TUGAY CAN / İZ GAZETE - Geçtiğimiz günlerde gazetemizin gündeme taşıdığı ve Menemen’de kimliği belirsiz kişilerce zehirlenen sokak köpekleri meselesinin ardından Menemen’deki sokak köpekleri kamuoyunda tekrar konuşulur hale geldi. Yaklaşık 200 bin nüfusu olan Menemen’de sokak köpeği sayısı 20 bini aşıyor.Menemen’de yaşayanlar ilçede bulunan aşırı sokak köpeği popülasyonu sebebiyle çocukları için telaşlanırken hayvanseverler ise sokak hayvanları için gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyor.Her ne kadar geçmiş dönemler tarafından yalanlansa da Menemen Belediyesi’nde önceki dönemlerde yaşanan toplu köpek katliamları ise meselenin bir başka boyutu olarak hayvanseverlerin hassasiyet noktası olarak öne çıkıyor.Konuya ilişkin 2004 yılında çıkartılan 5199 sayılı kanunun 7. maddesi gereği ilçe belediyeleri şikayet üzerine kısırlaştırma işlemi gerçekleştirdikleri sokak hayvanlarını aldıkları yere bırakmak ile yükümlü.Uzun bir aradan sonra İzmir’in ve Menemen’in gündemine oturan konuya dair Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un eşi Dilek Aksoy, Menemen Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Görer, Veteriner Hekim Tunahan Çoban ve gönüllü hayvansever Burcu Bolat ile bir araya geldik.

ESKİ YÖNETİMİN SABIKASI KABARIK

Menemen Belediyesi’nin eski yönetiminin bu konuda sabıkasının kabarık olduğunu kaydeden hayvansever Burcu Bolat, Tahir Şahin yönetimindeki Menemen Belediyesi’nin kısırlaştırma faaliyetinde dahi bulunmadığını ifade etti. Belediye’nin geçmişte birçok zehirleme olayına adının karışmış olduğunu kaydeden Bolat, “Köpekler gecenin bir yarısı toplanıp, Foça ve Manisa yoluna atılıyordu” dedi. 31 Mart yerel seçimleri ile birlikte yeni gelen yönetim ile birlikte mevcut anlayışın değiştiğini ifade eden Menemen Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü çalışanı Tunahan Çoban ise yeni dönemde Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde çalışan sayısının artırıldığı söyledi. Çoban, “Bu süreçte İki tane hekim vardı. İki hekim daha alındı. Bir tane tekniker alındı. Ayrıca 5 tane araç kiralandı” diye konuştu.

‘TÜM HAYVANLARI BARINAĞA ALAMAYIZ’

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un eşi Dilek Aksoy ise 31 Mart yerel seçimlerinden bu güne kat ettikleri mesafeyi şu ifadeler ile anlattı:“Eşimin adaylığının ilan edilmesinin ardından bize her toplantıda sorulan soru sokak hayvanlarına ilişkin oluyordu. Çeşitli projemizde de vardı. Bizim bu konuda çalışmalarımız da vardı. 1 Nisan tarihinden itibaren bu konuda çok çalıştık. Hayvanseverler ile sürekli toplantılar gerçekleştirdik. Menemen’de sokak köpeği popülasyonu fazla. Çünkü ne yazık ki geride kalan 20 yılda bu konuda herhangi bir şey yapılamamış. En temel şey hayvanların kısırlaştırması gerçekleştirilememiş. Bu süreç içerisinde birçok ilçe belediyesinden fazla çalıştığımızı düşünüyorum. Ama meyve veren ağaç taşlanır. Haytap ve Haykonfed ile toplantılar gerçekleştiriyoruz. Menemen’de de gönüllü bir ekibimiz var. İnsanlar çocuklarını okula gönderemiyor ve sokakta köpekler ısırıyor endişesi yaşıyorsa bunu da önemsememiz lazım. Bu bizim için de bir sorun. Ancak bütün hayvanları alıp barınağa alamayız. Kaldı ki bu yasal da değil. Dolayısıyla ortalama bir yol bulmak için çalışıyoruz. İnsanlar bütün sokak köpekleri gitsin istiyor ancak bu mümkün değil”

“Çalışmalarımızın da yasalara uygun olması için hareket ediyoruz” diyen Aksoy ayrıca “Kesinlikle bunun aksi yönünde köpekleri belli bir noktaya taşımak ya da zehirlemek gibi girişimlerimiz olmuyor. Böyle bir şeyi de kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Menemen Belediyesi Başkan Yardımcısı Bayram Görer ise Belediye tarafından yapımı üstlenilen Kısırlaştırma ve Ayakta Tedavi Merkezi’nin yüzde ellisinden fazlasının sona erdiği bilgisini paylaştı. Öte yandan Görer, merkezin inşaatının bitiş tarihine dair bir bilgi vermedi.

