TUĞÇE KAŞ / İZ GAZETE - İktidarın, küçük yaştaki kız çocuklarına karşı istismar suçu işleyen erkeklerin kız çocuklarıyla evlenerek istismar suçundan affedilmesine yönelik tasarı hazırladığı ve bu tasarının bugün Meclis gündeminde görüşülmesi iddiası üzerine, tüm Türkiye’deki Kadın örgütleri eş zamanlı olarak protesto eylemi düzenledi. İzmir Kadın Platformu da Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek hazırlanan tasarıya sloganlarla tepki gösterdi.

2016’da “Tecavüzü meşrulaştıramazsınız”, 2018’de “İstismarı affettirmeyiz” diyen kadınların tepkileriyle geri çekilen tasarıya karşı kadın örgütleri “Çocukların Cinsel İstismarının Affı Olmaz” diyerek sokağa çıktı. 45 ilde gerçekleşen protesto eyleminde İzmir Kadın Platformu adına basın metnini Nuray Öztürk okudu.

Öztürk, şu anda getirilmek istenen affın ,15 yaş altı kız çocuklarına karşı işlenen cinsel istismar suçundan hüküm giyen failleri de kapsayacağının altını çizerek, “12 yaşında bir kız çocuğunun 27 yaşındaki bir erkek ile evlendirilmesi durumunda cezasızlık yoluna gidilmek istenmektedir. Bu cezasızlığın çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceği ve bu suçu teşvik edeceğini öngörüyoruz. Nitekim, Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi kendisinden 9 yaş küçük olan 12 yaşındaki kuzenini evlilik görüntüsü altında istismar eden ve olay gerçekleştiği zamanda ‘kız çocuğunun yaşını bilmediğini’ savunan faili beraat ettirmiş . Yargıtay da oy çokluğuyla bu kararı onamıştır. Bu karar, 15 yaş altındaki çocukların cinsel istismarının meşrulaştırılmasının alt yapısının sağlanmaya çalışıldığını göstermektedir. Ayrıca böyle bir af, 2005 yılında kanundan çıkarılan ‘tecavüzcü ile evlilik durumunda cezasızlık sağlayan’ maddenin geri getirilmeye çalışıldığını göstermektedir.” dedi.

İktidarın, küçük yaştaki kız çocuklarıyla evlenen erkeklerin istismar suçundan affedilmesine yönelik bir tasarı hazırladığıyla ilgili haberlerin bir süredir gündemde olduğunu söyleyen Öztürk, “AKP tarafından 15 yaş farkının bir kriter olarak benimsenmiş olduğu ve çocuk istismarını meşrulaştıracak bu affın bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra, Ocak 2020 gibi meclise getirileceği söylenmekte. AKP’nin ‘Affı bir defaya mahsus yapacağız’ açıklaması, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ zihniyetinin devam ettiğinigöstermektedir. Bu düzenlemeyi yapma gerekçesi olarak, küçük yaşta istismar edilmiş ve evlendirilmiş kız çocuklarının, suç olan bu eylemi gerçekleştiren erkeklerin hapse girmesi sonucunda çocuklarıyla birlikte ortada kalmaları ve mağdur olmaları gösterilmektedir” dedi.

Son olarak ‘Çocuk Susar Sen Susma’, ‘İstismarın affı olmaz’ sloganları atan kadınlar, tüm milletvekillerine tasarının yasalaşmaması çağrıda bulundu.

Editör: Haber Merkezi