Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmak için  Fikir Kulüpleri Federasyonu tarafından organize edilen ''Bağımsızlık ve Cumhuriyet Bizim Karakterimizdir'' etkinlikleri kapsamında, Bornova ve Aliağa'da söyleşiler gerçekleştirildi. 

Bornova'da Nazım Hikmet Kültürevi'nde yapılan söyleşiye, tarihsel FKF yöneticilerinden Murat Koğacıoğlu ve FKF Kurucu Genel Başkanı Erçin Fırat konuşmacı olarak katıldı. 

Söyleşide ilk sözü alan Murat Koğacıoğlu, "Tarihsel FKF'nin kuruluşu ve sonrasında birçok mücadele çevresi buraya dahil olmuştur. Dolayısıyla Türkiyedeki gençlik mücadelesinin köklerini burada bulmak mümkündür. Vedat Demircioğlu'nun öldürülmesiyle başlayan süreçle birlikte gençlik ülke siyasetinde daha etkin bir biçimde rol almaya başladı. Denizler son derece yurtsever ve cesaretli devrimcilerdi. Denizleri yakından tanıyan biri olarak bunları söyleyebilirim" dedi.

CUMHURİYET DEVRİMİ, '68 VE GEZİ

Sonrasında sözü alan Erçin Fırat ise FKF'nin 2013 yılında yeniden kuruluşundan itibaren 6 Mayıs'ları önemsediğinin altını çizdi. Fırat, şu ifadeleri kullandı:  "Her 6 Mayıs'ta Denizlerin mücadele bayrağını yükselterek onları anmaya çabaladık. Türkiye ve Suriye halklarının kardeşliğini vurgulamak için Hatay'a düzenlemiş olduğumuz Barış yürüyüşünün de, geçen yıl ülkenin pek çok farklı noktasında yaptığımız 'Gençlik Kazanacak' etkinliklerinin de merkezinde bu çaba vardır.  Türkiye tarihinde yaşanan tüm devrimci çıkışlarda gençlik hep mücadelenin ateşleyicisi olmuştur. 1923 cumhuriyet devriminde, 68 kuşağının mücadelesinde ve 2013 Gezi direnişi ile başlayan ve günümüze gelen süreçte de bu çok net görülebilir. Bugün de gençliğin mücadelesi yükseldikçe her öznenin kendini buna göre konumlandıracağından bahsedilebilir. Örneğin; CHP daha solcu bir parti olsun istiyorsak; bu ancak, gençliğin mücadeleyi daha da yükseltmesiyle gerçekleşecektir."

Konuşmaların ardından etkinlik soru ve cevaplar şeklinde devam etti.

ALİAĞA'DA ORTAK ETKİNLİK

FKF Aliağa'da ise Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi ile beraber anma etkinliği düzenledi. CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Aliağalı gençlerin katıldığı etkinlikte FKF Aliağa temsilcisi Zeynep Erzurumlu ve TİP yöneticisi Savaş Al konuşma yaptı.  

İLGİLİ HABER: Deniz Gezmiş anmasında gazetemize ödül 

Editör: Haber Merkezi