ROJİN SUBAŞI- SILA ARABACIOĞLU - Geçtiğimiz haftalarda Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi sağlık çalışanlarının pandemi döneminde ek ücretlerinin kesintiye uğraması üzerine hastane önünde bu olay protesto edilmişti. Yaşananlardan sonra Dokuz Eylül Rektörlüğü İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na karantina bölgesinin ihlal edildiği gerekçesiyle eylemciler hakkında suç duyurusunda bulundu. Bugün Kantar Karakolu’na ifade vermeye giden sağlık çalışanları karakol önünde toplanarak açıklama yaptılar. İzmir Tabip Odası önceki dönem başkanı Funda Barlık Obuz da hakkında suç duyurusunda bulunulan meslektaşlarıyla birlikte ifade verdi. 

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı; Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, İzmir Tabip Odası ve ek ödeme kesintisi protestosuna katılan sendika ve hekim temsilcileri hakkında karantina kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Kantar Karakolu önünde Saat 11.00’de ifade vermek için toplanan sağlık çalışanları haklarını talep etmenin suç olmadığını ve karantina kurallarını ihlal etme gibi bir eylem yapılmadığını da belirtti. 6 kişinin çağırıldığı ifadede diğer sağlık çalışanları da karakolun önüne gelerek meslektaşlarına destek oldu. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, ”Bu bir hak arama eylemidir” dedi.

Çamlı'nın açıklaması şöyle; Tabip Odası Başkanı Çamlı: 15 Haziran'da Dokuz Eylül’de çalışanların sabit ek ödemelerinden yüzde 20’lere varan kesinti yaşandı. Tabip Odası olarak bizim ve diğer sağlık örgütlerinin de üyeleri var. Üyelerin haklarını korumak adına orada bir basın açıklaması yapıldı daha sonra bu eylem on gün kadar devam etti. Bu yasal bir hak arama eylemidir. Orada kamu sağlığını tehdit edecek bir davranışta bulunulmamıştır ve üzerinden 3 ay geçtikten sonra, ‘karantina bölgesine zorla girmekten, karantina kurallarını bozmak’ maddesinden soruşturma açıldı. Bizde kendi savunmamızı vermek için buradayız. Öncelikle orası bir karantina bölgesi değildir, bu konuda herhangi bir tebligat yapılmamıştır. Tamamen güvenlik ve hastane yönetiminin gözleri önünde yapılan bir hak arama eylemidir. Bu dönemde kahraman ilan edilen, balkonlardan alkışlanan hakları ödenmez denilen sağlık çalışanları bırakın bu tavandan performans ödemeyi sabit ek ödemelerinden kesintiye gidilmesi üzerine yapılmıştır. Dokuz Eylül yönetimi ile görüşülmeye çalışılmış ama yönetim bunu kabul etmemiştir reddetmiştir. Onun üzerine bu hak arama süreci devam etmiştir.'' 

Açıklamaya CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko, Atila Sertel, Tacettin Bayır, Kamil Okyay Sındır da katıldı.

Editör: Haber Merkezi