DERLEYEN: TUĞÇE KAŞ/ İZ GAZETE- İZ Televizyonu’nda yayınlanan Özgür Coşkun ile Sektör programının konuğu İzmir Çağdaş Demokrat Mali Müşavirler Grubu Sözcüsü Mehmet Çabuk oldu. Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMOB) İzmir Şubesi'nin 14-15 Mayıs’ta gerçekleştireceği Genel Kurul’u öncesinde konuşan Çabuk, mesleki sorunlar ve çözüm önerilerine dair değerlendirmede bulundu.

Meslekte 41 yıldır yer aldığını ve çıraklıktan yetiştiğini söyleyen Çabuk, Genel Kurul seçiminde iddialı olduklarını ve kazanacaklarını dile getirerek, Çağdaş Demokrat Mali Müşavirler Grubu’nun faaliyetlerinden ve oluşum sürecinden bahsetti. Çağdaş olmanın yanında demokrat olunması gerektiğinin de altını çizen Çabuk, “İki yıl önce çıktığımız yolda Çağdaş Demokrat Grubu’nun kuruluşunu ilan ettik. Çağdaş Grubu Meclisi’nde yaptığımız bir konuşmada kendilerinin demokrat olmadığını dile getirmiştim. Demokrasinin olmadığını ifade ettiğimiz konuşmamızın ardından benimle birlikte 13 arkadaşım gruptan ihraç edildik. Çağdaş Grubu’nun başkanı bizler için arkadaş topluluğundan oluştuğumuzu ifade etmiş. Ancak odayı kabile reisi olarak yönetiyorlar. 32 yıldır herhangi bir bütçe ve tüzüğe dahi sahip değiller” dedi.

‘SÖYLENMEYENİ SÖYLEYECEĞİZ’

Mali Müşavirler Odası’nın ve meslektaşlarının sorunlarının 30 yıldır devam ettiğini söyleyen Çabuk, “Mevcut problemi yaratan kişilerle var olan sorunu çözemezsiniz. Bu sorunları bizler yaratmadık. Çağdaş Grubu’ndan Başkan adayı Müfit Yıldırım, 2018 yılından bu yana devam eden sorunlara ‘bugün çözüm bulacağız’ diyor. Şimdi mi aklınız başınıza geldi. Bizler Çağdaş Demokrat Grubu olarak söylenmeyen sözleri söyleyeceğiz. Bağımlı meslek mensuplarına dair yıllardır herhangi bir proje yürütülmemiş. Bir ilki gerçekleştireceğiz. Bağımlı meslek mensuplarının sorunlarıyla ilgili tüzük çalışması hazırladık. Genel Kurul yapıldığında oda yönetimine tüzüğümüzü sunacağız” ifadelerini kullandı.

Mali Müşavirlerin sorunlarını yakından takip ettiğini söyleyen Çabuk, “Tahsilat sorunu, haksız rekabet, meslek mensuplarına yönelik saldırılar ve yeşil pasaport gibi belli başlı konular var. Ancak bu sorunların hepsi çözüldü. Asıl problemimiz meslek örgütüne yönelik saldırılar ve kooperatiflerin denetimi. Sektörde çalışan arkadaşlarımız klavye delikanlılığıyla TÜRMOB’u eleştiriyor. Meslek mensuplarımızın birliğe sahip çıkması lazım. Kooperatiflerin denetiminde, mali müşavirler bağımsız denetçidir ve sektör içerisinde büyük bir paya sahiptir. Yönetmeliğe göre; ‘yeminli mali müşavirler, mali müşavirler ve kamu gözetim kurumundan yetki almış bağımsız denetçiler denetimi yapmalıdır’ deniliyor. Üç grubun dışında dördüncü grubun olmaması gerekiyor. Ancak Ticaret Bakanlığı’nda yetki almış kişiler ibaresinin yer almasıyla kooperatife bağlı yetkili kişiler de bu işi yapabiliyor. Şahsen kooperatif başkanı olsam denetimlerini ilgili Bakanlığa veririm. Bu konudaki sorunla ilgili oda yönetimi herhangi bir çözüm sağlayamadı. Diğer önemli sorunumuz ise; 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’ndaki Çıraklık Yasası’nda mali müşavirler usta öğretici olacağı yer alıyor. Milli Eğitim tarafından açılan kurslarda 48 saat ders alarak pedagojik formasyon alınmasıdır. Çıraklık okulunda eğitim alan kişiler stajlarını tamamladıktan sonra ustalık sınavına girerek mali müşavir kursu açabiliyorlar. Bizler, üniversite okuyup, 3 yıllık staj sürecinin ardından mesleğe başlarken; bu kanun kapsamında eğitim alan kişilerle aynı işi yapmamız konusunda ses çıkarılmıyor” açıklamasında bulundu.

ARA ELEMAN SIKINTISI

Sektör içerisindeki en önemli sorunlardan birisinin meslek liselerinin ara eleman yetiştirmemesi olduğunu da söyleyen Çabuk, “Meslek mensupları bir araya gelerek Ticaret Meslek Lisesi kurabiliriz. Oda’ya bağlı yaklaşık 10 bin kişiyiz. Herkes kendince destek olsa gençlerimiz için eğitim kurumu yaratabiliriz. Hem kaliteli eğitim hem de sektöre ara insan gücü temin edilmiş olacak. Bu projeyi gerçekleştireceğiz. Öğrencilerin üniversiteye kadar takipçisi olacağız ve gerekirse burs konusunda yardım edeceğiz. Gerekli kaynak var. Yeter ki bizler işimizi iyi yapalım” dedi.

 ‘KOALİSYONA HAZIRIZ’

İzmir Mali Müşavirler Odası’nda 6 ayrı grubun yer almasının normal olduğunu belirten Çabuk, seçimde tek liste yapılması durumuna ilişkin, “Herkes kendi düşüncesinin iktidar olmasını savunabilir ve bu çok normaldir. Oda mensubu arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde tek liste yapılmasını konuştuk. Grupların önemi olmadan, hiçbir siyasi partiye bağlı kalmayarak, tek düşüncesinin meslek ve meslektaş çıkarları olması neticesinde bizler koalisyon yapmaya hazırız” açıklamasında bulundu.

‘ÖTEKİLEŞTİRMEYECEĞİZ’

‘Çağdaş Grubu’na mensup kişiler 15 Mayıs tarihini hiç unutmayacaklar’ diyen Çabuk sözlerini şöyle sonlandırdı: “İzmir’deki tüm ilçelerde meslektaşlarımızı ziyaret ettik ve karşılığında Çağdaş Demokrat Grubu’na büyük bir teveccüh gördük. Önümüzdeki seçimlerde Çağdaş Grubu’na mensup kişiler 15 Mayıs tarihini hiç unutmayacaklar. Seçimi kazandığımızda Çağdaş Demokrat Mali Müşavirler Grubu olarak farkımız kimseyi ötekileştirmemek olacak. Haksız rekabete son vererek, liyakat sahibi atamalar yapacağız. En önemlisi de odamızın meslek ve meslektaşların sorunlarına çözüm bulunan yer olduğunu herkese göstereceğiz.”

ODA’DAN UMUDU KESMİŞLER

Meslek mensuplarının seçime katılımının az olmasını Oda’ya karşı umutsuz olmalarına bağlayan Çabuk, “Katılımın az olma sebeplerinden biri; odadan umudun kesilmesi, diğeri ise sektör çalışanlarının en yoğun olduğu döneme seçim koymalarıdır. Ancak bu Genel Kurul’da katılım oranı yüzde 50’lere kadar yükselecektir. Meslek mensuplarımız hangi grubu desteklerse desteklesinler, tüm sektör çalışanlarını sandığa davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi