Adını İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşundan alan ve kentin sembol yükseköğretim kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Alsancak’taki Rektörlük binası ile eklerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmesine karar verildi. DEÜ Rektörlüğü’nün Şubat 2019’da yaptığı başvuruyu değerlendiren Kurul, Rektörlük binalarının eğitim ve kültür amaçlı hizmet verdiğine; buraların simgesel değer taşıması nedeniyle de korunması gerektiğine hükmetti. Böylece yaklaşık 14 dönümlük alanda hizmet veren Rektörlük binası ve ekleri, hem koruma altına alınmış oldu hem de bakımdan onarıma kadar bütün işlemlerde ilgili mevzuatlara tabi hale getirilmesinin önü açıldı.

Yaptıkları başvurunun olumlu sonuçlanmasından duydukları memnuniyeti dile getiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Bir süre önce güzel İzmir’imizin sembolik yapılarından biri olan ve kentimizle bütünleşen Rektörlük binamızı, korumak ve gelecek kuşaklara bırakmak amacıyla bir çalışma başlattık. Bu kapsamda Alsancak’taki mevcut binalarımızla ilgili bilgi ve belgeleri toplayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurduk. Başlattığımız girişim Kurul tarafından kısa sürede değerlendirilerek olumlu sonuçlandırıldı. Böylece birçok değerimizi yetiştiren, bizler için son derece anlamlı olan binalarımız, devletimiz tarafından da güvence altına alınmış oldu. Bundan dolayı çok mutluyuz. Üniversitemize ve mensuplarımıza hayırlı olsun" dedi.

Dokuz Eylül’ün birçok hatırayı barındıran, geçmişle gelecek arasında kuvvetli bağlar kuran bir marka olduğunun vurgulayan Rektör Hotar, "Böylesi köklü gelenekleri olan kurumumuzun gelecek kuşaklara aktarması gereken değerleri, edinimleri ve entelektüel fikirleri olduğu kadar; bunları buluşturan, birlik ve beraberliği ifade eden ikonik yapıları da bulunuyor. Bunların hepsi bizi biz yapan unsurlar. Bu girişimimiz de temelde bütünü muhafaza etmek; güzellikleri korumak isteğiyle ortaya çıktı" diye konuştu.

"BAŞKA AMAÇLA KULLANILAMAZ"

Dönem dönem tartışmalara konu olan Rektörlük binasının eğitim dışındaki amaçlarla kullanımına ilişkin söylentilerin de alınan kararla birlikte son bulduğunu bildiren Rektör Hotar, bu binaların eğitim dışında hiçbir amaçla kullanılamayacağını ve yıkılamayacağını kaydetti.

DHA