Göçmen sorununa karşı yoğun mücadele yürüten Çeşme Sahil Güvenlik Komutanlığı'na, Uluslararası Göç Örgütü'nün katkılarıyla bir Hollanda firmasına yaptırılan özel bot teslim edilerek, 15 Haziran tarihinden itibaren TCSG 902 adıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterine girdi. Kaçak göç faaliyetinin önlenmesi için Uluslararası Göç Örgütü'nün katkılarıyla Hollanda şirketi Damen tarafından özel olarak üretilen TCSG 902 Sahil Güvenlik Botu, Çeşme Körfezi'nde görev yapacak. Şimdilik iki tane üretilen özel yapım sahil güvenlik botunun ikincisi ise Bodrum'un Yalıkavak Bölgesi'nde hizmet veriyor. Aynı özelliklere sahip 4 botun daha yapım aşamasında olduğu belirtildi. Yapımı süren dört botun 2017 yılı bitimine kadar Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim edilmesi beklendiği bildirildi.

Çok kötü hava şartlarında dahi denize açılabilme özelliğine sahip olan TCSG 902, hava şartları nedeniyle alabora olsa dahi tekrar eski konumuna dönebiliyor. Botun kesinlikle batmadığı ifade ediliyor. TCSG 902'nin bir önemli özelliği de, botun arka tarafında bulunan platformun açılarak deniz seviyesine kadar inebilmesi. Bu özellik sayesinde, kaçak göçmenler kolaylıkla denizden kurtarılabilecek. Botun bir diğer özelliği de pervanesinin olmaması. Bu özelliği sayesinde de, alabora olarak denize düşen kazazedelerin pervaneye takılarak yaralanmasının önüne geçildiği ifade edildi. Bot, su jeti denilen bir sistemle denizde yol yapabiliyor. Su jeti denilen sistemle, denizden bota emilen su, tazyikle denize püskürtülerek botun ilerlemesi sağlanıyor. Denizden su çekilirken herhangi deniz canlısının su püskürtme sisteminin içine girmemesi için ızgara sistemi olduğu da belirtilirken, diğer su jeti sistemi ile çalışan botlarda bu sistemin bulunmadığı kaydedildi.

33 knot sürat yapabilen TCSG-902'de gece görüş kamerası da bulunuyor. Gece denizi aydınlatabilen güçlü ışık sistemine sahip olan botun, bir önemli özelliği de 2 adet radara sahip olması. Botta su altı sonar sistemi de mevcut. Botun, son teknoloji ürünü olması nedeniyle ihtiyaç duyulacak her türlü sisteme sahip olduğu öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi