İZ  GAZETE- İz Tv’de yayınlanan ve Özgür Coşkun’un sunduğu Sektör programının konuğu İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkan Adayı Seyfettin Dağ oldu. Adaylık süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Dağ başkanlığı kazanması halinde yapacağı projelerden de bahsetti. 

İzmir’de gerçekleştirilecek MODEKO Mobilya Fuarı toplantısına katılan Dağ, toplantıda konuşulanlara dair açıklama yaptı. Dağ, “Maalesef mobilya fuarımız diğer fuarlar kadar yoğun ilgi görmüyor. Bu bizim için bir sıkıntı. Gerekli değeri görmüyor diye düşünüyorum. Biz dünya devleri arasında yer almak için çalışıyoruz.  Yerel ve Genel siyasetin destek vermesi gerekiyor. Örneğin diğer fuarlara katılım sağlayan Cumhurbaşkanımız İzmir’deki fuara katılmıyor. Neden biz üvey evlat muamelesi görüyoruz? Önemsenmesi gerekiyor. Ekip ve vizyon işi aslında. İşin mutfağından gelmek gerekiyor. Ben 22 yıldır bu işin içerisindeyim. Uluslararası tanıtımlar yapılmalı. Çok zaman kaybedildi. İşin başında olan arkadaşlarımız belki bu konuların üstüne düşmüyor olabilir ama benim en büyük projem dünya ülkeleriyle bağlantıya geçmek olacak. Seferberlik ilan edeceğim” dedi.

KARABAĞLAR’DAN TAŞINACAK

İzmir mobilyacısının Karabağlar’a sıkışmış durumda olduğunu belirten Dağ, “Başta Sanayi Odamız olmak üzeri Ticaret Odası, Ege İhracatçılar Birliği ve Mobilyacılar Odamız olarak bir iki yıl içerisinde Karabağlar’dan taşınmasını sağlayacak bir projeye hazırlanıyoruz. 60-70 firma olacak şekilde tasarlanıyor.  Pancar’da da bir çalışma var. Bin metrekareye yakın bir çalışma var. A ya da B partisi fark etmez. Proje üretirken bunları da göz önünde bulundurmalı. Sonuçta bu ülkenin vatandaşıyım, siyasetten anlamam. Siyasetten anlayan kişiler bunları bize sunmalı. Sanayi sitemiz yok.  Siyasi partiler bunu programlarına almalıdır. Karabağlar sınırları içerisinde sıkışıp kaldık. Bu çapta bu kadar kısıtlı altyapıyla yine de dünyaya meydan okuyoruz. Ben arkadaşlarımı kutluyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZFAŞ’a verilen yüzde 50’lik desteğin MODEKO’ya da verilmesi gerekiyor. Bu şekilde çıkış yapabiliriz. Hem yerel hem de merkezi hükümetin desteğiyle adımızı dünyaya duyurabiliriz. Kırgınlıklar var. Yapılmayan hizmetler var. Güvensizlik de var. Devlet de yerel de olmalı. İzmir tanınmıyor maalesef. Bunu gidereceğiz. Seferberlik başlatarak dünyaya çıkarma yapacağız” ifadelerini kullandı.

‘KENDİMİZİ TANITAMIYORUZ’

İzmir mobilyasının hak ettiği yerde olmadığını belirten Dağ, “İzmir’in 105 milyon dolarlık bir ihracatı var. İnegöl’e baktığımızda 800 milyon dolara koşuyor. İnegöl’deki kurumlar çalışıyorsa İzmir neden çalışmıyor? Havaalanı var, 3 liman var. Ayrıca çok güzel bir fuar alanımız var. Eksik olan çalışmamızdır. Kendimizi tanıtamıyoruz, yurt dışına gidemiyoruz. Bir yerden başlamamız lazım. Yurt dışına ihracat yapacak üyemiz fuara neden katıldı, neler yaptı bunları öğrenecek. Üniversitelerden, ihracatçı birliklerinden faydalanacağım. Donanımlı arkadaşlar gelecek. Lojistiği, dış ticaret mevzuatını üyelerimize anlatmamız lazım ki donanımlı bir dış ticaretçi olabilsin. Dil kursunu da açacağım. Bunların hepsi projelerimiz arasında var” dedi.

‘SEKTÖRÜN İNSANIYIM’

Neden aday olduğu ile ilgili de konuşan Dağ, “Sektörün insanıyım. 50-60 ülke gezdim. Ama İzmir’in bu sevilerde olmadığını görüyorum, üzülüyorum. Bilgiye ve donanıma sahipsem arkadaşlarımla paylaşmalıyım. Gençlere o kapıları açmamız gerekiyor. İzmir’in hak ettiği olmadığını, bu eksikliği gördüm. Bırakın yurt dışını Türkiye içerisinde de değiliz. Şu anda esnaf kan ağlıyor. Malzeme sıkıntısı var, ihracat yok. Hal böyleyken nasıl gidip başkanlık binasında oturayım? Ben oturamam. İzmir’i hak ettiği yere getirene kadar o koltukta oturamam. Eğer oda başkanı olsaydım, Türkiye’de ne kadar oda başkanı varsa tek tek arardım. Cumhurbaşkanından randevu isteyip derdimizi, sıkıntımızı anlatırdım. Diğer sektörlere yöneldiği gibi bizim sektörlerimize yönelmesini isterdim” şeklinde konuştu.

PROJELERİNİ SIRALADI 

Yapacağı projelere de değinen Dağ, “Odamızı noter olmaktan kurtaracağız. Sadece imza atıp geçilecek bir yer değil. Odamızın yapacağı çok şey var. Üyesinin işini geliştirmekle mükelleftir. Küçük esnaf büyük firma olmaya adaydır. O sinerjiyi biz yaratacağız. 2 bin insanı temsil ediyorum. Sahalarda çok çalıştım. Herkese ulaşmaya çalıştım. Arkadaşlarımız üvey evlat muamelesi gördüklerini söylüyorlar. Sadece seçim dönemlerinde yüzlerini görüyorlar. Ben bunu istemiyorum. Temsilcilikler de açacağız.  3 ayda bir bilgilendirme toplantıları da yapacağız. Sektör sahipsiz, ben onların sesi olacağım. Otopark sorununu gidereceğiz, güvenlik sorunu ortadan kalkacak. Sanayi siyesi yönlendirme tabelalarını geliştireceğiz. Üyelerle toplantılar yapacağız. Sektörün içinden geldim. Sorunlar belli, çözümler de belli.  Çok güçlü bir odayız. Vizyonumuz çok farklı. Esnaf artık başkanını tanımalı. Sektörü dışarı taşıyacağız. İç ve dış ticarette departman kuracağız. Haksız rekabete de son vereceğiz. Yangınlar için de biri kimyasal madde içeren bir ide normal olmak kaydıyla iki tane itfaiye aracı temin edeceğiz. Okuyan öğrencilerimize burs vereceğiz” dedi.

‘HATIR İÇİN OY VERMEYİN’

Kongre tarihi hakkında bilgi veren Dağ, “11 Ocak’ta Şirinyer Düğün Salonu’nda yapılacak. Tüm arkadaşlarımdan rica ediyorum; hatır için kimseye oy vermeyin. Sektörün geleceğini düşünün. Bana oy verdiğiniz takdirde projelerin arka duracağım. Eğer yapmazsam da hesabını sorun. Mevcut yönetimin de projeleri belli, seçim yatırımıdır. Ben yeniyim. Sözüm söz. O kadar iddialı konuşuyorum” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi