GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE - Bergama Belediyesi’nde Bergama Araştırmaları Kütüphanesi’nde görev yapan Aydın İleri’nin İstanbul’da 23 Haziran’da yapılan tekrar seçimlerinin hemen ertesi günü görev yeri değiştirilerek bulunduğu yerden bodrum katta ışık almayan bir depoya gönderildiği ortaya çıktı. Üç kitabı bulunan İleri, aynı zamanda Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcılığı ve Okul Kütüphanecileri Derneği Başkanlığını yapıyor. Antik dönemde Asya kıtasında kurulan ilk ve en büyük kütüphane’nin kurulduğu Bergama’da, bir kütüphane görevlisinin 21. Yüzyılda sürgün edilmesi büyük şaşkınlık yarattı.

CANLI YAYINDA AÇIKLADILAR

Aydın İleri’nin sürgün edildiğini bir canlı yayında Bergama Demokrasi Platformu üyelerinden Veli-Der Bergama yöneticisi Fikret Ali Parlas anlattı.

Yapılan söyleşide Bergama Belediyesi’nde yaşanan mobbing iddialarını dile getiren Parlas; “Türkiye Kütüphaneciler Derneği ikinci başkanı, yazar bir arkadaşımızı alıp belediyemizin deposuna kilitledik. Belediye’de bodrum katında ‘kıpırdarsan işten atılırsın korkusuyla’ tutuluyor. Üç kitabı bulunan yazar arkadaşımız oradan çıkamıyor ve çıktığı an ‘yerinde yoksun’ diye zabıt tutuluyor. İnsan Kaynakları Müdürü ve Belediye Başkanı aşağı indimi bilmiyorum ama ben ‘acaba nasıl bir yerdir?’ diye bizzat gidip gördüm. Kesinlikle oturulacak bir yer değil. Çünkü güneş almadığı gibi temizlik malzemesi deposunun kapısına oturtmuşlar. Orada malzeme kaybolsa sorumlusu o olacak, çünkü orada oturuyor” dedi.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞ

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise; “Başka arkadaşlarımıza da mobbing yapılıyor ama bu arkadaşımıza yapılan gerçekten hepimizi üzüyor. Vicdanları yaralıyor. Kendisi savcılığa suç duyurusunda da bulundu. Nefes almak için çay içmeye çıktığında hemen insan kaynakları müdürü geliyor ve küfürlü konuşuyor. Sonuçta amir olabilirsin ama çalışanına karşı nasıl davranacağın konusunda 657 açık. Onun için bu arkadaşı adeta belediyenin mahzenine gömmeye çalışıyorlar. İşten çıkarmadık söyleminde bulunuyorlar ama bu mobbing ile insanları işten çıkarmaya zorluyorlar. İçlerinde Ziraat Mühendisi, Orman Mühendisi de olan bu arkadaşlarımızı sıradan memurluklara vermeleri, yıllardır Fen İşlerinde görev yapmış bir arkadaşımızı park bahçelere vermeleri doğru değil. Ben bu müdürlerle çalışmayacağım diyebilirsiniz ama üniversite mezunu vasıflı insanları, vasıfsız işlere vermenin âlemi yok. Bergama’nın bir tane orman mühendisi var. Bir ya da iki ziraat mühendisi var. Bu insanlara devletin verdiği maaş o vasfından dolayı ve o işi yapmaları ile tanımlanmış bir maaş. Bunlarla uğraşmaları kamuoyunda hoş bir itibar bırakmıyor” dedi.

FACEBOOK PAYLAŞIMLARI İMA EDİLDİ Mİ?

İz Gazete'nin öğrendiği bilgilere göre Aydın İleri, ilçede belediye başkanı değiştikten sonra mobinge uğramaya başlıyor ve İstanbul seçimlerinin tekrarlandığı 24 Haziran'ın hemen ertesi günü de Kültür Müdürlüğün'nden alınarak Arşiv Müdürlüğü'ne veriliyor. Görev yeri değiştikten sonra da İnsan Kaynakları Müdürünün İleri'ye "Facebook sayfanı takip ediyoruz, yaptığın paylaşımları gördük.Hepsinin örnekleri elimizde. Sen devlet memurusun siyaset yapamazsın. Niye Ekrem İmamoğlu'na destek veriyorsun. Araba tutup İstanbul'a insan götürüyorsun, İmamoğlu'nun seçim kampanyasına para yatırıyorsun.' diyerek İleri'nin İstanbul'da tekrarlanan seçimlere desteğini ve buna yönelik paylaşımlarını ima ettiği, İleri'nin ise "Benim kimseden sakladığım bir şey yok, yaptığım tüm paylaşımlar herkese açık" diye cevap verdiği gelen bilgiler arasında. İleri sosyal medya hesaplarından İnsan Kaynakları Müdürü Ş.T. hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu da paylaştığı görülüyor. İleri'nin yıllık izne çıkartılmadığı da gazetemize gelen bilgiler arasında. 

AYDIN İLERİ KİMDİR?

Aydın İleri; 1977’de İstanbul doğumlu, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü'nden, 2011 yılında Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Yüksel Lisans Programı’ndan mezun oldu.

Pek çok gazete ve dergide kitap, kütüphane, okuma kültürü, çocuk edebiyatı, düşünce özgürlüğü sansür ve çocuk-gençlik edebiyatı alanında yazılar yazmakta, bu konularda seminerlere, söyleşilere ve TV programlarına katılmakta. Okuma kültürü konusunda kampanyalar yürütmektedir.

Yayıncılık ve Kütüphanecilik çalışmalarını aktif olarak sürdüren Aydın İleri birçok STK'ya üye ve gönüllü olarak çalışmalar yapmakta, Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Genel Başkan Yardımcılığı görevi ve Okul Kütüphanecileri Derneği (OKD) Başkanlığı halen devam etmektedir. Halen Bergama Belediyesi, Bergama Kültür Merkezi Bergama Araştırmaları Kütüphanesi Koordinatörü olarak çalışmaktadır.