OBEN ULU - Yapılan açıklama “Son günlerde Bergama Kleopatra Güzellik Ilıca Tesisleri olarak bilinen, içinde piknik alanı ve restoranın da bulunduğu sosyal tesiste AKP'li belediye yönetiminin tesis alanında alkollü içeceklerin satılması ve içilmesine yasak koymasıyla başlayan ve kamuoyunun da yakından takip ettiği bir süreç yaşandı. Bergama Demokrasi Platformu olarak ‘temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması’ ve ‘laik toplum yaşantısına müdahale’ olarak ele aldığımız bu yasaklama girişimini gerek sosyal medya üzerinden gerekse yazılı ve görsel basın üzerinden duyurmaya çalıştık. Gelinen noktada kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur” cümleleri ile ifade edildi.

ÇALIŞANLARA TEHDİT VE BASKI

“Bergama Belediyesinde yönetimin mazbatayı almasıyla birlikte çalışanlara özellikle de belediyede örgütlü ve yetkili sendika (Tüm Yerel Sen ve Tüm Bel Sen) üyelerine baskı başladı. İlk olarak belediyede görev yapan birim müdürleri ve çalışanlar ‘başkan sizi çağırıyor’ bilgisi ile toplantıya çağrıldı. Belediye Meclis Salonunda yandaş sendika Bem Bir Sen yöneticilerinin olduğu belediye başkanın katılmadığı bir toplantı yapılmaya çalışıldı. Yaşanan baskı ve korkutma uygulamalarından sonra çalışanlar Bem Bir Sen’e üye olmak zorunda kaldılar. Özellikle sözleşmeli memurları başkan yardımcısı makamına çağırarak sene sonunda sözleşmelerinin yenilenmeme ihtimali üzerinden Bem Bir Sen'e üye olmaları için baskı yaptı”

"KAMUOYUNA YUTTURULMAYA ÇALIŞILDI"

“Sosyal demokrat, ilerici, Alevi kimlikleriyle bilinen çalışanların görev yerleri değiştirildi. Müdür görevindekiler alt görevlere verildi. Görev değişikliklerinde usulsüz, hukuka aykırı atamalar yapıldı. Yıllarca belediyede mühendis, kadrosuyla çalışanlar memur olarak atandı. Konuyla ilgili gerekli itiraz yapıldı ve yasal süreç başladı. Yapılan bu hukuksuz yer değişikliklerinin verimi artırmak adına yapıldığı belediye başkanı tarafından her platformda dile getirildi. Yıllarca mühendis olarak görev yapan teknik kadronun atıl duruma getirilmesi; hukuktan, yasadan bir haber şekilde memur olarak atanmaları verimi artırmak denilerek kamuoyuna yutturulmaya çalışıldı. Belediye çalışanları sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek işten atılmakla tehdit edildi”

KESK’E SALON VERİLMEDİ, ETKİNLİĞE LİSELİLER ZORLA GÖTÜRÜLDÜ

“Bergama Kültür Merkezi’nde günümüze kadar sergilenen kültürel ve sanatsal faaliyetlere bakıldığında, hatta sadece Mayıs 2019’da sergilenen etkinliklerle kıyaslama yapıldığında bile sanatsal ve kültürel etkinliklerin ne kadar geriye düştüğü anlaşılabilir. Önceki yıllardaki konser, tiyatro, etkinlik sayılarına bakıldığında ne demek istediğimiz anlaşılacaktır. KESK’in gerçekleştirmek istediği konsere salon tahsis edilmeyerek etkinlik engellendi. Bunun yanında ilçe milli eğitim müdürünün arkadaşım diye bahsettiği bir yazarın söyleşisine velilerinden izin alma ihtiyacı duyulmadan lise öğrencileri zorla götürüldü”

"HUZUR DOLU BİR MEKÂNDI"

“Ramazan bayramı sonrası belediyenin sosyal tesisinde ve piknik alanında alkollü içecek satışı ve kullanımı yasaklandı. Bu yasaklama Kleopatra Güzellik Ilıcası girişine kocaman bir pankart asılarak ilan edildi. Yasağın duyulmasıyla sosyal medyada gösterilen tepkiler üzerine pankart yerinden kaldırıldı. 10 yıla yakın süredir Ilıca'da özellikle alt gelir seviyesindeki vatandaşların düşük maliyetlerle ve aile ortamında huzurluca yemeğini yediği, pikniğini yaptığı, alkollü içecek kullananların ya da kullanmayanların birbirlerine herhangi bir olumsuz müdahalesi olmadan vakit geçirdiği, özgürlük ve huzur dolu bir mekândı. Tesis sadece Bergama halkının değil Bergama'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin de sıklıkla kullandığı bir yerdi. Belediye yönetimi attığı son adımla halkın yaşam tarzına doğrudan müdahale ederek alkol içme ve satma yasağı getirdi”

"BAŞKAN SAMİMİ DEĞİL"

“‘Orada çocuk parkı var’ diyen belediye başkanı istese Ilıca'da her kesim için uygun alan yaratılacağını bilmektedir. Zaten alkollü içeceklerin tüketiminin serbest olduğu alan diğer alandan ayrıdır. Yıllarca Bergama'da siyaset yapıp bir kere bile çocuk tecavüzü ve istismarı davalarına gelip mağdurlara destek olmayan, çocuklara dair en ufak bir çalışma yürütmeyen belediye başkanının aklına bir anda çocukların gelmesi samimi değildir. Mesele tek başına alkol tüketimi olarak lanse edilmemelidir. Burada temel sorun laik toplum yaşantısına müdahale ve temel özgürlüklerinin kısıtlanmasından başka bir şey değilken, ilk elden çocuklar üzerinden mağduriyet üretip siyaset yapması bile başlı başına çocukları sömürmekten başka bir şey değildir. Amaç çocuklar mıdır, yoksa kapalı kapılar arkasında tarikatlarla yapılan pazarlığın, onlara verilen sözün tutulması mıdır?”

ÖZELLEŞTİRME İDDİASI

“İttifak ile seçilen belediye başkanının ittifakın diğer birleşeni olan Milliyetçi Hareket Partisi yöneticileri ve belediye meclis üyelerine, yapılan uygulama değişikliğini sormaması bile düşündürücüdür. MHP seçmeninin, yöneticilerinin ve belediye meclis üyelerinin bu konuda AKP’li belediye başkanıyla taban tabana zıt düştüğü bilinmektedir. Belediye için bir gelir kaynağı, halk içinse ailesi ve dostlarıyla hoş vakit geçirdiği bir tesis olan Ilıca'nın özelleştirileceğinin konuşulduğu şu günlerde alkol yasağının getirilmesi, halkın aklında bir dizi soru işareti doğurmuştur. Tesisin satılacağı hatta satılacak kişinin kim olduğu halk arasında konuşulmaktadır. Tesisin özelleştirilmesiyle birlikte fiyatların yükseleceği ve buradan birilerinin kar ederken tesiste vakit geçiren, yemek yiyen, düğün yapan yoksul halkın bu uygulamadan zarar göreceği kesindir. Seçim öncesinde sosyal tesislerde alkol içmesini ve satılmasını yasaklayacaklarına dair bir beyanda bulunmayan belediye başkanının ilk icraatının bu olması çok manidardır. Belediye başkanı alkollü içecek kullanan veya kullanmayan tüm vatandaşların oylarına talip olmuştur. Kendisine oy verenler kadar oy vermeyen Bergamalıların da belediye başkanındır. Belediye Başkanlığı makamı her görüşten ve düşünceden tüm yurttaşlara eşit hizmet vermesi gereken bir makamdır. Seçimler bitmiştir başkan tüm yerelin ve yörenin başkanıdır”

"UNESCO KENTİ YASAKLARLA DEĞİL ÖZGÜRLÜKLERLE ANILMALIDIR"

“Belediye çalışanlarına karşı gerçekleştirilen ötekileştirmeci, ayrımcı uygulamalar, mobbing bir an önce son bulmalıdır, belediyede tüm çalışanlar için huzurlu ve verimli bir çalışma ortamı yaratılmalıdır. Belediye tesislerinde ve ilçe genelindeki tüm hizmetler Bergama'nın sosyo kültürel barışını bozmayacak eşitlikte olmalı. İnsanların huzur ve barış içinde bir arada yaşayacağı hizmet politikaları yaşama geçirilmelidir. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmiş, marka turizm şehri yasaklarla değil daha fazla özgürlüklerle anılmalıdır” denildi.