Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, 14 Mart Tıp Bayramı'na ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. Doğruyol açıklamasında, "​Biz sağlık çalışanları olarak, insan sağlığına, insanın kendisine hizmet etmenin kutsal olduğuna inanan bir meslek grubuyuz.  Kutsal bir mesleğin mensupları olduğumuzun bilincindeyiz. Çok bir şey istemiyoruz. Sağlık çalışanlarının devlet memuru olduğunu, her birinin bir ailesi olduğunu, onların da sevinçlerinin üzüntülerinin olduğunu unutmayın yeter" ifadelerini kullandı. 

'VATANDAŞLARIMIZ BİLMELİDİR Kİ...'

Yapılan açıklamada, başta hekimler olmak üzere sağlık emekçilerinin Tıp Bayramı'nı kutlayan Doğruyol, "Doktorundan hemşiresine memuruna kadar sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarımıza minnettarız. İyi ki varsınız. Koronavirüsten dolayı herkes kendi canının derdine düşmüşken, sağlık çalışanlarımız tüm sağlık kuruluşlarımızda 7/24 kesintisiz hizmet vermeye devam etmişlerdir. Pandemi döneminde bile, adaletsizliklere, hak kayıplarına, mobbinge uğrayanlar yine sağlık çalışanlarımız olmuştur. Şimdi diyoruz ki... ​Kamu kurumlarında görev yapan tüm memurlarımızın esnek mesai yaptığı, çalışma saatlerinin kısaltıldığı pandemi döneminde sağlık çalışanlarımız 7/24 kesintisiz hizmet vermiştir. Pandemi süreci olması hasebiyle sağlık çalışanlarımızın izinleri iptal edilmiş, emeklilikleri kapatılmış, istifa etmeleri bile yasaklanmıştır. Elbette pandemi sürecinde sağlık çalışanlarımızın görevi vatandaşlarımıza en kaliteli sağlık hizmetini vermektir. Tüm vatandaşlarımız bilmelidir ki, pandemi döneminde bile, doktorundan, hemşiresine, memuruna hiçbir sağlık çalışanımız hakkettiğini alamamıştır. ​Ancak covid-19 virüsüyle mücadele eden sağlık çalışanlarımız ailesinden sevdiklerinden ayrı kalmasına, normal bir vatandaşımıza göre en az 10 kat daha fazla bulaşıcı hastalığa yakalanmasına, en az 10 kat daha fazla hayatına kaybetmesine rağmen, sağlık çalışanlarımıza pandemi sürecinde bile 2. sınıf memur muamelesi yapılmıştır" ifadelerini kullandı. 

'PANDEMİ SÜRECİNDE EN FAZLA SORUŞTURMA GEÇİRENLER YİNE SAĞLIKÇILAR OLDU'

"​Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarına sözde ödenen ek ödeme yüzde 100 artırılmış, ancak buna rağmen sağlık çalışanlarımızın yaklaşık yüzde 50'si hiç ek ödeme almamıştır" denilen açıklamada, "Memurlarımızın esnek çalıştığı pandemi sürecinde sağlık çalışanlarımız kurumlarımızda eksik personele rağmen 7/24 kesintisiz hizmet vermiştir. Sağlık personeli sayısının en fazla olduğu izmir ilimizde bile bazı hastanelerimiz yaklaşık yüzde 70 hemşire doluluğuyla çalışmaktadırlar. Personel yetersizliğinden dolayı açılamayan servisler, hemşiresiz çalışan binlerce aile hekimiz bulunmaktadır. Bugünlerde kısmen bir rahatlık olsa da, pandeminin yeni başladığı dönemlerde sokaktaki vatandaşlarımız bile sağlık çalışanlarımız virüs bulaştırır diye uzak durmuştur. Sokakta bile vebalı gibi davranılan sağlık çalışanlarımıza tüm bunlar yetmiyormuş gibi kurumlarındaki bazı liyakatsiz yöneticiler tarafından psikolojik baskı uygulanmış, mobbinge maruz kalmışlardır. Pandemi sürecinde bile en fazla soruşturma geçiren ceza alanlar yine sağlık çalışanlarımız olmuştur" ifadeleri de yer aldı. 

'ÇOK BİR ŞEY İSTEMİYORUZ'

Doğruyol ayrıca, "​Yaklaşık 15 yıl önce üç asgari ücret alan bir hemşire arkadaşımız maalesef bugün neredeyse asgari ücrete mahkum edilmiştir. Bugüne dek seçim meydanlarında sağlık çalışanlarımıza verilen sözler tutulmamıştır. Sağlıkta şiddet yasası beklentileri karşılamamıştır. 3 bin 600 ek gösterge sorunu unutulmuş, ek ödeme yönetmeliği adaletsizliklerde zirve yapmıştır. Tüm memurların sabit ödemeleri genel bütçeden ödenirken, sağlık çalışanlarımızın ek ödemeleri döner sermaye gelirlerinden ödenmekte olup, kurumlar (hastane) ekonomik zorluklara itilmektedir. ​Biz sağlık çalışanları olarak, insan sağlığına, insanın kendisine hizmet etmenin kutsal olduğuna inanan bir meslek grubuyuz.  Kutsal bir mesleğin mensupları olduğumuzun bilincindeyiz. Çok bir şey istemiyoruz. Sağlık çalışanlarının devlet memuru olduğunu, her birinin bir ailesi olduğunu, onların da sevinçlerinin üzüntülerinin olduğunu unutmayın yeter" açıklamasında bulundu. 
                                                                                                                             

Editör: Haber Merkezi