DERLEYEN: BİLGE CAN ÜNBAL YILMAZ/ İZ GAZETE- İz TV’de yayınlanan Pınar Teke ile Gün Doğdu programının konuğu HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni oldu. Gündeme dair önemli değerlendirmeler yapan Çepni, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yol haritasına dair de önemli açıklamalarda bulundu. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın tek hedefinin AKP iktidarını gitmesi olmadığını özellikle vurgulayan Çepni, “Bu ittifak, bu topraklarda eşitliğin, adaletin ve özgürlüğün kazanılmasını hedefleyen bir ittifaktır” diye konuştu.

‘YENİ AKP’LER GELİR’

Türkiye siyasetine dair değerlendirmelerde bunan Çepni, “Yerel seçimlerden sonra Türkiye genelinde birçok tur yaptık. Ortada bir AKP-MHP zulmü var. Toplumun üzerine karabasan gibi çökmüş bir iktidar var. Hem ekonomik hem siyasi hem de kültürel olarak toplumun, tüm nefes borularının tıkandığı bir iktidar var. Herkes kurtulmaya ve nefes alamaya çalıyor. Bizim söylediğimiz ise şu, evet bu duygu anlaşılır bir duygu ama şunun tartışmasını yapmazsak kurtulmamız mümkün değil, ‘AKP’yi hangi siyaset üretti, hangi koşullar AKP’yi AKP yaptı?’ Şimdi Erdoğan neyse Ahmet Davutoğlu odur. AKP ekonomisi neyse bugün Babacan odur. Meral Akşener’in siyaseti AKP’nin siyasetinden farklı bir şey ortaya koymuyor. İşi özü biz AKP’yi yaratan koşullara karşı mücadele etmezsek yeni AKP’ler gelir” dedi.

HDP, Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Emekçi Hareket Partisi'nden (EHP) oluşan ‘Emek ve Özgürlük İttifakı’na ilişkin açıklamada bulunan Çepni, “Kısa süreli bir ferahlama dönemi bizi geleceğe taşıyamaz. Mesela artık sadece AKP’nin gitmesi meselesi değildir.  Bu sisteme karşı onu yaratan düzene karşı, demokratik, halkçı, özgürlükçü bir mücadeleyi geliştirmek gerekmektedir. Bu perspektif ile biz doğal olarak gerçek demokrasi güçleriyle yan yana gelmek istiyoruz. Bu ittifak ‘Emek ve Özgürlük İttifakı’ sadece bir sandık ve seçim ittifakı değil, bütünüyle bir mücadele ittifakıdır. Bu topraklarda, eşitliğin adaletin ve özgürlüğün kazanılmasını hedefleyen bir ittifaktır” ifadelerini kullandı. 

‘HERKES RAHATSIZ’

HDP’ye yönelik operasyonları ve baskıları da değinen Çepni,“HDP devletin sopasının üzerinde olduğu direnen bir partidir. HDP bundan daha önemlisi kurucu bir partidir. Halkımıza bir kez daha çağrımdır. İnternette programımız var, girip okusunlar. HDP’nin programında sadece Kürt sorununa dair değil, şu an yaşanan tüm sıkıntılara dair çözüm vardır. Keza Meclis TV’de de takip edebilirler orada ürettiği çözümler var. Zaten bu nedenle HDP baskı görüyor, kapatılmaya çalışıyor. Bizim bu geniş perspektifimiz daraltılmaya çalışılıyor. Ancak biz bunun siyasi bir hamle olduğunu biliyoruz. HDP’ye ve demokrasi güçlerine bu abluka uygulanmasa bu zulüm ve rant düzeni nasıl yürüyecek” ifadelerini kullandı.

Çepni, HDP’nin kendi politikasını anlatarak herkesi ikna edebileceğini söyleyerek, “Herkes rahatsız ve AKP’nin hırsızlık düzeninin farkında ancak  AKP’nin yaptığı şey tam olarak şu kendisini aklamaya çalışmıyor. Alternatif olanları karalama çalışıyor. Halk bu aşamada halk şunu tartışıyor, 2Kötü ama kim gelecek’ diyor. Biz bunu halka anlatmaya çalıştığımız zaman, bir bildiri dağıtmaya, basın açıklaması ya da miting yapmaya çıktığımızda polis bizi ablukaya alıyor. Bu koşullarda halk bunlar kim polis bu kadar önlem aldığına göre tehlikeli bir şey var diye düşünüyor. Biz halka ulaşamıyoruz. HDP’nin anlatıp da ikna edemeyeceği kimse olmaz” dedi.

TEK ÇÖZÜM SOSYALİZM 

Dünya’nın bir kriz içinde olduğunu söyleyen Çepni, “Pandemi süreci kapitalizmin krizinin en belirgin göstergesidir. Sağlık sisteminin özeleştirilmesinin sonuçlarını hepimiz yaşadık. Aşıyı özel bir şirket buldu, Afrika’da insanlar aşıya bile ulaşamadı. Geldiğimiz noktada kapitalizmin içinde bulunduğu krizden çıkması için elinde kalan tek şey yeni sömürge alanları üretmek için savaşlar çıkartmak, doğayı, insan emeğini en vahşi şekilde sömürmek. Bizim için bunun tek çözümü var o da sosyalizmdir. Herkesin emeğinin karşılığını aldığı şirketler imparatorluğunun yıkıldığı, bir sistemden bahsediyoruz. Üreten biziz bunu yapacak olanda biziz. Bunun nasıl yapılacağı çok açık, işçiye ne kadar sömürüldüğünü anlatmaya gerek yok o zaten yaşıyor. Biz sadece ona emekten yana partilerin sendikaların etrafında örgütlenmesini söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

ORTAK ADAYA KARŞI DEĞİLİZ 

Millet İttifakı’nın adayına oy verip vermeyecekleri sorusu üzerine Çepni, “Emek ve Özgürlük İttifakı'nda şu ana kadar seçim hiç konuşulmadı. Çünkü bizim ittifakımızın başka bir perspeftifi var. Biz bu coğrafyada gerçekten demokrasinin gerçekten özgürlüğün merkeziyiz. Bazı sorunları geleceğe havale etmiyoruz. Bugünün sorununu burada çözeceğiz. Dolayısıyla herkesin bizim adayımızın kim olacağını merak etmesi gerekir biz, kimin ne aday çıkaracağını merak etmiyoruz. Aday çıkarmak dahil birçok alternatif masamızda. Ortak adaya da kapalı değiliz. Ancak şu an böyle bir durum söz konusu değil” dedi.

Editör: Haber Merkezi