Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve Yerel Tohum Derneği düzenledikleri ortak basın toplantısında son dönemde gündeme gelen yerel tohum hamlesi konusunda hükümetin kamuoyunu yanılttığını açıkladı. İzmir Tabip Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Göknur Yumuşak sözlerine yerel tohumun önemini anlatarak başladı. Yerel tohumların hastalıklara, zararlılara ve elverişsiz iklim koşullarına dayanıklı olduğunu belirten Yumuşak, "Bu yüzden çok yakın gelecekte, yaşanması kaçınılmaz küresel iklim değişikliği nedeniyle bu tohumların korunması gereklidir. Bu yüzden ülkesini gerçekten seven her yurttaş yerel tohumların korunup geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılmasını desteklemelidir" dedi.

2006 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bir yasa çıkararak yerel tohumların ve onlardan üretilmiş fidelerin çiftçiler tarafından satılmasını yasakladığını hatırlatan Yumuşak, 10 yıldır yerel tohum gönüllüsü doğa ve insan dostlarının örgütlenerek, tohum takas şenlikleri düzenleyip kamuoyunu bilinçlendirmeye ve yerel tohumların sürekliliğini sağlamaya çalıştığını kaydetti. Tohum takas etkinliklerinin bu süre içerisinde Tarım Bakanlığı tarafından hiç desteklenmediğine dikkat çeken Yumuşak, "Peki, ne değişti de referandum öncesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir Kemalpaşa’da 1. Tohum Takas Şenliği düzenledi? 2006 yılında çıkardığı kanunla 10 yıldır yerel tohumu engellerken şimdi nasıl resmi tohum şenliği düzenler, bunu da anlamak mümkün değil" diye konuştu. Bu şenlikte konuşma yapan Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan'a "on yıldır neredeydiniz" sorusunu yönelten Yumuşak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakanlık 5 dekara kadar olan alanlarda yerel tohumlarla üretim yapılmasını destekleyeceğini açıkladı. Bu destekleme politikası, yerel tohumların kaybolmasına ve şirketlerin karlarının artırmasına yol açacaktır. Her bölgenin, insanlık var olduğundan beri yaşamsal üretimini sağlayacak yerel tohumları vardır. Bunların hepsinin mutlaka korunarak gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Bu bir insanlık sorumluluğudur. Yüz yıllardır süregelen bu döngü çok uluslu şirketlerin çıkarlarına feda edilmemelidir"

Ülkenin tarım politikalarının tarım uzmanları, köylüler ve sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa hazırlanması gerektiğini vurgulayan Yumuşak, "Ancak o zaman çok uluslu şirketlerin hegemonyasına girmekten tamamen kurtuluruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yerel tohumların ve bunlardan üretilmiş fidelerin alınıp satılmasını yasaklayan kanunu değiştirmeli yerel tohumların yaşaması için çabalayan örgütlerle işbirliği yapmalı. Kamu zararı karşılığında şirketlerin yararlarını gözeten tarım politikalarından tamamen vazgeçmelidir" dedi. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi