GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi’ni ziyaret etti. Ziyarette, İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin ve seyyar satıcı esnaflar ile bir araya gelen CHP’li Ağbaba, AKP iktidarını eleştirdi. Ağbaba, seyyar esnafın sorunlarını tek tek dinledi. Ağbaba, CHP iktidarında sorunları çözeceklerine dair söz verdi.

‘İKTİDAR, SORUNLARI DİNLEMEDİ, ÇÖZÜM ÜRETMEDİ’

Ziyarette açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, pandemi sürecinde esnafın bitme noktasını bile geride bıraktığını vurguladı. Ağbaba, “Pandemi başladığından bu yana her gün ortalama 273 esnafımız kepenk indirmek zorunda kaldı, 100 bin aile işsiz ve gelirsiz duruma geldi. Bugün 52 milyon liralık 3 lüks makam aracı alma peşinde koşan iktidardan bir Allah'ın kulu esnafın, seyyarın sorunlarını dinlemedi, çözüm üretmedi; aksine IBAN numarası vererek onlardan yardım bekledi” dedi.

‘GÜNLÜK 33 LİRA PARA LÜTFETTİ’

Yaşanan bu zorlu süreçte esnafın SGK ve Bağkur prim borçlarının devlet tarafından ödenmesi önerisinde bulunduklarını kaydeden Ağbaba, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Esnafın birikmiş kira ve faturaları devlet tarafından karşılansın, esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır dedik. Sicil affı çıkarılsın, esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilsin dedik. Peki AKP ne yaptı? En küçük esnafın dahi pandemi sürecinde toplam kaybı 50 bin lirayı aşmışken iş yapamayan esnafa, 3 aylığına günlük 33 lira, yani aylık 1000 lira para lütfetti. Faturasını ödeyemeyen esnafa icra memuru gönderirken çiftçinin de hayvanına, traktörüne el koydu.”

‘İFLAS EDEN ESNAF SAYISI 100 BİNE ULAŞTI’

CHP’li Ağbaba ayrıca, “Esnaf ve Sicil Gazetesi verilerine göre bu yıl meslekten ve sicilden terkini yaparak kepenk indiren, yani iflas eden esnaf sayısı 100 bine ulaştı. Sizler gibi günlük kazanıp, günlük geçinen önemli bir kesimin sorununu gündeme getirmek için bugün buradayım. Ne yazık ki pazarcı, simitçi, ev temizlikçisi, çiçekçi gibi çalışanların yer aldığı 6 milyona yakın sokak esnafının sesi duyulmamakta. Vatandaşa ‘kuru ekmek yiyorlarsa aç değiller demektir’ diyen zihniyet, bugün makam aracı filosuna 3 tanesi 52 milyon lira olan yeni modelleri eklemekle meşgul” diye konuştu. 

 ‘HİÇ Mİ VİCDANLARINI SIZLATMIYOR?’

İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin  de, “Ülkemize toplam 6 milyon istihdam sağlayan, ekonomiye günlük bir milyar, yıllık 200 milyar lira katkıda bulunan sokak satıcıları korona sürecinde tükenme noktasına geldi. Devlet, sokak çalışanlarına tek bir delikli kuruş bile vermedi. Bu insanların artık dayanacak gücü kalmadı. Ekmek teknesi müzik aletlerini satarak evini geçindirmeye çalışan müzisyenler var. Her geçen gün ekonomik sıkıntı nedeniyle canına kıyan esnafımızın bu durumu yetkililerin hiç mi vicdanını sızlatmıyor?” ifadelerini kullandı.

SOYER’E ÇAĞRI YAPTI

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrıda bulunan Laçin, “Gelin tek tip araçlarla kent estetiğine olumlu katkı koyarak, belirlenecek noktalarda, sosyal güvenceli olarak çalışalım. Zabıta ile sorun yaşamadan, onlardan kaçmadan barış içinde yaşayalım” dedi.
Konuşmaların ardından İzmir seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, sokak satıcılarının sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren dosyayı Veli Ağbaba’ya verdi.

Editör: Haber Merkezi