PINAR TEKE / İZ GAZETE – Devrimci İşi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)’na bağlı Genel- İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, İzmir Büyükşehir Başkanvekili Mustafa Özuslu ile gerçekleştirdikleri görüşme neticesinde işçiler arasında koruyucu maskelerinde eksikler bulunanların dağıtıldığına dikkat çekerek  “Sendika olarak bu süreci tabii ki Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa götüreceğiz . Bu virüsle mücadele edecek ve üstesinden geleceğiz. Sonuçta Büyükşehir Belediyesi de bu konu ile ilgili önemli adımlar atıyor. Tabii ki biz de sendika olarak çalışan üyelerimizin de can güveliğini korumak, bunun için mücadele etmek zorundayız. Çünkü emekçiler alanda çalışacak ki, bu kentimizi temizleyecekler. O nedenle ‘önce çalışan emekçi arkadaşlarımızın can güvenliği’ diyoruz. Bugün başkanvekili ile görüşmemizde buradaki sorun sıkıntılar çözülmüş oldu”diye konuştu.

‘TUNÇ BAŞKAN DÖRT BİRİMİ AÇIKLADI’

“Biz sendika olarak özellikle zorunlu olmayan birimlerin dönüşümlü çalışmasını talep etmiştik” diyen Yıldız,  “Önümüzdeki olağanüstü sürecin ne kadar süreceğini henüz bilmiyoruz. Burada da zorunlu birimlerimizin; emekçi arkadaşlarımızın buradaki taleplerinin karşılanması ve burada da teşvik adı altında bir talebimiz vardı. Sağolsun Tunç Başkan da bununla ilgili dört tane birimi açıkladı” ifadelerini kullandı.

Genel-İş Sendikası İzmir 2 No’lu şube olarak gerekli önlemleri aldıklarını ifade eden Yıldız,  “İlk genelge yayımlandığı günden bugüne şubemizi açık tutarak çalışan üyelerimizin işyerlerini ziyaret edip eksiklerini yerinde tespit ederek böyle bir uygulama yapıyoruz. Biz kesinlikle kendimizi izole edelim, bir yere çekilelim gibi bir düşüncede olmuyoruz” dedi.

ÜCRETLİ İZİN VURGUSU

DİSK olarak koronavirüs sebebiyle yaşanan olağanüstü sürece ilişkin emekçilerin taleplerini de sıralayan Arif Yıldız, şunları söyledi:

“Bu sürecin tamamında işçilerin ücretsiz izne çıkarılması veya işten çıkarılmaları yasaklanmalı. Emekçilerin özellikle ücretli izinleri zorunlu hale getirilmeli. İzmir’deki 4.5- 5 milyon İzmirlinin can güvenliği sağlanmak zorunda. Bunun için de hijyenin sağlaması gerekiyor, sokaklar süpürülmesi gerekiyor. Zorunlu birimlerin dışında diğer birimlerimize de ücretli izin verilmeli. Bu sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi için değil Türkiye genelinde geçerli olmalı”

‘SOKAĞA ÇIKMAK ZORUNDA OLANLAR VAR’

Sokağa çıkma yasağını onayladıklarını ancak bunun için gerekli koşulların yerine getirilmesinin önemli olduğunun altını çizen Arif Yıldız, Avrupa ülkelerine işaret etti.  Yıldız, “Hükumet 65 yaş üstü ve kronik hasta olan vatandaşların sokağa çıkmasını istemiyor. Onlara yasak getirdi, hatta cezai işlem yapıyor. Ama öbür taraftan birçok 65 yaş üstü insanın çalışmak zorunda olduğunu biz biliyoruz.  İnsanların emekliliği yok, başka bir geliri yok. Dolayısıyla çalışma zorunluluğu var. Hükümet bunların kısıtlamasını getirirken bazı koşullarını da sağlamalı. Bunlardan en önemlisi temel ihtiyaçlarının gidrilmesi noktasında karşımıza çıkıyor. Ev kirası, elektrik, su ve iletişimle ilgili ücretlerini karşılanmalı. Bunları karşılamadan sokağa çıkma yasağının uygulanması mantıksızdır”

Zor bir dönemeçten geçildiğinin sık sık altını çizen Arif Yıldız, “Eğer şimdiden önlemler alınmazsa; süreç daha da üzücü daha da can sıkıcı bir noktaya doğru gidiyor. Bunun bir an önce önleminin alınması lazım. Önlemi de bellidir. Bahsettiğimiz koşullar sağlanarak sokağa çıkma yasağı getirilmeli. öbür türlü vatandaş çalışmak zorunda. Mevcut Türkiye’nin bu koşullarında sokağa çıkma yasağı ilan edilirse; özellikle yaşlılar açlıktan evlerinde ölü bulunur. Bu tür şeylerin olmaması için sokağa çıkma yasağının zemini oluşturularak yapılmalı diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Arif Yıldız sözlerini şu ifadeler ile tamamladı:

“İçerisinde bulunduğumuz zor günlerde bizim emekçiler olarak derdimiz belediyeyi zor durumda bırakmak değil! Belediye Başkanımız Tunç Soyer’inde tutumu ortada gerçekten. Özellikle 65 yaş üstü insanların evlerine erzak götürerek gerçekten sosyal belediyecilik örneği sergileniyor. Bu anlamda da başta şahsım adına, yönetim kurulu temsilci arkadaşlarım adına, çalışan emekçiler adına kendisine teşekkür ediyorum. Bir belediyenin yapması gereken; daha doğrusu devletin,  hükümetin yapması gereken adımları bugün belediye başkanımız atıyor. 4.5 milyon İzmir halkıyla hep birlikte daha sağlıklı günlere gelebilmek için sokaklarımızı birlikte temizleyeceğiz. Ama tabii ki bunu yapacak kişi sahada çalışan emekçidir. Bizde çalışan emekçi arkadaşlarımıza, üyelerimize önce can sağlığı güvenliğini almasını istiyoruz. Sonuçta bu uzun süreli gibi bir iş gibi gözüküyor. Derdimiz buydu açıkçası. Dün yaptığımız eylem bununla ilişkiliydi. Kimse yanlış anlamasın derdimiz belediyemizi zor durumda bırakmak değil. Görüşmeler de olumlu geçti. Burada önlemler alınacağı, özellikle aciliyet gerektiren noktalarda acil kararlar alınacağının ve vadeli çözülmesi gereken işlerin en kısa sürede çözüleceğinin sözünü aldık. Biz de bu işin takipçisi olacağız”
 

Editör: Haber Merkezi