Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Çağdaş Grup Başkan Adayı Müfit Yıldırım, İz Televizyonu’nda Özgür Coşkun’un sunduğu Sektör programının konuğu oldu. Programın ilk bölümünde Yıldırım’a Oda’nın mevcut Başkanı Vedat Adak da eşlik etti.

Adak, Çağdaş Grup olarak görevde oldukları süre boyunca yaptıkları çalışmaları anlatırken tüm meslektaşlarını Genel Kurul’a davet etti. Oda’nın 15 Mayıs Pazar Günü gerçekleştireceği 24. Olağan Genel Kurul’unda yapılacak seçimde göreve talip olan Çağdaş Grup’un Başkan Adayı Yıldırım ise yeni dönem için proje ve hedeflerini açıklarken mevcut yönetime gelen eleştirilere de yanıt verdi.

Öte yandan Çağdaş Grup’ta yer alan; Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu da seçime dair görüşlerini İz Gazete’ye açıkladı.

‘GÜVEN VE TEVECCÜH VAR’

Yaklaşık 30 yıldır mesleki faaliyeti sürdüren ve İZSMMO’da 6 yıl Yönetim Kurulu Sekreterliği görevinde bulunan Çağdaş Grup Başkan Adayı Müfit Yıldırım, seçime dair görüşlerini şöyle özetledi: “Çağdaş Grup, kurulduğundan bu yana tekrar tekrar yetki almış bir grup. Üyemizin güveni ve teveccühü her şeyi ortaya koyuyor. Nitelikli yöneticiler yetiştirmiş, yaptığı icraatla meslektaşları memnun ederek görev almış bir grup… Çok yoğun bir seçim süreci geçirdik. Bu seçimi, bizim mesleğimizin ve odamızın onuruna yakışır bir şekilde gerçekleştirme iddiamız var. Yaptığımız görevler, odamız, saygınlığımız çok önemli… Rakip arkadaşlarım da bu hassasiyeti önemli ölçüde gösteriyor, kötü örnekler de var ama onları genel kurula havale edeceğiz. Bizim konuşmamız gereken yer, genel kurul… Orada, aile içinde her şeyi tartışırız. Bu süreçler bize yakışır şekilde olsun istiyoruz. Mesleğin onuruna, geleceğine ve yapılacak projeler üzerine geliştireceğimiz bir seçim olsun.”

‘İZMİR ODAMIZ ÖNCÜ’

Pandemi döneminde yaşanan zorlukları dayanışma ve birikimle aştıklarını söyleyen Başkan Adayı Müfit Yıldırım, “Çağdaş Grubu var eden ve yarına taşıyacak şey tutarlı, liyakatli arkadaşlarımızın yönetimde yer alması oldu. İzmir odasının marka olduğu bir işi var; eğitimlerimiz… Her seviyede, her nitelikte eğitimlerimiz var. Çağa ayak uyduruyoruz, hibrit eğitimlerimiz var. Kuluçka eğitim merkezimiz var, başarıyla devam eden bir proje… İzmirli meslektaşlarımız, İzmir odamız bu konuda öncü… TÜRMOB politikalarına öncülük eden bir odayız. İzmir Odası, çok nitelikli işler yaptı, projeler yaptı, raporlar yazdı” diye konuştu.

ACİL İHTİYAÇ MASKE MİYDİ?

Rakiplerin, pandemi sürecine dair mevcut yönetime yönelik eleştirilerine de yanıt veren Müfit Yıldırım, “Pandemi dönemiyle ilgili meslektaşımızın ihtiyacı bir maske göndermek değil. Pandemide bizim gündemimize hemen düşen konu; kısa çalışma ödeneği ve nakdi destek oldu. Bu noktada meslektaşlarımızın katkısı olmasaydı hayat dururdu. Biz bu süreci bir maskeyle sınırlandıracak bir yaklaşımda değiliz. Pandemi sürecini, eğitimlerimizle, farklılık yaratmayla, dayanışmayla çok iyi geçirdiğimizi düşünüyorum. Bu süreci bir maskeyle sınırlandırmayı vizyonsuzluk olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

“Pandemide iş yapma biçimimiz değişti, işletmelerin bizden ihtiyaçları değişti” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Yıldırım, “Kooperatif, vakıf, elbette ki konuşulabilir ama biz ofislerimizi ve meslektaşlarımızı, çağın ihtiyaçlarına hazırlamak zorundayız. Gelecek çok çabuk geliyor. Ofislerimizi nasıl yapmalıyız, hangi programları kullanmalıyız, hangi donanımları yapmalıyız ki meslektaşlarımızın, hizmet verdiğimiz işletmelerin ihtiyaçlarına cevap verelim, gelir düzeyimiz artsın… Biz bunlara öncelik veriyoruz. Mesleğimizi hak ettiği yere getirmek, vazgeçilmezimiz…” dedi.

‘GENÇLERLE GELECEĞE’

“Genç arkadaşlarımıza bir gelecek yaratmak zorundayız” diyerek geleceğe yönelik mesajlar veren Yıldırım, “Tecrübe ve birikim Çağdaş Grup’ta var. Ve önümüzdeki süreç için de hiç şüphem yok, genel kurulumuz bize yetki verecek. Geleceği gençlerle birlikte kuracağız. Genç arkadaşlarımızla bir araya geldik, var olan umudum bir kat daha arttı. Genç arkadaşlarımızın yanı sıra yaş almış bile olsa genç düşünen meslektaşlarımıza ihtiyacımız var. Gençlerimizi ve mesleğimizi geleceğe en iyi şekilde taşımakla ilgili projeler yapmak zorundayız” diye konuştu.

AİDAT İYİLEŞTİRMESİ SÖZÜ

Oda aidatları konusundaki eleştiriler kapsamında da konuşan Yıldırım, “Alınan ücretlerin yüksek olduğunu kabul etmek gerekir, zorlanan arkadaşlarımız var ancak bu, bizim yönetmeliklerimizle belirlenen bir iş. Ve Genel Kurul da aldığı kararları yönetmelik çerçevesinde alıyor. Bunun dışında alacağımız bir kararı Genel Kurul’dan geçmiş bile olsa uygulama şansımız yok. Çünkü yönetmeliğin belirlediği sınırların içinde olmamız gerekiyor. Bunun dışında şöyle çıkarız; gideriz TÜRMOB’da Genel Kurulumuza yönetmelik değişikliği ile ilgili önerge veririz, değiştiririz, daha sonra Maliye Bakanlığı’nda da Resmi Gazete’de yayınlanır. O zaman değiştiririz. Bunu başka türlü anlatan arkadaşlar bilmiyor. Yönetmelik çerçevesinde bütçemizi hazırladık, Genel Kurul’da da soracağız. Özellikle, bağımlı çalışan meslek mensuplarımız var, bağımsız ofislerde çalışan arkadaşlarımız ile aynı aidatı veriyorlar. Biz onu farklılaştıracağız. Onunla ilgili önergemiz hazır, Genel Kurul’da gündeme getireceğiz. Onu farklılaştıracağız ama yönetmelik çerçevesinde yapacağız. Tabi ki aidat iyileştirmesi yapacağız ama yönetmeliğin dışına çıkma şansımız yok” açıklamalarında bulundu.

‘HERKESİ DAHİL EDECEĞİZ’

Bağımlı çalışan meslektaşlarına ulaşmakta zorlandıklarını açıklayan Yıldırım, “Onları hep davet ediyoruz. Ama onları suçlayamam, ‘Demek ki doğru kanalları kullanamamışız’ diyerek özeleştiri yaparım. Bağımlı çalışan arkadaşlarla mutlaka ilişkiler kuracağız. Çok nitelikli, mesleğe ciddi katkı sağlayabilecek pek çok bağımlı arkadaşlarımız var. Ben hep ‘gelecek’ diyorum. Çünkü genç arkadaşlar, bağımlı arkadaşlar, tecrübeli arkadaşlar ve akademik dünyayla bu ilişkiyi kurmamız lazım. Uzun süredir mesleğe hizmet vermiş duayen meslektaşlarımızı da bu işin içine dahil edip geleceği birlikte konuşacağımız bir yapıyı oluşturacağız. Bunların içinde yazılımcılar da olacak, farklı disiplinlerde görev yapmış geleceğe yönelik bakış açısı gösteren herkesi bu işe dahil edeceğiz. Bu da ilk projelerimizden biri. Herkesi dahil ederek yol alma konusunda daha fazla çabamız olacak” dedi.

GENEL HEDEFLER NELER?

