Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir’de 1980’li ve 90’lı yıllara damgasını vuran, efsane müzik festivalleri arasında yer alan Çeşme Festivali, ‘Müzik ve Kültür Duraklarıyla’ yeniden hayata geçecek. Bu yıl 22-25 Eylül tarihleri arasında Çeşme Belediyesi tarafından yeniden hayat bulacak olan Çeşme Festivali, Çeşme Yarımadası’nda büyük bir heyecanla ve zengin bir programla gerçekleşecek. Bu yıl ‘Balkan’ teması ile yapılacak olan Çeşme Festivali’nin basın lansmanı Çeşme’de bir otelin toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantı öncesinde, festivale dair bilgi ve görselleri içeren kısa bir video gösterimi yapıldı. Bunun ardından konuşan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, tüm sanatseverleri Çeşme’ye davet etti.

‘SAĞLAM ADIMLAR ATIYORUZ’

Festivalin tanıtım toplantısında konuşan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Üç yılı aşkın bir süredir zenginliklerimizi korumak, çoğaltmak ve dünyayla paylaşmak için büyük bir aşk ve yoğun bir emekle çalışıyoruz. ‘Sen ya da ben yok. Biz varız’ diye yola çıktık ve daima sevginin kazanacağı inancıyla yol aldık. Dünyanın dört bir köşesinde süren ayrıştırıcı yaklaşımlar, can yakıcı çatışmalar içerisinde hırpalanan insanlığın hoşgörü kültürümüzle yaraların bir nebze olsun sarılmaya, koşulsuz sevgiyle geleceğe yeniden umutla bakmaya her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Çağdaş, bağımsız, aydınlık yarınların ancak Mustafa Kemal’in devrimleri ışığında yükseleceğine inanıyor; sanatın gücüne inancımızla Çeşme’nin sanatla bağını günden güne birleştirerek 12 ay yaşayan bir kent olması için sağlam adımlar atıyoruz. 80’li ve 90’lı yıllarda büyük ses getiren, canlı yayınlarla Çeşme’yi dünyaya tanıtan, gençliğimin en güzel yıllarında mihmandarlıktan genel koordinatörlüğe kadar görev aldığım Çeşme Festivalimizi 25 yıl aradan sonra yeniden buluşturmamızın temeli tam da bu anlayışa dayanıyor. 2019 yılında “Ege’nin iki yakası” başlığıyla Çeşme Festivali efsanesini yeniden başlattık” açıklamalarında bulundu.

‘TÜM RENKLERİ GURURLA TAŞIYOR’

İki yıl zorunlu pandemi arasının ardından festivali, bu yıl tarihi bağlar ve kültürel birliğin parçası olan Balkan teması ile gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Oran, “Bugün aramızda kilometreler var gibi görülse de yüzyıllardır yaşanan sayısız acılara rağmen gittikleri her yere sevgiyi, hoşgörüyü ve kültürel renklerine zenginlik katan Balkan kardeşlerimizle kimsenin koparamayacağı köklü, genetik, tarihi ve kültürel bağlarımız var. Her birimizin ailesinin bir parçası Çeşme de Balkan kimliğinin tüm renklerini kuşaklar boyunca gururla taşıyor. 22-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz Çeşme Festivali Balkan Günleri’nde bu köklü bağların, müziğinin, gastronomisinin, güçlü tarihsel bağlarımızın izlerini paylaşarak tüm dünyaya sevginin ve umudun ışıltısını yayacağız. Dört gün sürecek festivalimizde, Balkan Paradise Orkestra, Shantel, Suzan Kardeş, Cenk Bosnalı gibi müzik gruplarının yanı sıra; Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ‘Balkan Göçü ve Türk Toplumu’na artıları ve eksileri’, Moğollar grubunun solisti üstat Cahit Berkay’ın ‘Ülke ülke Balkan müziği’, Muhammer Ketencioğlu’nun ‘Balkan şarkıları söyleşisi ve dinletisi’, Murat Meriç’in ‘Balkan müziğinin Türk popuna etkileri ve Saraybosna’da yaşanan acılar’ üzerine söyleşileri, belgesel gösterileri ile Balkan mutfağının eşsiz lezzetlerinin sergileneceği workshoplar gibi dolu dolu bir festival geçireceğiz.  Ulu Önderimizin ‘Yurtta barış dünyada barış’ ilkesine gönülden inanan büyük Çeşme ailemizin dünya ile paylaşacağı en önemli zenginliği umut, hoşgörü ve sevgidir. Sevgiye inanan herkesi kol kola vermeye, halaylar çekmeye ve festivale gelmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi