GÜLSEN CANDEMİR/İZ GAZETE - Gün içinde yarım milyonu aşkın insanın ulaşımını sağlayan metro ve tramvay vagonları her gün titiz bir temizlik sürecinin ardından raylara bırakılıyor. İzmir Metrosunun182 metro vagonu ile Konak ve Karşıyaka Tramvaylarının 38 tramvay vagonunu temizleyen işçiler, her gün temizledikleri vagonlarla ilgili İz Gazete’ye konuştu. İşlerini severek yaptığını söyleyen işçiler, İzmirlilerin de vagonları temiz kullandığını anlattı. Araçlardan Sorumlu Müdür Melih Altıntaş ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Metro A.Ş.’nin temizliğe verdiği önemden söz etti.


 

HER NOKTASI TEMİZLENİYOR

İnsan sirkülasyonunun çok yoğun olduğu metro ve tramvaylar, her sabah tertemiz şekilde hizmete sunuluyor. Günde iki vardiya çalışan temizlik işçileri, biz uyurken vagonların her noktasınıdezenfekte ediyor. Halkapınar istasyonu ile Atatürk Stadyumu arasındaki kalan bölümde temizliği yapılan vagonlara ilişkin İz Gazete’ye bilgi veren İzmir Metro A.Ş. Araçlar Müdürü Melih Altıntaş, 26 personelin iki vardiya halinde metro ve tramvay vagonlarını temizlediğini söyledi.

DAHA AZ ÇABA HARCIYORUZ

İşletimde kullanılan tüm vagonların her gün temizlikten geçtiğini söyleyen Altıntaş, “Her gün bir vagonda kapsamlı temizlik işlemi yapılırken tüm vagonlarda cam silme, tutamak silme, paspas, dış yıkamadan geçiriliyor. İşletime verilen tümvagonlar birgün önce mutlaka temizleniyor. Binlerce yolcunun kullandığı vagonlarda mutlaka bir takım izler kalıyor. Temiz olduğunda ise koruma hissi oluşuyor. Bu konuda İzmirli vatandaşlara teşekkür etmek gerekiyor. Sahip çıkıyorlar, temiz buldukları için korumaya çalışıyorlar. Bu konuda eskiye göre daha az çaba harcar olduk diyebiliriz.”diye konuştu.

DETERJANLARIMIZ ÖZEL

Depoya gelen trenlerin önce dış yıkama ünitesinden geçip ardından temizlik hattına alındığını söyleyen araçlar müdürü, “Burada önce dış bölüm deterjanla temizleniyor. Ardından basınçlı suyla durulanıyor. Kullandığımız bütün temizlik malzemeleri bizim tarafımızdan kontrol edilmiş, denenmiş, vagonun özelliklerine zarar vermeyecek şekilde üretilmiş temizlik ürünleridir. Kokusuz ve kimyasal içermeyen ürünleri tercih ediyoruz. Rutin temizliğin dışında, gerektiğinde veya birkaç yılda bir metro vagonlarının koltuk kumaşlarını değiştirip süngerlerini yıkıyoruz. Belli bir kilometresi dolan araçların ağır bakımlarını yapıyoruz. Koltuğunu, tutamağını tamamen söküp elden geçirerek yeniden monte ediyoruz. Ulaşamadığımız yere giren tozları bu sayede temizlemiş oluyoruz. Kendi evimizden daha titizlendiğimizi söylemeliyim. Kendi çocuğumuz kullanıyor gibi temizliyoruz. İnsanlar bu araçlara bindiğinde ‘O kadar vergi veriyoruz, neden temiz değil’ desin istemeyiz.” dedi.

SAKIZLAR ZORLUYOR

Araçlar müdüründen bilgi aldıktan sonra elinde fırça, belinde toz beziyle vagonları temizleyen işçiler ile konuştuk. 5 yıldır metro vagonlarını temizleyen işçilerden Abdullah Yalçın, binlerce insan taşımasına rağmen vagonların kendilerine temiz ulaştığını ifade ediyor. Yalçın “Bu kadar insanın taşındığı vagonlar bize temiz geliyor diyebilirim. Bir tek yere atılan sakızlar biraz bizi zorluyor. Onun dışında zorlandığımızı söyleyemem.”diye konuştu. Metroya bindiğimde kirli bir yer görürse elindeki herhangi bir şeyle silmeye başladığını söyleyen Abdullah Yalçın “Yolcuyum diye pis yeri seyretmiyorum, arkadaşımın yaptığı temizliği beğenmezsem gider bir de ben temizlerim” diye anlattı.

Osman Akdi de 6 yıldır metro vagonlarını bizler için temizleyen işçilerden. “İzmirliler metro vagonlarını çok kirletmiyorlar.” Diyen Akdi, evde eşine temizlik işlerinde de yardımcı olduğunu anlattı.

BEMBEYAZ VAGONLAR

Günlük 19 tramvayı temizleyen işçiler ise, metro temizliğinden tramvaya geçmiş. Her gün bir vagonu detaylıca temizleyen işçiler, kalan vagonları da mutlaka elden geçiriyor. Altı işçiden biri olan Mehmet Kahraman, 5 yıldır vagonların temizliğini yapıyor. Daha önce elektrik işi yapan Kahraman, metroya göre daha beyaz donanıma sahip tramvay vagonlarını özenle temizlediklerini anlattı. “İşimi keyif alarak yapıyorum, keyif almasam çekilmez olur.”diyen Mehmet Kahraman evdeki temizlik işine ise çok katkı vermediğini söylüyor.

Kadir Akın da, 8 yıldır vagon temizliği yapıyor. En çok yiyecek ve içecek atıkları ile uğraştıklarını söyleyen Akın, çok yoğun kullanılmasına rağmen vagonların çok da kirli olmadığını ifade ediyor.

Editör: Haber Merkezi