TBMM'ye sunulan kanun teklifinde yenilenebilir enerji kaynaklarına devlet tarafından sağlanan alım garantisinin TL olarak belirlenme zorunluluğu kaldırılacak. Yasa teklifiyle döviz kurunun şartname ile belirlenmesinin önü açılacak. Bu durumda ‘yerli ve milli’ elektriğin fiyatı, tıpkı ithal doğal gaz ve ithal kömürde olduğu gibi döviz kuru arttıkça pahalanacak.

Göl ya da barajlara rüzgar gülü ve güneş paneli kurulacak

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Teklif ile halen sadece denizler üzerine kurulabilen güneş ve rüzgar santralleri artık doğal, suni ve baraj dahil tüm göllerin üzerine de kurulabilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı içme ve kullanma amaçlı alanlar hariç dilediği göl, gölet ya da barajı ‘yenilenebilir enerji kaynağı’ ilan edip rüzgar ya da güneş santrallerinin kullanımına açabilecek. Üstelik Bakanlık bu kararı verirken imar planına dahi ihtiyaç duymayacak. Doğal göl alanları, rüzgar gülü ve güneş panelleriyle dolacak.

Arap sermayesi mi hedefleniyor?

Bugüne kadar döviz kurundan etkilenmediği ve dışarıya döviz çıkışını önlediği için desteklenen güneş ve rüzgar enerji santrallerinin ürettiği elektriğe TL dışında yabancı paralarla alım garantisi verilmesi ile göllerin yatırıma açılmasının arka planında Arap sermayesini Türkiye’ye çekme amacının yattığı belirtiliyor.

Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımları yapmak istediği ancak ülkeye gelmek için TL şartının kaldırılması ve göller dahil tüm alanların yatırıma açılmasını talep ettikleri ifade ediliyor.

Editör: Esra Seyirden