Gizem TABAN/İZ GAZETE- Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, EHKİB Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı ve EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, Sahilevleri Zaitun Restoran’da gerçekleşen ‘Basın Buluşması’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sektör hakkında son dönemdeki gelişmeleri aktaran EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, zor günlerden geçtiklerini belirtirken önümüzdeki sürece dair de çarpıcı mesajlar verdi.

‘İLK 6 AY KARANLIK’

Sektördeki son durumu özetleyen EHkib Başkanı Burak Sertbaş, “İlk altı ay süper geçti, bizim sektör adına rekorlar kırıldı. Ondan sonra yavaş yavaş düşmeye başladık ama renk vermedik. Eylül ayı sonuna geldiğimizde de rakamlarımız fena değildi ama artış hızımız azalmıştı. Ne yazık ki bu ay tabiri caizse tepetaklak durumdayız. Bizim Ege’de yüzde 30’lara yakın bir önceki seneye göre azalma var. Türkiye geneli biraz daha iyi, yüzde 16’larda azalma var. Bilmiyorum, sene sonunda geçen senenin rakamlarını yakalayabilir miyiz? Tek hedefimiz bu… Artmak değil, geçen senenin rakamlarını yakalamak… Umarım yakalarız. Ne etkiledi? Resesyon… Resesyon diye diye getirdik resesyonu. Enerji krizinin bir şekilde çözüleceğini, Avrupa’nın Rusya ile bir şekilde el sıkışacağını, Ukrayna ile durumu çözeceğini düşünüyordum ama hiçbir bu kadar uzun süreceğini düşünmüyordum. Ama ne yazık ki hepimizde sipariş azalmaları var. Firmalara baktığımda çok dramatik düşüşler yok. Sürdürülebilir durumdayız, en azından yılsonuna kadar… Ama 2023’ün ilk altı ayı karanlık görünüyor. Bütün ihracatçılar adına karanlık görünüyor, sadece bizim sektör adına değil. Tamamen dünyadaki olaylar ile alakalı… Bekleyeceğiz, göreceğiz. İyi korumamız lazım kendimizi, bütün üyelerimize aynı şeyi söylüyorum. Çok dikkatli harcamalar yapmamız lazım, çok dikkatli üretimler yapmamız lazım.

‘ZOR GÜNLER BEKLER’

‘Bir asgari ücret furyası bekliyor bizi’ diyen Sertbaş açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Afaki rakamlar konuşuluyor umarım olmaz, 10 binler telaffuz edilen ortamlar var. Ama bu seçim ortamında muhalefetin gazı, iktidarın da hırsı ile oralara gelirse, kurun da artmayacağını düşündüğümüz için ihracatçıyı çok zor günler bekliyor. Özellikle hazırgiyimci işçilik maliyeti çok yoğun bir sektör olduğu için hazırgiyimciyi çok zor günler bekler. Kurun artacağını hiçbirimiz düşünmüyoruz. Yıl sonunda Euro ve dolar toparlar diye düşünüyorduk ama yıl sonuna geldik hala göremedik 20’leri... Bir baskı içinde olduğu kesin. Bu baskının seçime kadar devam edeceğini düşünüyoruz.

‘HİZMETE DEVAM’

Sertbaş ayrıca, “TİM başkanı başkanlığında Türkiye’deki tüm hazırgiyim başkanları, tekstil başkanları, Inditex Grubu’nu ziyaret etti. Inditex Türkiye için çok önemli bir müşteri, cirosal anlamda Ege için çok daha önemli… Ama bizlere olan birtakım baskıları var, sosyal anlamda ve siparişsel anlamda... Üyelerimizden aldığımız şikayetler doğrultusunda ‘Size geliyoruz’ dedik. Onların da böyle bir görüşmeye ihtiyacı varmış ki çok güzel karşıladılar bizi… Üst düzeyde görüşmeler yaptık ve sonuçta da bir komite oluşturulmasına ve bu komitenin de Inditex grubu ile Türkiye’deki ihracatçılar arasında köprü olmasına karar verdik. Çünkü Türkiye’den ve hükümetten talepleri var. Sadece bizim isteklerimiz değil. Biz sonuçta bu tür eylemlerle nefesimiz yettiğince sektöre hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘KENDİMİZİ KORUYALIM’

