Ümit Kartal ile İkinci Yüzyıl programının konuğu A. Ulaş Polat oldu. Polat, son günlerde ülke gündemine oturan organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in yayınladığı videolar hakkında konuştu. AKP içerisinde bir hesaplaşma yaşandığını da dile getiren Polat, “Bu hesaplaşmanın halk desteğini büyük ölçüde kaybetmiş AKP’yi götüreceğine inanıyorum. Asıl iş AKP gittikten sonra olacak. Millet İttifakı bileşenlerinin diğer partilerle demokrasi cephesinde birleşebilmesi gerekiyor. Topyekûn bir temizliğe dönüşmesi lazım. Aksi halde ikinci Susurluk skandalı olarak kenarda kalacak” diye konuştu.

Peker’in yayınladığı videoların tamamını izlemediğini söyleyen Polat, “Venezuela olayına çok şaşırdım. Peynir ithalatının buralara gelebileceğini hiç düşünmemiştim. Binali Yıldırım’ın açıklaması da çok kötü. Kendi tabanına yapacağı en büyük hakaret. Sen niye açıklama yapıyorsun. Senin çocuğun 17 gemisi olan bir iş insanı. Çocuk dayak yemiş velisi gelmiş, velisi de dayak yemiş durumu oldu. Olaylar üzerine bir toplantıdan sonra bu açıklamanın yapılması ise daha vahim” açıklamasında bulundu.

‘İPİN UCU MERAK EDİLİYOR’

Videoların bu kadar ilgi görmesi hakkında konuşan Polat, “Biraz magazine dönüştü. Fakat bu geçmişten devir alındı. Susurluk’ta da gördük. Bunları biz biliyorduk ama bu şekilde ifşa edilmesi, sessizliğin içeriden bozulması dikkat çekti. İçeriden önemli piyonlardan biri konuştu ve insanlar hâlâ bir bilinmezlik görüyor. İpin ucu merak ediliyor. Ben de onu merak ediyorum” dedi.

Peker’in Erdoğan’a dair bir şey söylememsini de değerlendiren Polat, “Erdoğan’ın Soylu’ya sahip çıkmasını ‘Soylu gidiyor’ diye yorumlarım. Peker nisanda döneceğim diyordu. Nisanda kontrolünü kaybetmiş bir Erdoğan ve AKP görüyorduk. Yaşanan tüm olaylara baktığımızda suçlularla Soylu’nun bir fotoğrafı çıktı. Nisan öncesi bu fotoğraflar biriktirildi. Parti içi yer tutma kavgasında bu fotoğraflar servis edildi. Peker’in nisan ayında gelme planı da suya düştü. Soylu’nun kongre sonrası çok güçleneceği konuşuluyordu. Hâkimiyeti ele geçireceğini düşüneceği için Peker’e nisan ayında gelirsin garantisi vermiş olabilir” diye konuştu.

‘PAZARLIK DEVAM EDİYOR’

Peker’in her videoda bir mesaj verdiğini söyleyen Polat, “Belli objeler kullanıyor. Bunlar özenle seçilmiş. Mesela yüzük düşerken bile mesaj veriyor. En önemlisi bir videosunda kâğıt kaldırdı ve Suriye’ye giden silahlar yazıyordu. Son videosunda arkadaki yazı tahtasında bir uyuşturucu hattı vardı. Parça parça açıklamasının nedeni hala pazarlığın devam etmesidir. ‘Berat Bey’ diyor ve ‘beni düşman ettirdi’ diyor. Orayla bir uzlaşı çabası var. Suriye’ye silah meselesi Türkiye’nin en yumuşak karınlarından bir tanesi. İkincisi de Türkiye-İran ilişkileri. Halkbank davası halen devam ediyor” şeklinde konuştu.

‘HÂKİMİYETİNİ KAYBETTİ’

Erdoğan’ın parti içinde hâkimiyetini kaybettiğini dile getiren Polat, “Karşımızdaki siyasi oluşum bu zamana kadar çok insan süpürdü. Bir ses çıkmadı. Çünkü ellerinde bir güç var ve bu güce güveniyor. Ama halktan biraz koptular. Güç dengesini kaybetti. Erdoğan’ın en hükmedemedi yer partisinin içi. İçişleri Bakanlığı’nın, bakanlıkta görüştükleri kişiler ortaya çıkıyor. Erdoğan hâkim olsa bunlar ortaya çıkar mı? AKP’de siyaset yapan yüzlerce insan ‘Erdoğan yoksa hiçiz’ diyorlardı ve güç Erdoğan’dan geliyordu. Soylu’nun Erdoğan’a ciddi zarar vereceği açıklamalarını da gördük. Erdoğan’ın gidişiyle kendilerinin sahnede kalacaklarını düşünüyorlarsa durum başka bir şeye evrilmiş demektir” diye konuştu.

‘REİS DAHA DA OTORİTERLEŞİR’

Yaşananlar sonrası daha otoriterleşme olacağını dile getiren Polat, “Çok hızlı adam sattıklarını biliyoruz. Erdoğan tamamını görevden alsa bile daha otoriterleşecek. Ağar-Soylu kliğinde ciddi rahatsızlık duyanların olduğunu biliyoruz. Bu kendi tabanına ulaşmaya başladı. Ciddi bir rahatsızlık var. Erdoğan Soylu’yu görevden alsa kendi tabanından ‘Reis pisliğe dayanamadı’ yönünde bir hareketlenme olacağına inanıyorum. Ondan sonra da ‘Reis pisliğe dayanamadı temizledi, ne yapsa doğrudur’ diyecekler ve reis daha da otoriterleşir” diye konuştu.

‘KİMSEYİ İKNA EDEMEDİ’

Soylu’nun gazetecilerin sorularını yanıtladığı programı da değerlendiren Polat, “Soylu açısından ulusa seslenişti. Ulaş Polat olarak karşısına otursaydım muhtemelen 15. dakikadan sonra kalkardım. Arkadaşlar soru sormaya çalıştılar ama cevap alamadılar. Kimseyi ikna edemedi. Gazetecilerin konuşma süreleri çıktı. Ben utandım. Son dakika kokain soruldu şunu anlatmam lazım diyerek başka bir görsel çıkardı” dedi.

‘SOYLU’NUN ÜZERİNE OLACAK’

Son olarak Peker’in pazar günü yayınlayacağını söylediği 8. videoda Soylu’ya daha fazla yükleneceğini ifade eden Polat, “8. videoda Mehmet Ağar’ı biraz işin dışında tutacağını düşünüyorum. Çünkü Süleyman Soylu özellikle Mehmet Ağar’ı çekiyor. Marina sorusunda ayrılması lazımdı. 8. video tamamen Süleyman Soylu’nun üzerine olacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘TOPYEKÛN TEMİZLİĞE DÖNÜŞMELİ’

‘Bu zamana kadar yaşanan olaylarda hesap sorulmadığı gibi videolardaki iddialarla ilgili de hesap sorulamayacağı’ düşüncesini eleştiren Polat, “Bugün soruşturma açsak, sanık sandalyesine oturtup anlat diyeceğimiz kişi anlatıyor. Dosyanın en önemli sanıklarından, tanıklarından biri anlatıyor. Yapan anlatıyor. Hesabı sorulmayan suçlar kendini tekrarlar. Susurluk’ta bu hesap sorulmadı. Bugün eleştiriyorlar ama keşke o gün sorsaydınız o hesabı. Hepimiz hazırdık. Başka bir iklim vardı. ‘Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık’ eylemine yapılan yakıştırmaları hepimiz hatırlıyoruz. Şevket Kazan ‘mum söndü oynuyorlar’ demişti. Bugün iktidarı bu olaylar üzerinde eleştirenlerin seslerini de duymadık. AKP içerisindeki bu hesaplaşmanın halk desteğini büyük ölçüde kaybetmiş AKP’yi götüreceğine inanıyorum. Asıl iş AKP gittikten sonra olacak. Millet İttifakı bileşenlerinin diğer partilerle demokrasi cephesinde birleşebilmesi gerekiyor. Topyekûn bir temizliğe dönüşmesi lazım. Aksi halde ikinci Susurluk skandalı olarak kenarda kalacak” dedi

Editör: Haber Merkezi