekete geçmiştir. 3. Dünya Savaşı'nın koşulları yavaş yavaş ortaya çıkmıştır. Bu süreçte emekçilerin karşı çıkamaz hale getirilmeye çalışılmıştır. İşçiler şu anda örgütsüz ve strateji yoksunlığundan bu saldırılara karşı gelemiyor. bundan işçiler burjuvazinin hayallerine çok kolay yedeklenebilmektedir". 

'SINIFIN BİRLEŞTİRİLMESİ ÇAĞRILARLA SINIRLI KALMAMALI'

Ekim Devrimi'nin işçi sınıfının önünde önemli bir örnek olduğunu belirten Sancar "Bizden önceki kuşakların sorunları nasıl çözdüğünü ortaya koyuyor. İşçi sınıfi ile bilincinin buluştuğu bir devrimdir. Köylülerlerle, ordudaki kent yoksulları ile, aydınlarla, gençlerle mücadelesini ortaklaştırmıştır bir harekettir. Şu anda 19. yy'da koşulları yaşıyoruz ve eksikliğimiz emekçileri bir araya getirememiz. Bizi kutuplaştırarak, kimlik hanelerine bölen politakalara karşı emekçileri kendi talepleri etrafında birleştirmenin yolunu bulmalıyız. Bu kadar saldırının karşısında emekçilerin birleşememesi kendi aleyhlerine yazılıyor. Birleşme artık çağrıları ile sınırlı kalmamalı ve harekete de geçilmelidir". 

'İŞ SAĞLIĞI İLK DEFA SOVYETLERDE UYGULANDI'

Dr. M. Akif Akalın da Ekim Devrimi öncesinde kamusal sağlık hizmetinin olmadığını ifade ederek "Sağlık hizmetinin şekli RSDİP Kongrelerinde de geniş yer almıştır ve devrimin hemen ardından yayınlanan kararnamede sağlık hizmeti ile ilgili adımlar atmıştır. Sağlık devlet hizmeti olmuş, sağlık bakanlığını kurmuştur. İşçi sağlığı açısından önemli olan 8 saatlik iş günü tüm iş kollarında hayata geçirilmiştir. Bu daha da düşürüldü. Herkese eşit ücretsiz sağlık hizmeti tanınmıştır. Bu şu anda bile Küba hariç hiç bir ülkede yoktur. Bundan dolayı sosyalizm geçmiş değil gelecek diyoruz. 1918'de Sovyetlerde çıkarılan iş kanunun hala yanına yaklaşan bir iş kanunu yoktur. İş sağlığı ve iş güvenliği ilk defa Sovyetler'de uygulanmaya başlandı. Yapılan çalışmalarla iş sağlığı noktasında önlemler anlatıldı. Sovyetler Birliği'nde elde edilen haklarda Uluslararası İşçi Örgütü tarafından da uygulanmak zorunda kaldı. Hastalıkların, kazaların kader olmadığı anlayışı oturtuldu. Sovyetler, insanların yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirerek yaşam sürelerini uzatmıştır" dedi. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi