Ege Belediyeler Birliği Genel Kurulu İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapıldı. Seçimlerde Birlik Başkanlığı'na dördüncü kez İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu seçildi. Kocaoğlu, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada ülkenin ve bölgenin içinde bulunduğu sorunlardan dolayı turizm konusunda sıkıntı yaşandığını, rezervasyonlarda ve gelirlerde gerileme olduğunu söyledi. Bu sorunu aşmak için yerel yönetimler, turizm sektörü, bakanlık, merkezi hükümetin katkı koymasının önemli olduğunu, sektördeki bu daralmanın kabul edilmemesi gerektiğini belirten Kocaoğlu, "İzmir Turizm Tanıtım Vakfı'nı daha aktif hale getirmek için çalışıyoruz. İZKA ile turizm tanıtımına kaynak ayırmak suretiyle sıkıntılı dönemi aşmak için elimizden gelen tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirmeye çalışacağız. Ege Belediyeler Birliği olarak da neler yapabileceğimize bakalım" dedi.

MÜLTECİ DRAMININ UNUTULMAMASI İÇİN ANIT HEYKEL

Turizm istihdamındaki azalmanın hem toplumdaki sorunları arttırdığına hem de belediyeler üzerinde ciddi baskı oluşturduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, turizmi etkileyen olayların başında mülteci sorunu geldiğini söyledi. Kocaoğlu, "Ege Bölgesi mültecilerin göç yolu. Birçok insanlık faciası bölgemizde yaşandı. Bu sorunla da uğraşmamız gerekir. Endişem odur ki eğer geri kalmış, açlık, susuzluk çeken ülkelerin sorunları gelişmiş ülkeler tarafından yerinde çözülmediği müddetçe tüm dünya, göç sorununu artarak yaşacaktır. Türkiye'de kalsınlar, Yunanistan'a geçsinler gibi palyatif tedbirlerle sorun çözülmez. Mutlaka Birleşmiş Milletler bünyesinde tüm devletler bir arada politika üretmeli" dedi. Kocaoğlu, en çok mülteci dramının yaşandığı bölgeler olan Bodrum ve Dikili'ye belki bir anıt yapılabileceğini ve mültecilerin yaşadığı insanlık ayıbının hafızalardan silinmemenin sağlanabileceğini söyledi.
Kocaoğlu, Ege Belediyeler Birliği üyelerine kırsalda, tarım ve hayvancılıkla ilgili yaptıkları çalışmalara, çiftçilere, üreticilere verdikleri destekleri anlattı. Bilim adamları ve çiftçilerle birlikte ihtiyaçları tespit ettiklerini, sorunları çözmek için adımlar attıklarını belirten Kocaoğlu, bir model oluşturduklarını söyledi. İsteyen belediyeye tarımsal destek modeli konusunda bilgi verebileceklerini belirten Kocaoğlu, tarımda teknolojinin kullanılması, iyi tarım örnekleri yaratmak, ihracat yapacak kalitede ürün yetiştirilmesi, katma değeri yüksek ürünler ve tarımla kent kalkınmasına katkıyı hedeflediklerini belirten Kocaoğlu, "Kırsalda üretimin arttırılması, ürünün değerlendirilmesi konusunda belediye bütçelerin sarsmayacak dokunuşlarla arttırılabileceğini denedik. Başarılı da olduk" dedi.

EGE BELEDİYELERİ'NE TARIMA DESTEK BİLGİLENDİRMESİ YAPILACAK

Genel Kurul'da söz alan Afyonkarahisar'a bağlı Evciler İlçe Belediye Başkanı Saim Özer ve Denizli'nin Buldan Belediyesi Başkanı Mustafa Gülbay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarım ve hayvancılıkla ilgili çalışmalarını izlediklerini, başarılı bulduklarını ve bilgi sahibi olmak istediklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin Tarımsal Kalkınma Daire Başkanlığı'ndan bu konuda destek istendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, uzman bürokrat ekibin teorik bilgilendirme için isteyen belediyelere bir günlük programlar çerçevsinde gitmesi talimatı verdi. Ayrıca, pratikteki işleyişi görmeleri için de kooperatifler ve birliklerdeki çalışmaları görmeleri için de bir günlük gezi yapılmasının yararlı olacağını söyledi.

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi