YOLDER'in yaklaşık iki yıldır devam eden 171 bin 641 Euro bütçeli "e-RAIL" adlı mesleki eğitim projesi kapsamında demiryolu bakım ve onarımcılarına yönelik olarak ulusal mesleki yeterlilik kriterleriyle uyumlu uzaktan eğitim platformunun altyapısı oluşturuldu ve on-line deneme eğitimlerine başlandı. TCDD 3. Bölge Müdürlüğü’nde 3-14 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenen pilot kurslar ile geliştirilen yeni eğitim yaklaşımının doğrulanması ve yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yönetilen program çerçevesinde Avrupa Komisyonu tarafından 2014 teklif çağrısı döneminde İzmir’den kabul edilen tek proje olan e-RAIL, özellikle informel yoldan mesleği öğrenen ancak sertifika alma zorunluluğu nedeniyle eğitim alma gereksinimi bulunan yaklaşık 10 bin demiryolu bakım ve onarımcısının eğitim açığını giderecek ve sektöre bir yenilik getirecek. 

Her geçen gün büyüyen demiryolu sektörünün nitelikli eleman ihtiyacının hızla arttığını söyleyen YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, "Projemiz başta Türkiye’nin dört bir yanında demiryolu yapımında çalışan YOLDER üyeleri ile tüm demiryolu çalışanlarının eğitim seviyelerini daha da arttırmayı ve Avrupa Birliği ülkelerinin demiryollarındaki yüksek standartlarını ülkemize uyarlamayı amaçlıyordu. Ulusal seviyedeki mesleki yeterlilik reformlarını tamamlamak, eğitim ve öğretim sistemlerinin modernizasyonunu desteklemek, demiryolu inşaatı personelinin yeterlilik ve beceri seviyesini yükseltmek, mesleki eğitim ve öğretimin uluslararası boyutunu güçlendirmek gibi yüksek hedeflerimize yaklaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. E-RAIL projemiz kapsamında ortaklarımızla birlikte iki yıla yaklaşan verimli bir çalışma dönemi geçirdik. Düzenlediğimiz toplantılar,çalıştay ve şimdi de devam eden pilot kursumuz projemizin görünün yüzü olurken arka planda hummalı bir çalışma daha yapıyorduk. Demiryolu yapım, bakım ve onarımcısı (seviye 3) mesleki yeterliliklerine uygun öğretim programı, e-öğretim modülleri ve eğitimi uygulama kılavuzumuzu ortaya çıkardık ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Genel Müdürlüğü’ne programın kullanımı için gerekli başvuruları tamamladık. Uzaktan eğitime internet üzerinden demo uygulamalar ile başladık. Pilot kursumuzun tamamlanmasıyla varsa eksiklerimizi tespit edip, programımızın sürdürülebilirliğini de ortaya koymuş olacağız" dedi.

Editör: Haber Merkezi