TUGAY CAN/ İZGAZETE- Son günlerin en çok konuşulan olayı çeşitli rapçilerin ‘Susamam’ adlı çalışmayla Türkiye’de hukuk, eğitim, basın, hayvan hakları, kadın cinayetleri gibi konulara ilişkin gösterdiği tepki oldu. Sosyal medyada pek çok kullanıcı tarafından paylaşılan 15 dakikalık video bir anda Türkiye gündemine bomba gibi düştü. ‘Susamam’ diyenlere kendi alanında öne çıkan pek isim desteklerini dile getirirken AKP’li Hamza Dağ, ‘Susamam’ diyenlerden rahatsız olan isim olarak dikkat çekti.

NEFRET DİLİ DEDİ

AKP Ar-Ge’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, rapçilerin ‘Susamam’ diyerek gösterdiği tepkiye “Sanat, provokasyonun ve siyasi manipülasyonun aracı olmamalıdır. Susamam diyenlerin Türkiye'nin en kritik dönemlerinde nasıl lâl olduğunu çok iyi biliyoruz” ifadeleri ile ‘Susamam’ diyenlere yüklendi. Twitter açıklamasının dışında bir de video yayınlayan AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ, “Elbette sorunlarımız var. Bugün vardı. Yarın da olacak. Bunların hepsini birlikte çözeceğiz. Ama hiçkimseye faydası olmayan bu nefret diliyle bir yere varmamız mümkün değil” diye konuştu

Hamza Dağ’ın bu yorumu çok eski bir tartışmayı da yeniden gündeme taşıdı: ‘Sanat siyasetten uzak kalmalı mıdır?’ Bu tartışma devam edegörsün rap müzik çıkış noktası olan ‘prostest’ olma özelliğini sürdürüyor.

GÜNDEME OTURDU

Türkiye gündemine bomba gibi düşen ‘Susamam’ parçası başta doğa, hayvan hakları, kadın cinayetleri, basın özgürlüğü, genç işsizlik, eğitim gibi Türkiye’nin AKP döneminde kanayan yaralarına temas etmesi ile öne çıktı.Son yıllarda yükselişe geçen Türkçe rap müziğinin gündeme vuran 15 dakikalık ‘Susamam’ parçasının AKP’li Hamza Dağ’da yarattığı rahatsızlık ise, “17 yıllık AKP'nin 15 dakikaya bile tahammülü yok'' şeklinde yorumlandı.

RAP HALA PROTEST!

Hip-Hop alt kültürünün bir kolu olan Rap müziğin kökeni 1970'lerde özellikle Afrika kökenli insanların yaşadığı Amerika'nın kenar mahallelerine, bir diğer deyişle gettolara dayanıyor. Kültürel kökeni Amerika'da olmasına karşın, bilinen ilk Rap parçası İtalyan Adriano Celentano'nun Prisencolinensinainciusol şarkısıdır.Rap'in "Rhytm And Poem" (Ritim ve Şiir ya da Ritmik Şiir) veya "Rhytmic African Poetry" (Ritmik Afrika Şiiri) sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygın olsa da aslında rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak ‘ağır eleştiri’ anlamına da geliyor. Rap müzik her ne kadar 1970’li yıllardan bugüne her açıdan büyük değişim gösterse de çıkış noktası olan ‘protest’ olma özelliğini sürdürüyor.

Editör: Haber Merkezi