Bornova Büyük Park'ta bulunan Down Cafe'de gerçekleştirilen etkinliğe 40 down sendromlu çocuk ve 100 motorcu katıldı. Etkinlik süresince çocuklar motorcularla ve motorlarla bol bol fotoğraf çektirdi. Motorlara binen bazı çocuklar kornalarına basıp, gaz kolunu çevirerek çıkan sesi dinledi.

İzmir Down Sendromlular Dernek Başkanı Gülnaz Rodoplu, "Bugün çocuklarımız için buradayız, motorcularla özel çocuklarımız bir etkinlik düzenledik. Çocuklarımız çok mutlu. '+1' bizim için hiç önemli değil. 'Dostlar kromozom saymaz' diyoruz. Hep birlikte bunu aşmak istiyoruz. Biz çocuklarımızla çok mutluyuz. Bizim çocuklarımız herkesten çok farklı değil" diye konuştu.

'LÜTFEN ÇOCUKLARI KAPATMAYIN, BİZ SOSYALLEŞMEYE HAZIRIZ'

Motora binerek gaz kolunu çeviren ve çıkardığı sesle eğlenen Bora Kırlıoğlu (30), "Motorları çok seviyorum. Hepimiz çok mutluyuz. Ben motosiklet kulüplerine çok teşekkür ediyorum. Motora biraz bindim. Birazcık gaz verdim. Çok hoşuma gitti. O sesi duymak çok iyiydi. Çok sevdiğim motosikletin sesi benim çok hoşuma gidiyor zaten. Her duyduğumda o ses kulağımda. Bütün çocuklar herkes buraya gelmeli. Lütfen çocukları kapatmayın. Sosyalleşmeye her zaman hazırız" ifadesini kullandı.

Motorlarla poz veren Ece Güngör (18) ise "Motorları çok sevdim. Motor kullanmak istiyorum. Bugün denedim ve sevdim" dedi.

Etkinliğin asıl amacının down sendromlu çocukların sosyalleşmesini sağlamak olduğunu belirten İzmir Down Sendromlular Derneği Onursal Başkanı Sami Altunel, "Çocuklarımızın sosyalleşmeleri önündeki en büyük engel, toplum entegrasyonunun sağlanması. Bu entegrasyon sayesinde de toplumdaki eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerekiyor. Bununla ilgili okullarda çeşitli projelerimiz var. Bebeklikten itibaren takip programlarımız var. Down sendromunu öğrenme güçlüğü olarak tanımlıyoruz. Çocuklarımız öğreniyorlar ancak kaplumbağa adımıyla öğreniyorlar" diye konuştu.

KAFEDE ÇALIŞIYORLAR

+1 Down Cafe'nin Türkiye'de birçok uygulamasının bulunduğunu belirten Altunel, "İzmir'deki ufak bir uygulaması da Bornova Belediyesi'nin katkısıyla burada proje devam ediyor. Çocuklar gün içinde buraya gelip staj şeklinde çalışıyorlar ve toplumla kaynaşma sağlanıyor. Aynı zamanda maaş alıyorlar burada. Haftada 2 gün sürekli şekilde geliyorlar" dedi.

+1 Down Cafe'de çalışan Şükrü Akyel (26), buradaki görevini şöyle anlattı: "Burada haftada 3-4 gün çalışıyorum. Çaycılık ve garsonluk yapıyorum. Çok hoşuma gidiyor. Müşteri geliyor, benden çay istiyor. Ben de çaylarını getiriyorum. "

Etkinlik çocuklarla birlikte hatıra fotoğrafı çektiren motorcuların, yanlarında getirdikleri çanta ve şapkaları çocuklara hediye etmesiyle son buldu.

Editör: Haber Merkezi