Veteriner Hekim Tunahan Çoban ise yeni yapılacak olan Kısırlaştırma ve Ayakta Tedavi Merkezi hakkında halk tarafından yanlış bir kanının bulunduğunu belirterek “İnsanlar buranın yapımı bittiği zaman sokak hayvanları için kesin bir çözüm olacağını düşünüyorlar. Menemen’de sokak hayvanı sayısı kaba tabirle nüfusun yüzde 10’u gibi hesaplanıyor. Yani yaklaşık 20 bin sokak hayvanında bahsediyoruz. O kadar büyük bir alanın yapılması mümkün değil. Bakımekinin inşaası bittikten sonra bütün hayvanları toplayıp oraya atacağız gibi bir algı var. Bunun bu şekilde olmadığını ifade edelim.Yapılacak yeni alan ile birlikte bizim verdiğimiz hizmetlerin daha da artırılması hedefleniyor”

‘YASA DEĞİŞTİRİLMELİ’

“5199 sayılı kanunda hiçbir sokak hayvanının barınakta kalmaması maddesini hatırlatan Çoban, “Bu durum vicdani değil. Burada yasanın değişmesi gerekiyor. Bu yasanın çalıştayını İzmir Barosu gerçekleştirdi. Biz de bu çalıştayı takip ettik. Burada kanun veteriner hekime inisiyatif veriyor. Bu da ne yazık ki hayvanseverler ile bizleri karşı karşıya getiriyor.Mesela gayet sağlıklı bir köpek var. Ancak gözleri görmüyor. Biz bu konuda sahiplendirme yoluna gitmeyi tercih ediyoruz. Bu kanun iyi bir kanun bazı açılardan ciddi sıkıntıları söz konusu. Kesinlikle değiştirilmesi gerekir” dedi.

‘MAMALAR ÇÖPE ATILIYORDU’

Gönüllü hayvansever Burcu Bolat ise “Şu anda çalıştığımız projelerden bir tanesi de Mamamatik projesi. Şu anda mamamatiklerimiz yok ne yazık ki. Bu konuda Serdar Aksoy ile geçtiğimiz günlerde bir toplantı gerçekleştirdik. Bunlarla ilgili projemiz kapsamında firmalar ve Haykonfed ile görüştük. Önümüzdeki hafta büyük ihtimalle bunlar gerçekleşecek. Geçen yönetime baktığımız zaman mamaların toplanıp çöpe atıldığını ben biliyorum. Biz bunları yaşadık. Şu anda belediyede hem kedimiz hem de köpeğimiz var” ifadelerini kullandı. Bolat ayrıca gönüllü ekip olarak sahiplendirme konusunda da inisiyatif aldıklarını sözlerine ekledi.

GÜNLÜK RUTİN NE?

Veteriner Hekim Tunahan Çoban günlük rutinlerini ise şu şekilde özetledi: “Sorumluluğunu üstlendiğimiz hayvanların her sabah yemlerini ve sularını tazeliyoruz. Kısırlaştırma talebi ile aldığımız hayvanlar var. Bir yandan da bu işlemler yapılıyor. Bir arkadaşımız da sağlığına kavuşmuş, işaretlenmiş sokak hayvanlarının iadesi için çalışıyor.Bu sırada da ihbarlar alınıyor. Hasta hayvanlar barınağa alınıyor. Bu konuda eksiklerimiz olabilir. Ancak bunları tamamlayacağız. Sonuçta bu bölüm sekiz aydan bu yana daha aktif durumda”

AYRINTILI RAPOR

1700 tane ihbar geldi, 1000 tanesine gidildi, 1200 hayvan alındı, 700 hayvan sağlığına kavuşmuş, 200 hayvan hayatını kaybetti, 20 tane hayvan sahiplendirildi, 800 kısırlaştırma,60 farklı operasyon, 800 kuduz aşısı, 1400 defa parazit uygulaması, 950 hayvan işaretlerlendi, 3000 muayene yapıldı.

KANUN NE DİYOR?

“Çevre sağlığını tehdit eden ve kendi hayatını sokakta idame ettiremeyen hayvanı belli şartlarda uyutulması gerekir”

Editör: Haber Merkezi