DERLEYEN: TUNÇ ÜNSAL/İZ GAZETE- İzmir Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, İZ Televizyonu'nda yayınlanan Pınar Teke ile Gün Doğdu programının konuğu oldu. Prof. Dr. Akyarlı, İzmir Kent Konseyi 18. Olağan Genel Kurulu’nda önemli kararlar aldıklarının altını çizerek, “İlk kararımız şu oldu, bundan sonraki bütün seçimlerde fermuar sistemi olarak isimlendirilen, yani sıralamanın bir kadın, bir erkek olarak yapılacağı ve mutlaka sayısal olarak kadın ve erkek eşitliğinin sağlanacağı bir kurumsal yapıya dönüşmek” dedi.

'BİR MİSYONUMUZ VAR'

İzmir Kent Konseyi’nin alınan kararların uygulamaya geçmesi için genel kurulun çok önemli olduğunu söyleyen Akyarlı, “Genelde kent konseyleri seçimli genel kurullarla anılırlar. Oysa kent konseylerinde kararların uygulamaya dönmesinin en önemli koşullarından birisi yürütme kurulunda alınan kararların, bir daha genel kurulda yinelenmesi, onaylanması ve büyükşehir meclislerinde görüşülmesidir. Dolayısıyla bizim aldığımız kararları İzmir Büyük Şehir Belediyesine genel kurul üzerinden iletmek gibi bir misyonumuz var. Bu seçimli genel kuruldan sonra, 18. olağan genel kurulu düzenlememizdeki genel amaç bu tür kararlarımızın yasal alt yapısını oluşturmak” dedi.

Konsey üyeleri ile ilgili yeni kararlar aldıklarını vurgulayan Akyarlı, “Bizim 5 asil üyemiz erkek arkadaşlardan oluşuyor. Bu toplumsal cinsiyet eşitliği açısından çok hoş bir manzara değil. Toplamda yedi erkek üç kadın olarak bir yapı oluştu, şu anda onlarla zaten sürekli toplanıyoruz ama bu da yine toplumsal cinsiyet eşitliği gözüyle bakarsak çok da başarılı bir sonuç değil. Bunun üzerine ilk kararımız şu oldu, Bundan sonraki bütün seçimlerde fermuar sistemi olarak isimlendirilen, yani sıralamanın bir kadın, bir erkek olarak yapılacağı ve mutlaka sayısal olarak kadın ve erkek eşitliğinin sağlanacağı bir kurumsal yapıya dönüşmek” diye konuştu.

FERMUAR SİSTEMİ NEDİR?

Fermuar sisteminin teknik detaylarını anlatan Akyarı, “Fermuar sistem esas itibariyle, diyelim ki seçime giriyorsunuz, kadınlar kendi içinde, erkekler kendi içinde sıralanıyorlar ve bir erkek bir kadın, olmak üzere eşit temsil sağlanacak şekilde sonuçlar oluşuyor. Bu böylece bu tür kurullarda kadın-erkek eşitliğini sayısal anlamda sağlıyorsunuz, niteliksel anlamda da zaten onları seçenler sağlıyor, onlar verdikleri oya göre sıralamaları belirliyorlar ama sıralamalardan sonraki dizilimde de bir erkek bir kadınla toplumsal cinsiyet eşitliği gerçekleşiyor. Biz bundan sonraki bütün seçimlerimizde, meclis seçimlerimiz olsun bunu uygulayacağız. İzmir Kent Konseyi olarak çok mutluyuz. Bu şimdi fermuar sistemiyle ilgili konuyu da getirdik genel kurulda gündeme, bunu yasal alt yapılarını tamamlıyoruz, şekilsel anlamda işte bu nasıl uygulanacak, ne edecek, hukuk komisyonumuz bunu hazırlıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi