Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu, İzmir Barosu genel kurulu öncesinde, ön seçimle belirlediği yönetim kurulu başkan ve üye aday listesini açıkladı. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Dönem Sözcüsü Kemal Bilen, meşakatli bir ön seçim geçirdiklerini belirterek, "Mevcut Başkanımız Aydın Özcan ve yönetim kurulunun ön seçim çalışmalarımızı engelleme çabaları meslektaşlarımızın yoğun katılımıyla boşa çıkartılmıştır" dedi.

Toplantıya Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Dönem Sözcüsü Kemal Bilen, Başkan Adayı Mehmet Kozan, yönetim kurulu adayları Bahri Erhan Merder, Demet Cengiz Uslu, Adil Günhan Baydoğan, Sibel Bolevin, Aslı Sanem Aksoy, Osman Sözüer, Timur Güler, Ebru Tatar ve Serkan Onukar katıldı.
Toplantıda konuşan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Dönem Sözcüsü Kemal Bilen, meşakatli bir ön seçim geçirdiklerini belirterek, "Mevcut Başkanımız Aydın Özcan ve yönetim kurulunun ön seçim çalışmalarımızı engelleme çabaları meslektaşlarımızın yoğun katılımıyla boşa çıkartılmıştır. Baro başkanı ve yönetim kurulu yönetim kurulu kararı ile baro yerleşkelerinde sandık kurmamıza ret kararı çıkarmıştır. İzmir Barosu'nun diğer grupları ve üye avukatları bu kararı protesto etmişler ve ön seçime büyük bir çoğunlukla katılmışlardı. Seçim sandığının kurulduğu 4. kata gelen sayın başkanımız, grubumuza hitaben ön seçim yaptığımız için bizi disiplin kuruluna sevk edeceğini söyleyip, hukuksuzlukla suçlamıştır. Ancak ön seçim başarıyla tamamlanmış ve sayın başkan adayımız Mehmet Kozan ve yönetim kurulu üyesi adayları seçilmişlerdir. Ön seçim sürecimiz tamamlanmış ve bugün de 16 Ekim'de yapılacak genel kurul için seçim çalışmamız başlamış bulunmaktadır. Özellikle altını çizerek söylüyorum, İzmir Barosu üyesi arkadaşlarıma sesleniyorum. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun resmi adayı Mehmet Kozan ve arkadaşlarıdır. Seçime aday olacağını söyleyen mevcut başkan Aydın Özcan bizim adayımız değildir ve bizi temsil etmemektedir" dedi.
Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun ön seçimle belirlenen başkan adayı Avukat Mehmet Kozan, ön seçim için başvurdukları İzmir Barosu tarafından oyalandıklarını ileri sürerek, "Adaylığımızı açıkladıktan sonra Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu ile baroya başvurduk. Uzunca bir süre oyalandık. Gündem konusu belli olmayan özensiz bir genel kurulda ön seçim isteğimiz reddedildi. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu, Baro Başkanı Aydın Özcan'a defalarca 'Ön seçime katılın, demokrasi kurallarını işletelim' çağrısında bulundu. Aydın Özcan ve ekibi Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Yürütme Kurulu üyelerinin olmadığı az sayıda kendi yanındaki arkadaşlarla 'Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu ön seçime gitmeyecektir' kararı aldı" diye konuştu.
Hiçbir meslektaşlarının Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun üzerinde olmadığını belirten Kozan, "İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu engellemelere rağmen ön seçimini gerçekleştirdi. Öncesinde yaşadığımız hukuksuzluklara herkes şahit oldu. Ön seçim için yer tahsisi istedik. Diğer gruplara avukatların evi olan baronun odalarında yer tahsis ederken, İzmir Barosu kurumsal kimliğini yitirerek Cumhuriyetçi Avukatlar Grubunun ön seçim yapamayacağını, başvurucuların kimliğini tartışarak, bütün baronun yönetim kurulu değilmiş gibi, reddetti. Verilen kararın tartışmaya açık olduğu malum" dedi.
Ön seçimi kafelerde, adliye girişinde ve otoparklarda sandık kurarak yapmak zorunda bırakıldıklarını söyleyen Kozan, "Biz baronun en büyük grubu olarak baroda sandık kurduk. Karşı çıktılar, kanuni prosedürü işletmelerini söyledik. Kameraya alınarak oy kullanan ve kullandıran hakkında disiplin işlemi uygulanacağı tehdidi yapıldı. Bu şartlarda yapılan seçimde 412 oy kullanıldı. Bize 50-60 kişiyi geçemeyeceğimiz şeklinde telkinlerde bulunmuşlardı. Ancak 412 oyun kullanıldığı seçimle ben başkan adayı seçildim. Barodaki diğer gruplar da bize karşı olan tutumu eleştirerek bizim yanımızda yer aldı" diye konuştu.
Cumhuriyet Meydanı'nda saat 09.00'da Atatürk Anıtına çelenk koyarak seçim kampanyalarına başladıklarını belirten Kozan, "Yönetim kurulu adayları adına şu sözü veriyorum; Bu hukuksuzlukları dikkate almayacağız, ötekileştirmeyeceğiz, hedef almayacağız. Önce hukuk önce demokrasi. İzmir Barosu İzmir'den yönetilecek. Meslektaşlarımız ne demek istediğimizi anlayacaktır. Meslektaşlarımızın haklarını korumak için ne gerekiyorsa yapacağız. Şikayet konusu olan, paralı meslek için eğitime son vereceğiz. İzmir Barosu kendi meslektaşına eğitim verecek kapasitededir. Bu alt yapı varken belirli eğitim kurumlarında çalışmanın mantığı yoktur" dedi.
Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu olarak 2 dönem başkanlık gibi bir kuralları olmadığının altını çizen Mehmet Kozan, "Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu kurulmadan önce Çağdaş Avukatlar Grubunun, bir görüşüydü. Başkanlığın bir meslek gibi yıllarca yapılmasını engellemek adına, en fazla 2 dönem başkan olunabileceği yönünde kural vardı. Bu 2 dönem başkanlık yapabilme hakkı değil en fazla 2 dönem yapabilme sınırıdır" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi