İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı sağlık emekçilerine ek ödemelerinin ödenmesi gerektiğini ifade eden yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Salgın koşullarında çalışmanın yarattığı olumsuzluklar yetmezmiş gibi, aldıkları ücret ile  yoksulluk sınırına dayanan sağlık çalışanları ek ödemelerin ödenmemesi sonucu ekonomik olarak da tükenmişlerdir. Kahraman olmak değil, insanca yaşamak istiyoruz. alkış değil insanca yaşamak istiyoruz" denildi.

KOCA'NIN AÇIKLAMASI YALANLANDI

"Sağlık Bakanı Fahrettin Koca  tarafından medyaya ve halka söylenen “sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığı” söylemi gerçeği yansıtmamaktadır.  Söylenen tek  doğru “ Hakları ödenmez! “olmuştur.  Evet ödemiyorlar!  Kasım ve Aralık 2020 ek ödemeleri  hâlâ ödenmemiş, bu konuda en ufak bir açıklama da yapılmamıştır" denilen açıklamada, "Kamuoyunda  tavandan ek ödeme yapıldığına  dair yaratılan algı  sağlık çalışanlarını yıpratmaktadır.  Sağlık çalışanları, acil servislerden, yoğun bakımlara, filyasyondan, ambulanslara , aile sağlığı merkezlerinden, pandemi servislerine   gece gündüz demeden özveriyle, yaşamlarını riske atarak  görev yapmaktadır.  Salgının başında gündeme getirilen “tavandan ek ödeme” açıklamalarına karşın ek ödemeler sağlık çalışanları arasında adaletsiz bir şekilde uygulandığı gibi birçok sağlık çalışanı da benzer riskle çalışmasına rağmen ek ödeme kapsamına alınmamıştır.  Sağlığın bir ekip işi olduğunu gözardı eden bu uygulama  iş barışını da  olumsuz etkilemiştir.  Adaletsiz olan ek ödemeler şimdilerde hiç ödenmemektedir. Yönetmeliklerin gereğini yerine getirmeyenler tatmin edici bir açıklama da yapamamışlardır" ifadeleri kullanıldı. 

'DERHAL ÖDENMESİNİ İSTİYORUZ'

Çamlı'nın yaptığı yazılı açıklamada ayrıca, "Salgın koşullarında çalışmanın yarattığı olumsuzluklar yetmezmiş gibi, aldıkları ücret ile  yoksulluk sınırına dayanan sağlık çalışanları ek ödemelerin ödenmemesi sonucu ekonomik olarak da tükenmişlerdir. Kahraman olmak değil, insanca yaşamak istiyoruz. alkış değil insanca yaşamak istiyoruz. Sağlık çalışanlarının özveri ile sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından derhal  ödenmesini istiyoruz.  
Ancak defalarca belirttiğimiz gibi yöneticilerin insafına bırakılan döner sermaye ödemeleri yerine, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan temel ücret düzenlemesi yapılmalıdır.  Sağlık çalışanlarına ne zaman verileceği belli olmayan ek ödemeler yerine insanca yaşanacak, emekliliklerine yansıyacak hak ettikleri ücret verilmeli ve yapılan tüm ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır" denildi.

 

Editör: Haber Merkezi