İZGAZETE - İktidarın gündeme getirdiği "Çoklu Baro Sistemini" protesto etmek amacıyla Ankara'ya “savunma yürüyüşü” başlatan baroların şehre girişine polis kuvvetleri izin vermedi. 

Polisle baro üyeleri arasında çıkan arbedede İzmir Barosu başkanı Özkan Yücel'e yumruk atılmak istendi ancak isabet etmedi. Edinilen bilgiye göre; bir polis memuru tarafından Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı’ya da yumruk atıldı. Ayrıca Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz gözaltına alınmak istendi.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Baran Selanik'in aktardığına göre; alana Metin Feyzioğlu'nun da gelmesi bekleniyor fakat Baro Başkanları 'Feyzioğlu bizi temsil etmiyor' diyerek gelmesini istemiyor. 

TUNCAY ÖZKAN'DAN TEPKİ

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özkan yaşananlara dair şu cümleleri kullandı: ''Ankara'yı hukuksuzluğun başkenti haline getirmek isteyenler eserinizle övünün. Türkiye sizi baro başkanlarının bu haklı isyanıyla hatırlayacak "kendi ülkemin başkentine giremeyecek miyim.''

HDP'Lİ KEMALBAY DA TEPKİ GÖSTERDİ

Baroların Ankara'ya girişinin engellenmesi sonrası açıklama yapan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay: ''Baro başkanlarının yürüyüşünü de Umumumi Hıfzıssıhha şeysi nedeniyle mi saldırıyorsunuz? Faşizme direnmek haktır.'' sözlerini kullandı. 

İZMİR BAROSU BAŞKANI ÖZKAN YÜCEL'DEN AÇIKLAMA

Yücel: 'Baro başkanları olarak Ankara’dayız. Polis bizi ülkemizin başkentine sokmuyor. Faşizmin, en temel demokratik haklara dahi tahammülü yok. Bu karanlığı dağıtacağız. Biz kazanacağız.'

CHP İZMİR İL BAŞKANI YÜCEL: MÜDAHALE ACİZLİKTİR, YILDIRAMAYCAKSINIZ!

CHP İzmir İl Başkanı Av. Deniz Yücel de yaptığı açıklama ile engellemelere tepki gösterdi. Yücel: ''İktidarın emrinde Baro'lar kurmak ve savunmayı sindirmek için binlerce avukatı temsil eden baro başkanlarımızı başkent Ankara'ya almamak, korkunun göstergesidir. Yargının bağımsız kalabilmiş tek yapısı olan Baroların mücadelesi demokrasi ve bağımsız yargı mücadelesidir. Savunma Yürüyüşüne polis müdahalesi acizliktir. Savunma, milyonlar için en meşru talebi; adalet talebini haykırmaya devam edecek, yıldıramayacaksınız.'' dedi. 

EDNAN ARSLAN: KABUL EDİLEMEZ

Bir diğer İzmir Milletvekili Ednan Arslan da tepkisini gösterdi. Arslan; ''Anayasal haklarını kullanan Baro Başkanları Ankara girişinde polis engeli ile karşılaştı. Hak arayışı için yola çıkanları haksız yere engellemek hiçbir şekilde kabul edilemez.''

MAHİR POLAT: HALKIN HAKKINA TECAVÜZ GİRİŞİMİ

CHP'nin İzmir vekili Polat avukatların Ankara'ya girişinin engellenmesine sert tepki gösterdi: ''Savunmayı savunan Baro Başkanlarına yapılan yakışıksız müdahale ahlaka ve evrensel hukuka aykırıdır. Savunmanın bağımsızlığı ve dokunulmazlığına yöneltilen her türlü engelleme ve saldırı, halkın hakkına tecavüz girişimidir!''. 

Gelen bilgiye göre avukatlar engellemeler karşısında oturma eylemi başlattıktan sonra tekrar yürümeye çalışması polislerin kurduğu barikatların altından tekmelemesiyle engellendi. Polisin basın emekçilerini Covid-19 nedeniyle çembere alıp hareket etmelerine izin vermediği de gelen bilgiler arasında.  Ankara Belediyesi avukatların beklediği alana tente kuracağı belirtildi fakat polisler tentelerin kurulmasına müsaade etmiyor. Sosyal medya hesabından açıklama yapan İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Baran Selanik; ''Avukatlar oturma eylemini sürdürüyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, beklediğimiz alana tente kuracak. Bu alanı terk etmeyeceğiz. Demorkatik haklarımızı kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.''

