Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Foça'da sık sık yaşanan ve bölge halkını uzun saatlerce mağdur eden elektrik kesintileri hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Farklı mahallerde yaşanan kesintilerin vatandaşları canından bezdirdiğini aktaran Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam şunları söyledi:

"Değerli Foçalılar, Değerli basın emekçileri! Foça’nın farklı mahallelerinde yaşayan vatandaşlar olarak yaşadığımız elektrik kesintileri canımızdan bezdirdi. Elektrik dağıtımı özelleşecek, elektrik dağıtımında yaşadığımız sorunlar bitecek sözleri verilmişti. Evlerimizin bulunduğu bölgede yıllardır plansız bir biçimde çok sık elektrik kesintileri yaşamaktayız. Yağmur yağıyor elektrik kesiliyor. Rüzgar esiyor elektrik kesiliyor. Elektrik kesintisinin olmadığı gün neredeyse bulunmuyor. Hatta gün içinde birden fazla kez kesinti oluyor. Arıza nedeniyle kimi zaman saatlerce elektriklerimiz kesintisi devam ediyor. Kesintilerle birlikte elektrik voltajında değişiklikler yaşamaktayız. Bu kesintiler nedeniyle birçok vatandaş beyaz eşyaları, elektronik cihazları arızalanmakta binlerce lira zarara uğruyor.  

Kesinti nedeniyle 186’ya arıza bildirimi yaparak, bu sorunların çözümünü istediğimiz halde yıllardır bu sorun çözülmemiş ve giderek daha da büyüdü. Sık ve uzun süren elektrik kesintileri nedeniyle ısıtma, yemek pişirme, iş aletleri vb. yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılamakta güçlük çekmekteyiz"

Düzenli ödesek de hizmet alamıyoruz

Yüksek elektrik faturalarını vatandaşların düzenli ödediklerini söyleyen Sağlam, "Yeni Foça’nın mahallelerinde oturan aboneler olarak düzenli, kesintisiz ve güvenli elektrik hizmeti almak istiyoruz. Fakat bu hakkımızı yeterli elektrik alt yapısı yapılmadığı için kullanamıyoruz.  Her kesintiden sonra yaptığımız şikayetlere yönelik arızanın giderildiği bilgisi verilmekte ve arkasından tekrar elektrikler kesilmektedir. Hatta bazen arıza giderilmediği halde arızanın giderildiği mesajı da otomatik olarak biz abonelere gönderilmektedir.   Foça’nın mahallelerinde yeni yapılarda soba bacasına izin verilmediği için ısınmamızı klima ya da ısı pompası aracılığıyla yapmak zorundayız. Elektrik kesintileri sonrasında ısınamadığımız için çoluk çocuk hasta oluyoruz. Esnafımız elektrik kesintileri nedeniyle buzdolapları, makineleri arıza yaptığı için zarar ediyorlar. Bölgemizde hayvancılık yapan çiftçilerimizin süt sağma makinelerini çalıştıramadıkları için zarara uğruyorlar.  

Kesintiler neden çözülmüyor?

Foça'nın mahallerinde yaşayan elektrik abonelerinin sorularını ileten Sağlam, "Yıllardır bölgemizde yaşanan elektrik kesintilerinin nedeni yenilenmeyen alt yapı sorunundan mı kaynaklanıyor? Bölgemizdeki kesintiler,  dağıtım şirketinin bölgedeki yatırımlarına ilişkin onaylanmış talep tahminlerine uygun dağıtım alt yapısı yatırımlarının yapılmamasından mı ya da yetersiz yapılmasından mı kaynaklanıyor? Bu arızaların kalıcı bir biçimde giderilmesi için alt yapıya ilişkin ne tür yatırımların yapılması gerekiyor.? Biz aboneler olarak kesintisiz, güvenli ve kaliteli elektrik verilmesi için gerekli alt yapı yatırımı talep ediyoruz. Yaşadığımız bölgede elektrik kesintilerinin sürekli olarak ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz.

6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve diğer ilgili mevzuat uyarınca GEDİZ A.Ş. bölgemizdeki biz abonelere mevzuat hükümleri doğrultusunda yüklendiği hizmeti yeterince sunmamaktadır.  Geçmişe yönelik elektrik kesinti istatistikleri incelendiğinde bu durum açıkça görülecektir.  

Biz Foça’da yaşayan vatandaşlar, Muhtarlıklar ve Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan elektrik dağıtım şirketinin bölgemize yönelik onaylanan talep tahminleri, bu talebe uygun dağıtım alt yapısı programlarının incelenmesini talep ediyoruz.  

Yeter artık! Evlerimizdeki beyaz eşyalarımız, klimalarımız zarar görmesin!  
Yeter artık! Hastalarımızın cihazları arızalandığında hayati tehlike yaşamasın!
Yeter artık! Esnafımız her elektrik kesintisinden sonra zarara uğramasın! " ifadelerini kullandı.

Editör: Tuğkan Üsküp