Yeni döneme yönelik projelerden de bahseden Yıldırım, şöyle konuştu: “Bizim meslek yasamızda mesleğimizin konusu tarif edilir, bunlar; defter tutma, sistem kurma ve danışmanlık, denetim ve raporlamadır. Defter tutma bölümü, bu kadar hızlı bir dijital dönüşüm yaşanması nedeniyle gündemimizden yakın zamanda çıkacak. Ofislerimizin yüzde 80’i defter tutma üzerine kurulmuş… Biz böyle devam edersek, geleceğe cevap veremeyiz. Biz enerjimizin, insan kaynağımızın yüzde 80’ini kayıt yapı ve beyanname göndermeye harcarken dijital dönüşümden dolayı bizden bu vakit gitmeyecek. Dolayısıyla kalan vaktimizi başka bir tarafa ayırmamız lazım. Mali müşavirlere, KDV İade Raporu yazma yetkisi verildi. Bunların hep takipçisi olduk, bundan sonra da takip edeceğiz. Çünkü, defter tutma bölümü kalkıyor, biz sistem kurma ve danışmanlık bölümü ile denetim-raporlama bölümünün sıkı takipçisi olacağız. Ayrıca, şubat ayında yapılan yönetmelikle beraber; kooperatif ve üst birliklerin dış denetimleri mali müşavirlerin de içinde bulunduğu kişiler tarafından yapılacak. Biz böyle pozisyon almak zorundayız. Bizim, kurum ve kuruluşların, şirketlerin denetim kurullarında mutlaka mali müşavirlerin olması ile ilgili çaba göstermemiz lazım. Genel hedeflerimiz bunlar…”

‘BERABER ÇALIŞALIM’

Meslek camiasına, mesleki sorunlar ve talepler konusunda birlikte hareket edilmesi yönünde çağrıda bulunan Yıldırım, “Biz meslek camiası olarak pandemi sürecinde gerçekten çok özverili çalıştık. Kurumlarla konuştuğumuzda ‘Bizim paydaşımızsınız’ diyorlar. Paydaşlık hukukumuza dayanarak, fedakarlığımızı göz önüne alarak KDV oranlarının indirilmesi lazım. Paydaşsak, meslektaşlarım adına ben bunu istiyorum. Bunu tüm meslek camiası istiyor. Onlara da çağrı yapıyorum; gelsinler, beraber bu ve benzer projelerde tüm gücümüzü bir araya getirerek bunları hayata geçirelim. Mesleki kota da ittifak edilmiş bir konu. Bununla ilgili de tüm arkadaşlara çağrı yapıyorum; 16 Mayıs’ta biz yine göreve geleceğiz ama biz tek başımıza yapmayacağız. Zaten sloganımız; ‘Hepimiz Olacağız, Birlikte Yöneteceğiz’… Ben, biz değil hepimiz tarafındayım. Bunu da 16 Mayıs’tan sonra tüm meslektaşlarımız görecek, temel sorunlarda bir araya gelelim, beraber çalışalım diyorum” ifadelerini kullandı.

‘ANGARYA KALDIRILMALI’

Mal ve hizmet alış-satışı ile ilgili BA, BS formlarının kaldırılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Sistem bu kadar gelişmiş, böyle bir bildirimin kimseye faydası yok. Bu konuyla ilgili görüşmelerimiz ısrarımız devam edecek. Bizden istenen şey; kamu kurum ve kuruluşlarının hepsinde olan bilgiyi bizim tekrar bir formla bildirmemiz gerekiyor. Angaryanın tam anlamı bu… Biz buna karşı çıktığımızda savunmakta da güçlük çekiyorlar, çünkü savunulacak bir tarafı yok. Ayrıca, mali müşavirlerin mesleki giderleri konusunda da bir çalışma yapılması lazım” dedi.

‘CEVABIMIZ YOK DEĞİL’

15 Mayıs’ta yapılacak Genel Kurul’a dair mesajlar da veren Çağdaş Grup Başkan Adayı Yıldırım, “Çok önemsediğim bir konu var; sosyal medya üzerinden çok çok haksız eleştirilere maruz kalıyoruz. Tüm arkadaşlardan ricam şu; sosyal medya üzerinden bu tür tartışmalara girmeyelim. Aile içi meselelerimizi Genel Kurul’da konuşuruz, tartışırız. Şunu da belirtmek isterim; eleştirilere cevap vermedik diye cevabımız yok değil. Genel Kurul’da hepsinin cevabını vereceğiz. Mesleğin onuruna zarar verecek hiçbir işin içinde olmadık, olmayacağız. Bunu hep gözettim” dedi.

KAVGANIN TARAFI OLMAYIZ

“Çağdaş Grup’ta olmamın benim üzerime yüklediği bir sorumluluk var, 16 Mayıs’tan sonra bu sorumluluğum tüm İzmir örgütüne, TÜRMOB’a da olacak” diyen Yıldırım, “Bu yükü taşımaya dair gayretim ve çabam var. Genel Kurul’umuza herkesi davet ediyoruz. Şölen havasında geçsin istiyoruz. Projeleri; inancı ve kararlılığı olan, güçlü, tecrübeli insanlar yapar. Onların tamamı da Çağdaş Grup’un yönetici kadrosunda var. Kırgınlık olacaksa da tarafı asla biz olmayacağız. Hiçbir kavganın, tartışmanın tarafı olmadık, olmayacağız. Projelerde, iyi işlerde beraber olacağız” açıklamalarında bulundu.

‘GÖNÜL RAHATLIĞIYLA GÖREVİ DEVREDİYORUM’

İki dönemdir İZSMMMO Başkanlığı görevini yürüten Vedat Adak, “Faaliyetlerimiz daha hızlı daha iyi bir şekilde devam edecek. Biz grup olarak önseçimle belirlediğimiz Müfit Yıldırım arkadaşımızla yola devam edeceğiz. Türkiye’de ve hatta dünyada tek uygulanan seçim sistemi bizde var, uygulanan bu sistem; iddiası sadece yönetmek olmayan insanların da grup kurmalarına, aday olmalarına neden oluyor. Biz İzmir’de ilk kurucu grubuz. 33 senedir de odayı yöneten, iktidarda olan grubuz. Bugün grup kuran arkadaşlarımız da bizden ayrılan arkadaşlardı. Bu ayrımın asıl nedeni sübjektif nedenler…. Doğru olmayan bu sistem, bu kadar aday ya da grup üretiyor. İlkesel olarak grup oluşturulabilir ama kişisel nedenlerle farklı grup oluşturulmasını doğru bulmuyoruz. Grup olarak her zaman dinamik ve güçlü olarak bunun karşısında olacağız. Çıtayı Müfit arkadaşıma devredeceğim” diye konuştu.

Gönül rahatlığıyla görevi devrettiğini söyleyen Vedat Adak, “Umarım 8 bin 500 meslektaşımın tamamı seçimlere katılır. Ben tüm meslektaşlarımdan rica ediyorum; genel kurula katılsınlar. Müfit arkadaşım ve ekibi başta olmak üzere seçime katılan tüm arkadaşlara başarılar diliyorum. Görev sürem boyunca yapabileceklerimi iyi niyetle yapmaya çalıştım. Yapamadığımız olmuştur ama bizim irademizin dışında olduğu için olmuştur. Ben gönül rahatlığıyla görevi devrediyorum” ifadelerini kullandı.

‘BU SEÇİMİMİZDE DE GÜVEN TAZELENECEK’

Çağdaş Grup’ta yer alan ve TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi olan Rıfat Nalbantoğlu da seçime dair görüşlerini İz Gazete’ye açıkladı. Nalbantoğlu şunları söyledi: “Meslek mücadelemize, mesleğimizin çözüm bekleyen sorunlarına katkı sağlayacak bir seçim olmasını diliyoruz. Öncelikle, ‘Bu odayı yönetmek konusunda ben de gerekli bilgiye ve donanıma sahibim’ diyen, yani elini taşın altına koymaya karar vermiş tüm arkadaşlarıma başarılar dilerim. Çağdaş Grup, odanın kurucu grubudur. Odamız kurulduğundan bu yana, odamız ve mesleğimiz adına yapılan her işin arkasında emeğiyle, kararlılığıyla, her şeyiyle duran bir gruptur. Meslektaşlarımız her 3 yılda bir yapılan seçimlerde Çağdaş Grup’a olan güvenlerini tazeliyorlar. Ben bu seçimin de farklı olacağını düşünmüyorum. Yine Çağdaş Grup meslektaşlarımızın desteğini alacaktır. Çağdaş Grup’a gelen en büyük eleştiri, demokrat olmadığı yönünde oldu. Son birkaç seçimdir Çağdaş Grup başkan adaylarını ön seçimle belirliyor, Müfit arkadaşımız da önseçimden çıkarak aday oldu. Bazı şeyleri söylerken doğru bakmak lazım.”

Editör: Haber Merkezi