ŞERMİN ÇOLAK/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te ‘sahipli’ pitbull cinsi bir köpeğin 4 yaşındaki bir kız çocuğuna saldırmasının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum. Beyaz Türkler, hayvanlarınıza sahip çıkın" demişti. Bunun üzerine bazı belediyeler Erdoğan’ın çağrısına uyarken İzmir Büyükşehir Belediyesi ve CHP’li ilçe belediyeleri ise sosyal medya hesaplarından duruma tepki gösterdi; sokak hayvanlarının kentte güvende olduğunu duyurdu. Duruma tepki gösterenler arasında çok sayıda vatandaş, hayvansever, HAYTAP ve İzmir Barosu da var.

Sokak hayvanlarının barınaklara kapatılmasının bir çözüm olmayacağını belirten hayvanseverler, Türkiye’deki hayvan barınaklarının durumunun da iç açıcı olmadığının altını çizdi. Hayvanseverler 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu’nun 6’ncı maddesine dikkat çekerek, sokak hayvanlarını toplayan belediyelerin suç işlemiş olduğunu kaydetti.

‘YOLU BU DEĞİL’

HAYTAP’dan yapılan açıklamada ise, “Sokaklarda bizler de sürüler halinde kontrolsüz şekilde hayvanların gezmesin istemiyoruz ancak bunun yolu onları hapishane tipi bakımevlerine tıkmak değil kısırlaştırmak petshop ve üretim çiftliği ticaretine son vermek ve internet üzerinden satış düzenine son vermekten geçiyor” denildi.

‘EMPATİ YAPIN’
Yaşanan kötü olayların çözümünün, ciddi ceza yaptırımları, devletin görevlilerinin denetim sistemini çalıştırması ve kısırlaştır, aşılat, yaşat projelerinin desteklenmesi olduğu belirtilen açıklamada, “Tüm yaşam hakkı savunucusu gönüllülerimizi ve insanlarımızı empati yaparak sağduyuya çağırıyoruz: İki yanlış bir doğru etmez, hiçbir cana kıymadan, ötekileştirmeden, duygularımızı kontrol ederek çözüm odaklı olarak toplumsal sorun haline getirilen bu olaylara çözüm odaklı yaklaşmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

'BU OYUNA GELMEYECEĞİZ'

İzmir Barosu adına konuşan İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Şefika Yıldırım Sert de, “Yaşanan üzücü olay üzerinden manipülasyon yapılarak halka sorunun kaynağı hayvanlar, çözümünün ise onların yaşam ortamla- rından barınaklara hapsedilmesi olarak gösterilmeye çalışılıyor. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Duygularımı ajite ve bizi manipüle etmenize, kendilerini savu- namayacak hayvanları ölüme mahkûm etmenize izin vermeyeceğiz. Yaşanan olayın tek sorumlusu sizsiniz. Çünkü; hayvanseverlerin ve hak savunucularının yıllardır verdiği mücadeleyi kulaklarınızı tıkayarak yaşam hakkında yana yeni ve etkili bir yasa yapmak yerine sadece 5199 sayılı yasanın belli başlı maddelerinde hiçbir caydırıcılığı olmayan göstermelik değişikliklere gittiniz. Sokaklarda yaşayan hayvanlara ilişkin hiçbir politika üretmeyen belediyelere 5199 sayılı yasa ile ve ilgili yönetmelik ile birçok yetki ve görev vermenize rağmen bu yetki ve görevlerini yerine getirmeyenlere ilişkin bir yaptırım düzenlemediniz ve hayvanların kaderini belediyelerin inisiyatifine bıraktınız” dedi.

Sokakta yaşayan can dostların yalnız olmadığı vurgulayan Sert, “Hayvanların ölümüne tecrit edilmesine, işkence görmesine, acı çekmesine sebep olacak her türlü hak ihlalinin karşısındayız. Sokakta yaşayan hayvanlar yalnız değildir. İsteseniz de istemeseniz de onların yaşama alanları sokaklardır” ifadelerini kullandı. 

BELEDİYELER DE TEPKİ GÖSTERDİ

Editör: Haber Merkezi