Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir’de 30 Ekim tarihinde meydana gelen depremde evleri yıkılan veya hasar alan depremzedeler yeni evlerini inşa etmek için 8 aydır bekliyor. Hükümet tarafından dönüşüm için verilen kredi miktarının düşük, faizin yüksek olmasından dolayı krediyi ödeyecek gücü olmayan depremzedeler mağdur oluyor. Depremzedelerin evlerini inşa etmesi için yüksek miktarlı ve düşük faizli kredi arayışına giren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya Bankası ile yaptığı 340 milyon dolarlık anlaşma ise AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayını bekliyor. Geçtiğimiz gün İZ Televizyonu’na konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, söz konusu kredinin onaylamasına ilişkin talebini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletmesine rağmen 2 aydır geri dönüş yapılmadığını belirterek onay için çağrıda bulunmuştu. Başkan Soyer’in çağrısına İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’nden (İZDEDA) destek geldi. İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, konuya ilişkin İz Gazete’ye yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çifte çağrı yaptı. Özkan, Dünya Bankası ile anlaşılan krediyi onaylaması ve devlet tarafından verilen kredini miktarının yükseltilerek faizinin düşürülmesi noktasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi. Depremzedelerin mağdur durumda olduğunu belirten Özkan, hükümet ve yerel yönetimlerin eline taşın altına koyması gerektiğini de ifade etti. 

CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI: LÜTFEN KREDİYİ ONAYLAYIN
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, dönüşüm için Dünya Bankası ile yaptığı 340 milyon dolarlık kredi anlaşmasını onaylaması için AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “Depremin ardından 8 ay geçmesine rağmen herhangi bir şey yapamadık. Sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, TOKİ’nin yaptığı inşaatlar var. Bireysel olarak hala kimse bir şey yapamadı. Şu an ‘bıçak kemiğe dayandı’ misali bir durumdayız. O yüzden bu kredi bizim için çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bunun imzalanmasını bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız lütfen bu krediyi onaylasın. Burada 79 bin tane mağdur insan var. Bakanlık ve TOKİ aracılığıyla bu 79 bin insandan yalnızca 4 bininin sorunu çözülebiliyor, diğerleri kalıyor. Bu kredi en azından 6-7 bin kişinin sorununu çözebilir” açıklamalarında bulundu.


‘DİLEKÇEYLE İLGİLİ HALA GERİ DÖNÜŞ YOK’
Depremzedeler için olan konut kredisinin miktarının yükseltilmesi ve faizlerinin düşürülmesine ilişkin, mayıs ayında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçeyi hatırlatan Haydar Özkan, “Dilekçe ile ilgili halen geri dönüş olmadı. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu konuda da isteğimiz var.  Bize yardımcı olsun” diye konuştu.


‘HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI’
Hem devlet tarafından verilen kredinin faizinin düşürülerek miktarının artırılması hem de Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya Bankası ile anlaştığı kredinin onay alması halinde depremzedelerin bir nebze de olsa nefes alacaklarını belirten Özkan, “Bizim evlerimizi deprem götürdü ama sorumlusu bizmişiz gibi görülüyor.  Depremzedeler konusunda hükümet ve yerel yönetimler koordineli çalışmalı. Herkes elini taşın altına koymalı” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi