Urla Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran 33 minibüs sahibi ile 112 şoför, İzmir- Urla arasında yolcu taşınan hatlarında 'değnekçilik' yapan bazı kişilerin, zorla 5 ile 10'ar lira arasında para aldıklarını belirtip şikayetçi oldu. Başlatılan soruşturma kapsamında şüpheliler, geçen yıl aralık ayından gözaltına alındıkları geçen haziran ayına kadar, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından teknik ve fiziki takibe alındı.

Savcılığın talimatı üzerine operasyon için düğmeye basıldı. Ekipler, 'değnekçilik' yapan 17 şüpheliyi gözaltına aldı. Adliyeye sevkedilen 17 kişiden A.T. dışındaki şüpheliler Y.P., E.P., G.T., C.Ö., R.G., C.M.G., A.K., R.G., Ç.A., E.T., H.Ş., K.Ç., M.Y.Y. , H.T. , C.Ç. ve K.M. tutuklandı.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Şenol Dağ, 16'sı tutklu 17 sanık hakkında iddianame hazırladı. Dağ, iddianamede şüphelilerin takibe aldıkları minibüsleri İzmir ve Urla garajları çıkışı ile güzergahtaki belli duraklarda durdurarak 5 ile 10 lira arasında değişen para aldıklarını, bu paraları da deftere kaydettiklerini belirtti. Savcı Dağ iddianamade "Şüphelilerin uzun süreden beri devam eden para toplama işine ne zaman başladıklarına dair kesin bir tarihi tespit edilememiştir. Bazı ifadelere göre 15 yıldır, bazı ifadelere göre 1 yıldır bu işin içinde oldukları ve fiili olarak eylemlerine devam ettikleri görülmektedir. Güvenlik kameralarından elde edilen en eski görüntülere göre en azından 20 Aralık 2015 gününden itibaren her gün bu para toplama işinin yapıldığı, kooperatifte yaklaşık 80 aracın bulunduğu ve beş durağın olduğu, müşteki ve mağdur sayısının toplamda 145 kişi olduğunu, şüphelilerin baskı ve zorlamasıyla, tüm minibüsçülerden zorla para aldıkları görülmüştür. Mağdurların şüphelilere verdikleri paranın bahşiş niteliğinde olduğunun da kabülü mümkün değildir. Şüphelilerin yaratıkları baskı ortamı sonucunda, mağdurları manevi cebir ile zorlayarak ve bazen de daha önce adli soruşşturmalara yansıyacak şekilde darpedip, silahla yaraladıkları, mağdur ve müştekiler üzerinde bu etkiyi yarattıkları ve kendilerine para vermeye mecbur bıraktıkları kanaatine ulaşılmıştır. Şüphelilerin, organize bir şekilde bir araya gelerek, haksız kazanç elde etmek amacıyla eylem ve fikir birliği içinde hareket ettikleri, bu kapsamda, 'değnekçilik' adı altında, minibüs şoförlerine karşı cebir ve tehdide dayalı menfaat elde etmeye yönelik çok sayıda eylem gerçekleştirdikleri anlaşılmıştır" dedi. Sanıkların 'yağma' suçundan 15'er yıl hapis cezası istemiyle yangılanmalarını talep etti.

Sanıklar 16 Kasım 2016 tarihinde İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde ilk kez hakim önüne çıkacak.

Editör: Haber Merkezi