Selanik'in aktardığı son bilgiye göre polis avukatların bulunduğu alanı çevirdi. Selanik yaşananlara ''bu fiili gözaltıdır'' diyerek tepki gösterdi. Selanik; ''Bulunduğumuz alanda etrafımız çevrildi. Alanın dışına çıkılmasına ya da alanın içerisine girilmesine izin verilmiyor. Bu, fiili gözaltı uygulamasıdır.​​''

FEYZİOĞLU DEVREDE!

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, bazı baro başkanlarının Ankara girişinde yürümek istemelerine polisin izin vermediğini belirterek, “Ben de o andan itibaren Adalet ve İçişleri Bakanlarımızla, Ankara Valimizle, Emniyet Genel Müdürümüzle görüşüyorum. Kimseye zararı olmayan bu yürüyüşün engellenmesinin yanlış olduğunu izah ediyorum. En son sayın Meclis Başkanımıza gittim. Kendisi de devrede. Krizin çözüleceğine inanıyorum” diye konuştu.

Feyzioğlu beraberindeki TBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Sabri Erdal Güngör ile birlikte TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u ziyaret ederek, bir süre görüştü. Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Feyzioğlu, şunları söyledi:

“Biz Türkiye Barolar Birliği olarak baroların yapısını ve seçim sistemini ilgilendiren kanun teklifi ön hazırlıkları ile ilgili Meclis’te çok yoğun bir çalışma içindeyiz. Altını çizerek söylüyorum çoklu baroyu doğru bulmuyoruz. Bunun yanlışını da gerekçeleri ile anlatıyoruz. 

POLİS İZİN VERMEDİ

Bugün bazı baro başkanlarımız çeşitli illerden Ankara’ya geldiler ve şehir girişinde kısa bir yürüyüş yaparak, Anıtkabir’e geçmek istediler. Silahsız saldırısız şiddetsiz yürüyüş yapmak temel haktır. Polis ise otobüslerle Anıtkabir’e gidilebileceğini ama yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyledi. Ben ve bazı baro başkanlarımız şehir dışından gelen baro başkanlarımızı Anıtkabir’de bekliyorduk. 

BAKANLAR, EMNİYET GENEL MÜDÜRÜ, TBMM BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜM

Haberi alınca önce saygı duruşumuzu  gerçekleştirdik. Sonra TBB YK üyeleri ve oradaki tüm baro başkanları şehir girişine intikal ettiler. Ben de o andan itibaren Adalet ve İçişleri Bakanlarımızla, Ankara Valimizle, Emniyet Genel Müdürümüzle görüşüyorum. Kimseye zararı olmayan bu yürüyüşün engellenmesinin yanlış olduğunu izah ediyorum. En son sayın Meclis Başkanımıza gittim. Kendisi de devrede. Krizin kimseye faydası yok. Çözüleceğine inanıyorum. 

MESLEKTAŞLARIMIZ VE VATANDAŞLARIMIZ KRİZ DEĞİL ÇÖZÜM İSTİYOR

Biz TBB olarak yürüyüşe katılmıyoruz. Onun yerine Meclis’te çalışmayı tercih ediyoruz. Ancak yürümek isteyen başkanlarımızın bu taleplerini saygıyla karşılıyoruz. Temel haklarının engellenmesini doğru bulmuyoruz. Belki bazıları sorunlara yaklaşımımızdaki yöntem farklarından düşmanlıklar yaratmak isteyebilir. Buna gerek yok. Meslektaşlarımız da vatandaşlarımız da kriz değil çözüm istiyor. Kavga değil huzur istiyor. 

HEPİMİZİN HOŞGÖRÜLÜ OLMASI LAZIM

Hepimizin birbirimize hoş görülü olması lazım. Biz TBB olarak meslektaşlarımızın dağ gibi birikmiş sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Tüm barolarımızla da bu konuda her zaman olduğu gibi işbirliği yapmaya devam ediyoruz.”

Diğer taraftan İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Baran Selanik'in aktardığına göre Ankara Barosu’nun alanda bulunan avukatlara dağıtmak için getirdiği yemeğe polis el koyduğu ve dağıtılmasına izin verilmediği öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi