İZ GAZETE- Doğan Beyazgül'ün sunumu ile 'Özgür Yorum' programının konuğu Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, soruları cevapladı. Dutlulu, "İzmir Türkiye'nin en güzel şehri. Kalitesiyle, yaşam tarzıyla, hoşgörüsüyle. Türkiye'ye gerçekten birçok konuda lider olan, özel bir şehir" diye konuştu. 

Bir buçuk yıldaki faaliyetlerini değerlendiren Dutlulu, "Adım adım ilerliyoruz, güzel de gidiyor. Deprem ve koronavirüsü bahane etmeden çalıştık. Akhisar'ı üç dönemlik AKP Belediyesi'nde aldık. Ve burada  eksik yapılmış, gözaltı edilmiş şeyler vardı. Şimdi herkes biliyor ki, Akhisar'da artık farklı bir belediyecilik var" dedi. 

'HER ZAMAN ÖN SEÇİMDEN YANAYIM' 

'Ön seçim hep avantaj hem dezavantaj' diyen Dutlulu, 'Ön seçimlere girdiğimizde benimle birlikte altı kişi vardı. Yüzde 56 oy aldım ve çok rahat ettim. Demokrasi bizim için vazgeçilmez, bana sorarsanız her zaman ön seçimden yanayım" dedi. 

'İZMİR BU KONUDA DAHA AVANTAJLI'

Dutlulu, "İzmir'de CHP'li olmakla Manisa'da CHP'li olmak çok farklı. Ayrıca CHP'nin çok güçlü olmadığı bir yere siyaset yapmak da farklı bir durum. Güzel işler yapamazsak diğer seçimde burayı kaybedebiliriz, mesela İzmir bu konuda daha avantajlı" diye konuştu. 

'SON 3 SENEDE NERDEYSE HİÇ İŞ YAPILMAMIŞ' 

Başkan olarak seçildiğinde nasıl bir belediye aldığına dair değerlendirmede bulunan Dutlulu, " Bütçesel borcu çok olmayan ama nakit sıkıntısı olan bir belediye aldık. Son üç senede hemen hemen hiç iş yapılmamış ve Büyükșehir yasasından sonra ölü toprağı serpilmiş bir belediyeydi burası. Biz o ölü toprağını kaldırdık ve vatandaşı dinledik. Kafa yapılarını değiştirmeye çalıştık ve çok güzel dönüşler aldık" dedi. 

'KİMSENİN EKMEĞİYLE OYNAMADIM' 

Başkan seçilmesinin ardından hiçbir belediye kadrosuna dokunmayan Dutlulu, bu konuya yönelik, "Seçim öncesinde de söz vermiştim, kimsenin ekmeğiyle oynamadım. Aşırı derecede partizanlık yapan birkaç kişi hariç partili olduğu için kimseyi dışlamadık, kadrosundan etmedik. Eğer biz bundan sonraki seçimleri kazanmak istiyorsak daha önce başka partililerin de gönlünü kazanmak lazım. Oy vermeyecek olsalar bile 'Ya bu adam ekmeğimizle oynamadı' demesi, bize fazlasıyla yeter" dedi. 

'YARIN GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİNİN TEMELİ ATILACAK' 

Dutlulu, Akhisar'a yapmak istediklerini madde madde gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Türkiye'nin ekonomisi belli. Depremle ilgili sıkıntılarımız oldu, sonra pandemi başladı. Ama vaatlerimiz sandığımdan da iyi gidiyor. Mesele Akhisar'a Güneş Enerjisi Santrali kuracağız demiştik, yarın temeli atılıyor. 
Kısmetse 45 gün sonra hazır olacak. İstediklerimizi madde madde gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. 

Görev süreci sonunda nasıl bir Akhisar hayal ettiği sorulan Dutlulu, bu soruyu, "Üniversite okunmasının ardından, bu şehre geri dönen ya da kendi isteği dışında İstanbul'dan İzmir'den gelen insanların 'Ya burası ne güzelmiș' dediği modern, çağdaş bir Akhisar hayal ediyorum" diye cevapladı. 

'BU DÖNEMİ COK ÇALIŞARAK GEÇİRDİK' 

Ülke genelinde yapılan bir ankete göre, Covid- 19 sürecinde en başarı dördüncü belediye başkanı seçilen Dutlulu, bu sonuçtan oldukça mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Kendi imkanlarımızla yaklaşık 600 bin tane maske dağıttık. On bin kişiye gıda yardımı yaptık, sadece işsizlere değil, esnaflara destek olduk. Her vatandaşımızın yanında olmaya çalıştık. Bu dönemi gerçekten çok çalışarak geçirdik. Arkadaşlarımız haftasonu tatil yapmadılar, çok çabaladık. Akhisarlılar da bu çabamızı görmüşler, hepsine teşekkür ederim" dedi. 

'BELEDİYE BAŞKANLIĞI PARAYLA YAPILACAK İŞ DEĞİL' 

Belediye başkanı olarak göreve gelmeden önce eczacı olan Dutlulu, önceki hayatını değerlendirerek, "Benim açımdan çok fazla değişiklik yok, o zamanlar da şehrime eczacı olarak hizmet ediyordum. Ama bu görevin inanılmaz bir manevi hazzı var. Ara sıra şaka yapıyorum bu iş parayla yapılacak iş değil diye çünkü gerçekten çok zor. Ama ben yaşam tarzımı çok değiştirmemeye çalışıyorum. Sonuçta eninde sonunda hepimiz geçiciyiz" dedi. 

'MİLLET İTTİFAKI YÜZDE YÜZ İKTİDAR OLACAK' 

Olası bir erken seçim ihtimalini değerlendiren Dutlulu, "Seçimlerde yerelin katkısı çok öne çıkacak. Büyükșehirdeki ve diğer belediyelerdeki faaliyetler çok güzel. Ön seçim olsun ya da olmasın Millet İttifakı yüzde yüz iktidar olacak. Çünkü hiçbir parti tek başına iktidarda değil, mesela şu an iktidarda olan Cumhur ittifakı. Bu seçimlerde Millet İttifakı'nın şansı çok fazla. CHP' li belediyeler güzel çalışıyor dendiği zaman çok mutlu oluyoruz, bu büyük bir fayda sağlıyor. Güzel geri dönüşler alıyoruz, bunun genel iktidara yansıyacağına yüzde yüz eminim" dedi. 

'İNSANLARI İŞE ALIRKEN HANGİ PARTİLİ OLDUĞUNU SORMADIM' 

Küçük yerlerde parti içi siyasetin kırıcı sonuçlara yol açabildiğini ifade eden Dutlulu, "Hepimiz aynı ekipteniz. Parti içi mutlaka bir seçim olur ama seçim olduğu gün her şey bitiyor ve biz CHP'liyiz ve seçimi hep beraber kazandık diyebiliyoruz. Küçük yerde çok uzun süre boyunca iktidardan uzak kaldık. Kazandığımızda 'Ben sana oy verdim oğlumu işe al' diyenler oldu. Ben binlerce oy aldım, bütün herkesi işe sokmam mümkün değil. 
Ben kimseyi işe alırken hangi partilisin diye sormadım. Böyle beklentiler oluyor ama bu iş mevzuusu haricinde çok fazla küskün insan görmedim" dedi. 

'Kırsal merkez ayırt etmeden herkesin yardımına yetişmeye çalışıyorum' diyen Dutlulu, "Gerçekten kırsalda da güzel bir hareketlenme başladı. Biz çalıştıkça güzel işler yaptıkça insanların bize olan güveni artıyor. İnşallah bu sandığa da yansır' dedi. 

'BELKİ BİZ DE İZMİR GİBİ OLURUZ' 

Dutlulu, İzmir hakkında da konuşarak," İzmir'de yaşadığınız için çok şanslısınız, Kalitesiyle, yaşam tarzıyla, hoşgörüsüyle İzmir Türkiye'nin en güzel şehri. Mutlaka eksiklikleri vardır, bu her yerde var. Ama Türkiye'ye gerçekten örnek olan, birçok konuda liderlik eden özel bir şehir. Yerel başkanlarımızın da emeği büyük. Belki biz de ileriki zamanlarda İzmir gibi oluruz. Akhisar da İzmir gibi, hoşgörülü, çok güzel şehir" dedi. 

Akhisar'daki en büyük sorunun yol sorunu olduğunu ifade eden Dutlulu, "Biz de gelir gelmez bu probleme yoğunlaştık. Rekor sayıyla yol çalışması yaptık. Vatandaşlardan gelen yol talepleri de azalmaya başladı. Biz bu sorunu ikinci ve üçüncü plana atabildik. Vatandaşlarımıza soracağız, hangi problem daha ön planda ona göre hareket edeceğiz" dedi. 

'BÜYÜKȘEHİR İLE İYİ KÖTÜ BİR İLİŞKİMİZ VAR' 

Büyükșehirle aralarında pek siyaset olmadığını ve iletişim problemi yaşamadığını ifade eden Dutlulu, "Evet, belki Meclis'te çok siyaset oluyor ve haksız yere ayrımcalıkla karşılaşabiliyorsunuz ama söz konusu şehir olduğunda iyi kötü bir ilişkimiz var. Türkiye'nin genelinde olan sorunlar var bizde de, ekonomi gibi. Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Manisa Büyükșehir Belediyesi'nin hepsiyle diyolog halindeyiz, iyi insanlar" dedi. 

Siyasetteki hedefi hakkında konuşan Dutlulu, "Ben bu işin iki dönem yapılması gerektiğini düşünüyor. 10 sene belediyedeki işleri yerine oturtmak, gönlünüzdeki işleri yapmak için yeterli bir süre" dedi.

Editör: Haber Merkezi