Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde evlerini kaybeden depremzedeler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bayraklı’da deprem konutları yapılması planlanan alanda fay hattı geçtiğine yönelik tartışmalar sürüyor. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi eski Başkanı Alim Murathan geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, konutların yapılmasının planlandığı alanda Bornova Fay Zonu’nun geçtiğini ifade etmişti. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise söz konusu alandaki fayın aktif olmadığına yönelik açıklamalarda bulunurken isim vermeksizin Murathan’ın konunun uzmanı olmadığını dile getirdi. Bakanlık da deprem konutlarının yapılması planlandığı alanın aktif fay hattı üzerinde yer aldığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Gelişmelerin ardından Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’ne bağlı (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şube Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Bora Sonuvar, İz Gazete’ye konuştu.

DİRİ FAY VARSA UYARISI
Tartışmalara açıklık getiren ve sürecin nasıl işlediğine dair açıklamalarda bulunan Sonuvar, “Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) 2005 yılında bu faylarla ilgili hazırladığı rapor var. Ve bu rapora istinaden biz geçtiğimiz ay web sitemizde bir duyuru yayımladık, bölgede bir fay söz konusu olduğunu ve bunun çalışılması gerektiğini ifade ettik. Çünkü MTA burada 15 yıl önce küçük ölçekte bir çalışma yapmış, biz de burada daha geniş alanda ve detaylı bir şekilde çalışılması gerektiğini söyledik. Odamız bu konuda ilgili mercileri uyarmak istedi ve bununla ilgili bir bildiri yayımladı. Bu bölgede, MTA’nın 15 yıl önce yaptığı çalışmanın üzerine yapılmış bir çalışma yok. Bakanlık bunu fark etti ve bununla ilgili çalışmaya başladı. Bu çalışmaya bağlı olarak da bir somut bir sonuç ortaya çıkacak. Çıkan sonuca bağlı olarak da diyecek ki; ‘Biz konutları yaparken şu bölümden uzak tutayım’ ya da belki hiçbir şey çıkmayacak ve ‘Çalışmalardan elde ettiğim sonuca göre planlamamı şu şekilde yapabilirim’ diyecek. Bizim de arzu ettiğimiz bu. Tercih ettiğimiz şey; kaya temelin olduğu bölgede konutların yerleşmesi ama burada yapılan bu çalışmalarda eğer diri bir fay söz konusuysa orada yüzey deformasyonu oluşabileceği alandan biraz uzaklaşılarak tekrardan yapılaşma yapabilirsiniz ama yüzey deformasyonu olabileceği, yani deprem olduğunda binaya zarar verebileceği bir yakınlıkta olmaması” diye konuştu.

‘HOŞ BİR ŞEY DEĞİL’

Sözbilir’in isim vermeksizin Murathan’a yönelik sarf ettiği ifadelere ilişkin de konuşan Sonuvar, “Bu olayı kullanarak kişi veya kurumları hedef almak hoş bir şey değil. Meslek örgütlerinde yönetim kurullarında görev alan kişiler meslek grubunun sahip olduğu bilgi birikimini her ortamda kullanarak mesleği temsil etmekle yükümlüdür” dedi.
Editör: Haber Merkezi