“Seçimden sonra büyük ihtimalle kartlar yeniden karılacak, her kim seçilirse seçilsin” diyerek konuşmasına devam eden Sertbaş, şöyle konuştu: “Şu andaki iktidar da devam etse başka bir iktidar da gelse kartlar yeniden karılacak. Yeni dönemde ben ihracatçının yine yıldız olacağını düşünüyorum. Çünkü bu ülke ihraç etmek ve üretmek zorunda… Şimdi birtakım baskılarla ihracatçının önü kapanıyor ama bu seçim atmosferi bittiğinde eminim ihracatçının önü tekrardan açılmış olacak. O yüzden kendimizi şanslı görüyorum ama yeter ki şu ikinci çeyreğin sonuna kadar, 2023’te sağlam duralım, kendimizi koruyalım. Şu anda şirketlerimizi sürdürme dönemi, inşallah onu başarıyla yapacağız.”

‘BAKAN BEY’E İLETECEĞİM’

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile yapacakları görüşmede ileteceği konulara dair bilgiler veren Sertbaş, “Bizim jenerasyonun görmediği kötülük kalmadı. Her şeyi gördük, bir memlekette ve dünya da ne olabilecekse… Dolayısıyla hayırlı günler beklemiyor gibi görüyoruz. Biz çalışmalara devam ediyoruz. Bakan Bey ile Genişletilmiş Bakanlar Kurulu toplantısı var. Orada taleplerimizi dile getireceğiz. Avrupalı her şeye rağmen kömür kullanıyor ama bize hala sürdürülebilirlik diye diretiyorlar. Bizde onunla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Elimizden geldiğince de müşterilere ‘Durun, bekleyin, biraz vakit geçsin, kendimizi toparlayalım ondan sonra sürdürürüz bu işi’ diyoruz. Ama Avrupalı beklemiyor, dinlemiyor bizi… Kur, maliyet, asgari ücret konusunda terse geldiğimizi ve artık zarar eder duruma geldiğimizi, kaldı ki 2023’teki asgari ücretle hiç fiyat tutturamayacağımızı, çok müşteri kaybedeceğimizi bizzat dile getireceğim” dedi. Uzak pazar olarak Amerika’yı tercih ettiklerini ancak Avrupa ile de devam edeceklerini belirten Sertbaş, “Avrupa’ya yükleneceğiz. Avrupa’nın uzak doğuya bakmamasını sağlayacağız. Uzak pazarlar ile ilgili hükümet bastırıyor, hakikaten oralarda zayıfız, gidilecek çok uzak pazar var. Biz Amerika’yı seçtik, o nispeten bize daha uygun… Amerika fikri zaten hep kafamızda, yeter ki biz kendimize uygun müşteriler bulalım” ifadelerini kullandı.

‘MUTLAKA DENGE LAZIM’

EHKİB Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı ise, “Resesyon olayı ihracatı tamamen baskıladı. İşimiz zor ama seçimden sonra durumun değişeceğini düşünüyorum. Kur baskısının biraz daha hafifleyeceğini düşünüyorum. Oraya kadar idare edeceğiz. Belki başa baş fiyat vereceğiz, belki zarar edeceğiz ama şu an en önemi nokta müşterimizi kaptırmamak… Tek umut hammadde fiyatlarının, enerji fiyatlarının düşmesi… Genel olarak ihracat için söylüyorum; bunlar düşerse kompanse edilip yola devam edebiliriz. Biz bu enflasyonist ortamda ‘işçiyi ezelim, asgari ücret artmasın’ demiyoruz, asgari ücret artsın ama burada mutlaka bir denge lazım” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi