Muhalif.com.tr'den Ardıl Batmaz'ın haberine göre; İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 66'sı çocuk, 39'u kadın olmak üzere 254 Filistinli hayatını kaybetmiş, 1948 kişi yaralanmış, binlerce bina tamamen yıkılmış ya da kullanılamaz hale gelmişti.

Cumhur ittifakı ortakları AKP ve MHP'nin İzmir Bergama ilçe teşkilatları, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için Mevlit okuttu, lokma dağıttı. 

Mevlit okutulan Yeni Cami ve Kurşunlu Cami'ye, partilerin logolarının da bulunduğu pankart asılması ve pankartların aradan günler geçmesine rağmen hâlâ kaldırılmaması tepki çekti.

"CAMİLERİN İÇERİSİNDE SİYASET VAR"

Söz konusu olayla ilgili açıklama yapan CHP Bergama İlçe Başkanı Ecevit Canbaz, pankartlarda AKP ve MHP logolarının bulunmasını kınadıklarını ve camilerin içerisine siyasetin dâhil edildiği belirterek, "Hayır daveti ya da lokma daveti olarak yapmış olabilirler ancak camilere siyasi parti logosu asılması kesinlikle kabul edilebilir bir şey değil. Türkiye genelinde AKP ve MHP,  böylesine milli davalarda, dini konularda, toplumun tümünün kucaklanması gereken hususlarda, her zaman olduğu gibi siyasi parti logosu kullanarak siyaset yapma alışkanlıklarını bir türlü bırakamadılar. Biz de kendilerine gerekli uyarıyı yapacağız. Camilerin içerisinde siyaset var. Dün olduğu gibi bugün de siyaset devşiriyorlar, doğru bulmuyoruz. Kınıyoruz" dedi.

"DİNİMİZE HİZMET ETTİKLERİNE İNANMIYORUM"

İslam dininin, hiçbir siyasi figür ya da parti tarafından temsil edilmesine ve korunmasına ihtiyacının olmadığının altını çizen Canbaz, "Partilerinin logolarını kullanarak sanki camilerimiz belli siyasi partiye ya da partililerin mensuplarına aitmiş gibi yansıtılıyor. Dinimizin ruhuna da, bin 400 yıllık aktarılış şekline de uygun davranmıyorlar. Dinimizle bağdaşlaşan hiçbir uygulamaları yok. Bu anlamda dinimize hizmet ettiklerine inanmıyorum. Siyasi parti logosuyla dinimize hizmet edilmez. Kutsal dinimizin, hiçbir siyasi figür ya da parti tarafından korunmasına, temsil edilmesine ihtiyacı yok. Ve bu partiler de bizim dinimizi temsil edemezler. Koruma güdüsünü de kendilerinde göremezler" ifadelerini kullandı.

Ecevit Canbaz, sözlerine şöyle devam etti:

Bu millet kendi dinini yaşar, ibadetini yapar. Burada hiçbir engel yoktur. Var olan engeller de zaten Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'le birlikte tamamen ortadan kaldırılmıştır. İnsanlar; dinini, ibadetini, inancını özgürce yapmakta, gelecek kuşaklara da aktarmaktadır. Bu konuda Cumhuriyet'e, Atatürk'e ve silah arkadaşlarına hepimizin şükretmesi lazım. 2 rekât da onun için namaz kılmaları lazım.

"İÇERİYE BAŞKA, DIŞARIYA BAŞKA DAVRANIYORLAR"

Filistin davası milli bir dava. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından sonra 1-2 beyanatın dışında somut olarak hiçbir adım atmayan iktidar, ilçelere dönük içeride toplumun dini duygularını, hassasiyetlerini kullanarak meseleyi takip ettiklerini zannediyorlar. Milli davalar bu şekilde takip edilmez. Oradaki yurttaşlarımızın, oradaki din kardeşlerimizin zulümle karşı karşıya olduklarını ortadan kaldırmaz. İktidarın uluslararası düzeyde daha somut mücadele etmesi lazımdı. Her olayda 'Ey Amerika, ey Avrupa' diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın,  Filistin davasında da sesinin gür çıkması lazımdı. Ama her uygulamalarında içeriye başka, dışarıya başka davranıyorlar. 

MHP'Lİ BAŞKAN: TOPLATILMASI YÖNÜNDE TALİMAT VERDİM

Konuya ilişkin açıklama yapan MHP Bergama İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Engin ise, il dışında olması dolayısıyla programa katılamadığını, pankartların toplatılması yönünde talimat verdiğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi