Bademler tarım Koparatifi ile Hollanda Çicek Kooparatifi arasındaki işbirliği gittikçe gelişiyor. Bademler Tarım Kooparatifi’in dünyanın en büyük çicek borsası olan Hollanda Çiçek Borsasına üyelik kaydı yapıldı. Bu kayıtla birlikte İlk defa Türkiye’den bir kooparatif Hollanda Çiçek Borsasına direk girme hakkı kazandı. 

Hollandaya ihraç edilmesi planlanan beş farklı çiçeğin tohumları ise bugün geniş katılımlı bir törenle toprağa dikildi. Kooparatif tarafından üretilecek çicekler 2-3 ay içinde Hollanda Çiçek Borsası’da satışa sunulacak. Pilot projenin başarılı olması halinde Urla Bademler başta olmak üzre tüm Ege bölgesine yayılacak. Türkiye çiçek üreticileri pazar bulmakta ciddi bir sorun yaşıyor. Pandemi şartlarından dolayı çiçek ihracatı oldukça güç zamanlar geçiriyor. Yurtiçi çicek tüketimi de oldukça azaldı.  

İzmir’i yurt dışında daha iyi tanıtmak için kurulmuş olan Dünya Şehri İzmir Derneği’nin Hollanda Başkanı Zeki Baran bu proje için aylardır çalıştıklarını, Hollanda Ankara Büyükelçiği ve Hollanda Çicek Borsası yetkililerinin projeye çok önem verdiklerini, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de projeyi yakından takip ettiğini söyledi. 

Hollanda Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Marteen Wegen’de, “tarımsal alanda Hollanda-İzmir arasındaki bu yakınlaşmanın çok heyecan verici olduğunu, Hollanda-Türkiye arasındaki tarımsal işbirliğinin artması için bu tür projelere destek vereceklerini” belirtti.    

Yoğun bir katılımın olduğu ilk Çiçek dikme töreninde Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’de “Hollandalı dostlarımız, Ege’nin en güzel coğrafyasına geldiler, bölgemizde yapacakları her türlü yatırım ve işbirliği için Güzelbahçe Belediyesi yanlarındadır” dedi. 

İBB Başkan Danışmanı Ahmet Altan ise, “Tunç Soyer Başkanımız tarıma özel bir önem veriyor, çiftçile ve kooparatiflerin kalkınması, katma değeri yüksek ürünler üretmesi için yoğun İBB yoğun çaba gösteriyor, yatırımlar yapıyor. Bu tür yurt dışı ile bağlantılı projeler çok önem taşıyor” diye devam etti.       

İzmir kentiyle Avrupa kentleri arasındaki bağları geliştirmek için çalışmalar yapan Dünya Kenti İzmir Derneği (DİDER) Başkanı Dr. Ahmet Güler : “Ülkemiz, yılda 370 milyon Euro’luk bitki ve çiçek ithal ediyor. Türkiye’nin tüm çiçek ihracatı ise 70 Milyon Euro civarında. Yani tarım ülkesi Türkiye çiçeği de ithal ediyor. Urla, Bergama, Ödemiş, Tire, Seferihisar çiçek ve tarımsal üretim için dünyada en iyi toprak ve klimaya sahip bir bölge. Bölgeden ihracatı arttırmak için DİDER olarak elimizden geleni yapacağız. DİDER yurt dışı ve yurt dışı tanıtım ofisleri katma değeri yüksek ürünlerin ihraç edilmesi için gönüllü olarak tüm gücü ile faaliyet göstermektedir, bu projeyi Hollanda Başkanımız Zeki Baran ve DİDER Başkan Yrd. Can Ersoy en iyi şekilde yürütecekler” dedi. 
      
Bademler Köyü Kooperatif Başkanı Murat Kulaç törende yaptığı açıklamada, “Kooparatifimiz önümüze açılan bu fırsatı çok iyi değerlendirecek, doğal ortamda üreteceğimiz çiçekler Hollandalılar’ın beğenisini kazanacak, ileride çok büyük arazimizde üretim ve ihracat kapatisemizi arttıracağız” dedi

Çiçek dikme töreni ilginç önerilere de ev sahipliği yaptı. Bademler Köyü Kooperatifi kurucusu ve efsane  Başkanı rahmetli Mahmut Türkmenoğlu eşi Filiz Türkmenoğlu’da törendeydi. Eşinin kurmuş olduğu kooparatifin gelmiş olduğu noktadan çok mutlu olan ve duygusal anlar yaşayan Filiz Türkmenoğlu’nun ön ismi ileride Hollanda’ya ihraç edilecek bir çiceğe Türkçe “Filiz Çiçeği” ismi verilecek. 
 

Editör: Haber Merkezi