Bu yıl 9.’su düzenlenen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 13 Aralık 2021’e kadar sahnelerde sanat rüzgarını estirmeye devam edecek. TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) tarafından tamamen gönüllü katılımla düzenlenen Festival bu yıl DİRENÇ temasını taşıyor.

“Ötekilerin kendilerini ifadelerine alan sağlama, görünürlüklerini sahneye taşımalarının önünü açmak, tiyatro ile buluşturmak” gibi hedefleri olan Festival, farklı ülkelerden ve yurt içinden katılan ekipleri sanatsal bir altyapıda buluşturmak, etkileşimlerinin güçlenmesine katkıda bulunmak, kültürel ve sosyal ilişkileri geliştirmek gibi amaçlara da sahip.

Geçtiğimiz yıl Covit-19 nedeniyle ara verilmek zorunda kalınan Festival, bu yıl alınması gereken akılcı, bilimsel tüm önlemleri gözeterek yine kentin her yerinde, ilçeleri ile birlikte İzmir’in tüm sahnelerinde yerini alıyor.

Narlıdere’den Çiğli’ye, Bornova’dan Karabağlar’a, Konak’tan Yeşilyurt’a 10 gün boyunca 17 oyun, 1  konser  ve  2  atölyenin  planlandığı  etkinlikler  zincirinde,  Kısa  Oyun  Yazma  Yarışması da gerçekleştiriliyor.

TAKSAV İzmir gönüllüleri Festival’in ilk 8 yılında 267 tiyatro ekibini, 2 binin üzerinde yerli, yabancı sahne önü ve arkası sanatçı ve teknik ekibi, aralarında İtalya, İspanya, Fransa, Yunanistan, İsviçre, Almanya, Irak, İran ve KKTC olduğu ülkelerden 29 ayrı tiyatro grubunu ağırladı. Festivalin yabancı konukları bu yıl pandemi nedeniyle sınırlı tutuldu ve Azerbaycan ile Gürcistan’dan birer tiyatro grubu Festivalin davetlisi oldu.

Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali her yıl verdiği ödüllerle de gündem yaratıyor. Bu yıl Deniz Türkali’ye sunulan Onur Ödülü’nün geçmiş yıllardaki sahipleri Meltem Cumbul, Nevra Serezli, Ayşe Emel Mesci, Füsun Demirel, Üstün Akmen, Münir Özkul, Ferhan Şensoy ve Turgay Tanülkü olmuştu.

Tiyatro’ya tiyatro sanatına sahne önü ya da arkasından emek vermiş olanlara sunulan Emek ödülünü bu yıl sahnelerin gülen yüzü Cengiz Bozkurt aldı. Emek ödülünün geçmiş yılardaki sahipleri ünlü sanatçılarımızdan Gülriz SURURİ, Şevket ALTUĞ ve Bozkurt KURUÇ’un yanı sıra İzmir Güzel Sanatlar Fakültesi kurucu hocası Prof. Dr Özdemir NUTKU, Oyun Yazarı Hidayet SAYIN, Yayıncı-yazar T. Yılmaz ÖĞÜT, İzmir Devlet Tiyatrosu emektarı Cebrail NİŞANCI ve Balıklı ova Köy Tiyatrosu oldu. 

Festivalin açılış konserinde Chopin’den Rachmaninoff’a, Brahms’dan, Scriabin’e, Fazıl Say’a, hatta Pentagram’a kadar oldukça renkli ve kapsamlı bir repertuar sunan Dengin Ceyhan dakikalarca ayakta alkışlandı. Sanatçı Deniz Gezmiş’in görüntüleri eşliğinde Rodrigo’nun konçertosunu, Chopin’in en hüzünlü Nocturne yorumlarına bağlayarak sıra dışı bir hale getirdi.

9. Festivalin teması olan “Direnç” ödülü 2 yıldır pandemi ile mücadelede gösterdikleri olağanüstü çaba karşılığında tüm sağlıkçılar adına İZMİR TABİP ODASI’na sunulurken, çoğunun korkarak sustuğu bir ortamda, cesaretle, umutla konuşmaktan çekinmeyen Ebrar KARAKURT ve Berna LAÇİN de Festival yönetimi tarafından “aynı gökyüzü altında yaşamayı bir dirence çevirenleri” temsilen selamlandılar.

Tiyatro ekrandan seyredilmeyen, seyircisinin de oyuncusunun da canlı olduğu, her defasında yeni baştan ve bambaşka bir karşılaşma eylemi olarak kavuşma, dayanışma, değişme ve değiştirme eylemidir. Tam da bu nedenle, salgın en çok tiyatroya ve tiyatrolara zarar verdi. Festivalin ilk gününden bu yana, salonlara olan ilgi bu özlemin boyutunu ve tiyatronun dönüştürücü etkisini bir kez daha gösterdi.

10 gün süre ile katılımcı toplulukların oyunlarının yanı sıra, atölye çalışmalarının da yer alacağı Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’ne, yerli, yabancı profesyonel ve amatör olmak üzere 124 oyun başvurusu yapıldı. Birbirinden değerli bu çalışmalardan pandeminin de getirdiği sınırlamalar içinde “direnç” temasına uygun olarak, 2’si yabancı, 1’i çocuk olmak üzere 17 oyundan oluşan festival seçkisi, Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, Zeynep Altıok, Sanat eleştirmeni Yaşam Kaya, Yönetmen ve eğitmen Polat İnangül tarafından belirlendi.

İzmirlilere tiyatro ve sanat dolu 10 gün yaşatma hedefine sahip, tümüyle gönüllülerden oluşan TAKSAV Festival ekibince düzenlenen programda yer alan oyunlar ve atölyeler ücretsiz. Oyunlarla ilgili davetiyeler ilgili belediyelerin kültür müdürlüklerinden sağlanabiliyor.