ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Alsancak Mahallesi'nde bulunan tarihi Elektrik Fabrikası, 16.04.2019 Salı tarihinde satışı için ihaleye çıkarılacak. İzmir'in kültürel mirasında önemli bir yeri olan 91 yıllık Elektrik Fabrikası'nın kamu mülkiyetinde ve kullanımında kalması için bir araya gelen Asfalyalar Atmasın Sivil Girişimi, ihale öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e çağrıda bulundu. 

"KONUNUN TAKİPÇİSİ OLMA KONUSUNDA KARARLIYIZ"

Yerel seçimler sürecinde yaptığı çalışmalarda söz konusu tarihi yapının korunmasının önemli olduğunu ve yapının İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce satın alınıp bir kültür vahası olarak değerlendirilmesi gerektiği sözünü veren Tunç Soyer'e girişim tarafından hatırlatma yapıldı. Girişim tarafından yapılan açıklamada Soyer'e verdiği söz hatırlatılarak "Değerli Tunç Soyer, Elektrik Fabrikası ihalesine sadece 5 gün kalmışken bu sivil girişim sürecini anımsatmayı ve yetkililerin dikkatlerini bir kez daha bu yapıya ve onun katledilmesi sürecine çekmeyi görev biliyoruz. Elektrik Fabrikası dostları olarak davamızın ve verilen sözlerin takipçisi olma konusundaki kararlılığımızı bir kez daha dile getiriyor ve 16 Nisan tarihindeki ihalede bir sürprizle karşılaşmamak için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz." denildi. 

TARİHİ ELEKTİRİK FABRİKASI SÜRECİNDE NELER OLDU? 

Yapı 1928 yılında inşa edildi ve elektrik santrali, su kulesi, yakıt tankları ve depoları ve atölyeler gibi birimlerle İzmir kent tarihinde önemli bir yer edindi. Endüstiriyel yapılar açısından mimarlık tarihinde önemli bir yeri olan yapı İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 8 Ocak 1998 tarihli ve 7003 numaralı kararıyla ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ olarak tescil edildi. Fakat, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin (ADÜAŞ) mülkiyetindeki tarihi Elektrik Fabrikası ve arazisinin satışı için Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca, ihaleye çıkarıldı. İhale tarihi 16.04.2019 olarak belirlendi. Yapının satışa çıkarılacağı duyurulduğunda İzmir kamuoyunda tepkilere neden oldu. 

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarihi yapı önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında "İzmirlinin ortak sesini, hep birlikte büyütelim; tarihi değerimizin kültürel yaşama katkı sağlayacak şekilde teknoloji müzesi ve eğitim merkezine dönüştürülmesi çağrımızı tekrarlıyoruz. Korunması Gerekli Kültür Varlığı niteliğindeki Elektrik Fabrikası’nın özelleştirme adı altında zamanla yok edilerek, arazisinin ticari olarak yapılaşmaya açılmasına karşı hep birlikte mücadele edelim." çağrısında bulunulmuştu.

Elektrik Mühendisleri Odası yapının amaç dışı kullanılmaması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınmasını ve bir kültür mirası olarak kent tarihinde yer almasını duyurmuştu. Mimarlar Odası da mimarlık öğrencileri için ulusal öğrenci mimari fikir projesi yarışması düzenledi.

Yapının korunması ve kamulaştırılması için kurulan Asfalyalar Atmasın Sivil Girişimi de konuya müdahil olarak İzmirlileri bilgilendirici toplantılar düzenlemiş, yetkilileri yapının İzmir kültürel mirasına kazandırılması için uyarmıştı.

İzmir Büyükşehir eski Başkanı Aziz Kocaooğlu, başkanlığı sürecinde konuya dahil olarak yapının restore edilmesini istediğini belirterek "Bu yapının satılmaya değil korunmaya, yaşatılmaya ve gelecek kuşaklara aktarılmaya ihtiyacı var. Biz de buna talibiz" demişti.

31 Mart yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Tunç Soyer de konuyla ilgili olarak çeşitli basın açıklamalarında ve proje sunumlarında Elektrik Fabrikasının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınacağını ve bir kültür vahası olarak konumlandırılacağını belirtmişti. 



 

Editör: Haber Merkezi