TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir’in Konak ilçesine bağlı Basmane semtinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım’ın nikahını kıyan dönemin İzmir müftüsü Rahmetullah Çelebi Efendi’nin yaşamış olduğu ev, satışa çıkartıldı.

Osmanlı Devleti’nin son, Türkiye Cumhuriyeti’nin ise ilk Müftüsü olan Rahmetullah Çelebi Efendi’nin Basmane 943. sokak 10 numarada yer alan evi popüler bir emlak sitesi üzerinden satışa çıkartıldı. Ev için toplam 4.5 milyon lira değer biçildi.

İşte o satış bilgileri;

ÖĞRENCİYE VE BEKARA UYGUN

Evin bakımsızlığı gözlerden kaçmazken 200 yaşındaki ev, iki katlı ve beş odaya sahip durumda. 4.5 milyon lira ile satışa sunulan tarihi Köşk için emlak sitesi üzerinden öğrenciye bekara uygun ibaresinin de yer alması dikkat çekti.

Satışa dair ulaştığımız emlakçı ve mal sahibi ise söz konusu Köşk’ün satışına dair demeç vermekten kaçındı.

İzmir tarihinde Kurtuluş Savaşı açısından önemli bir şahsiyet olan Rahmetullah Çelebi Efendi’nin bundan 97 yıl önce yaşamış olduğu evin akıbeti gizemini korumaya devam ediyor.

RAHMETULLAH ÇELEBİ EFENDİ KİMDİR?*

1872 yılında İzmir’de doğan Rahmetullah Çelebi Efendi, İzmir Müftülüğü görevine 1908 yılında İzmir Vilayeti Müftü Vekili olarak başlamış ama 1910’dan sonra da asaleten bu göreve getirilmiştir. Rahmetullah Çelebi Efendi, İzmir’in işgali öncesinde İzmir’de düzenlenen mitingde İzmir halkını direnişe şu sözlerle çağrımıştır:

“Kardeşlerim… Ciğerlerinizde bir soluk nefes kaldıkça, damarlarınızda bir damla kan kaldıkça, anavatanımızı düşmanlara teslim etmeyeceğinize Kur’an-ı Kerim’e el basarak benimle birlikte yemin edin…”

İzmir’in işgali sırasında Anadolu’da bulunan direniş hareketine de desteğini sürdüren Rahmetullah Çelebi Efendi, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin son, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Müftüsü olarak tarihe geçmiştir.

29 Ocak 1923’te Atatürk’ün Latife Hanım’la nikâhlarını da kıymış olan Rahmetullah Efendi, vefat ettiği tarih olan 28 Ağustos 1944 tarihine kadar müftülük görevini sürdürmüştür.

Rahmetullah Çelebi’nin biyografisi hazırlanırken https://hasantahsink.blogspot.com/2017/11/o-unutulmamasi-gereken-bir-insandi.html sitesinden faydalanılmıştır.

Editör: Haber Merkezi