DUYGU KAYA/ İZ GAZETE-  Eğitim Sen İzmir Şubeleri, okulların yüz yüze eğitime hazırlanması sürecinde alınmayan tedbirlere yönelik bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklamasını Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin okudu.

Çetin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“2021/’22 eğitim öğretim yılı öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okulları tam zamanlı yüz yüze açma kararı alması, okulların çocuk ve gençlerimiz açısından olmazsa olmaz örgün eğitim ve yaşam alanları olduğu gerçeğinin geç de olsa anlaşılmış olduğunu göstermektedir.

‘BÜTÜN SORUMLULUK EĞİTİM YÖNETİCİLERİNE BIRAKILDI’

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık’ açıklamasını yapsa da okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı bilinmektedir. Derslik sayıları yetersiz olduğu için sınıf mevcutları artmakta, ek derslik ihtiyacı karşılanmadığı için derslik sorunu devam etmektedir.

Nitekim Özer yaptığı açıklamadaki, “Servislerdeki ve okullardaki hijyen tedbirleri, maske kullanımı, havalandırma gibi tüm ayrıntıları Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışarak alınması gereken önlemleri tüm valiliklere, tüm illerimize, tüm ilçelerimize bildirdik” ifadesiyle bütün sorumluluğu mülki amirlere ve eğitim yöneticilerine bırakmıştır.

‘OKUL İNŞAATLARI BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI’

İlimizde depreme dayanıklılık testini geçemeyen 50 okul ile 30 ekim depreminden sonra boşaltılan 33 olmak üzere toplam 83 okul boşaltılarak başka okullara taşınmıştır. Bu durum okulların ikili eğitime geçmesine neden olmuştur. İkili eğitimde temizlik yapılabilmesi için yeterli süre ve  destek personelinin olmaması salgında risk oluşturmaktadır. Ek bütçe ayrılarak ve süreç hızlandırılarak mevcut okul inşaatlarının bir an önce tamamlanması gerekmektedir.

‘PERSONEL EKSİKLİĞİ SORUNU DEVAM EDİYOR’

Geçmiş yıllarda olduğu gibi, 2021/’22 eğitim öğretim yılı başında da okullarda temizliği sağlayacak personel eksikliği sorunu devam etmektedir. Uzun süredir İŞKUR personeli üzerinden sağlanan personel ihtiyacı sorununun çözülmesi için ayrılması gereken ödenekler ayrılmamıştır. Gerekli personel görevlendirmelerinin okullar açıldıktan çok sonra yapılması önemli bir sorun olmayı sürdürmektedir.”

TESPİTLER SIRALANDI

Basın açıklamasında okulların yüz yüze eğitime ne kadar hazır olduğuna dair tespitler de yer aldı.

İşte o tespitler:

*Maske, sabun ve diğer hijyen malzemeleri konusunda okullarımızda ne düzeyde bir hazırlık yapıldığı, bu malzemelerin temininin birçok konuda olduğu gibi yine velilerimizin sırtına mı yükleneceği konusu muğlak durumdadır.

* Okullarımızın büyük bir çoğunluğunu oluşturan kalabalık okullarda, öğrenci ve öğretmen tuvaletlerinde gerekli genişletmenin ve lavabo sayılarının arttırılıp arttırılmadığının bilgisi mevcut değildir. Öğretmen odalarının en azından ikiye çıkarılması yönünde bir hazırlık da yoktur. MEB okullara kaynak göndermeli ve ivedilikle bu düzenlemeler yapılmalıdır.

*Seyreltilmiş sınıf uygulaması hayata geçirildiğinde öğretmen ihtiyacı ciddi düzeyde artacaktır. Zaman zaman temaslı veya hasta olabilecek öğretmenlerimizi de düşündüğümüzde öğretmen ihtiyacının giderilmesi için, bir an önce ve en az 100 bin öğretmen atamasının yapılması önemlidir.

*Salgına karşı alınan önlemlerin ve ayrılan kaynağın şeffaf bir şekilde MEB tarafından açıklanması gerekmektedir. Okul terkleri, öğrenme kayıpları, dezavantajlı grupların kayıplarının telafisi için müfredat dâhil olmak üzere salgının eğitime etkileri tüm boyutlarıyla değerlendirilmeli ve bu kayıpların giderilmesi için MEB’in acilen gerekli adımları atması gerekmektedir.

*Pandemi koşullarında 40 dakikalık ders sürelerinin azaltılması için eğitim emekçilerinin de görüşleri alınarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

*İmam hatip okullarının çoğunda kontenjanlar boştur. Öğrenci sayısı az olan imam hatip okulları kalabalık sınıf mevcutlarının seyreltilmesi için yeniden düzenlenmeli, ihtiyaç fazlası imam hatipler akademik okullara dönüştürülmelidir.

‘OKULLARIMIZI AMASIZ AÇABİLMEK İVEDİ BİR İHTİYAÇTIR’

Yapılan açıklamada son olarak,  “Okullarımızı amasız fakatsız açabilmek ve açık tutabilmek ivedi bir ihtiyaçtır. Okullarımızın kapalı kalmasının yarattığı toplumsal zararlar düşünüldüğünde bu konuda bütün sorumluluk MEB’in ve iktidarın omuzlarındadır.  Tüm eğitim bileşenlerini, tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için gerekli duyarlılığı sağlamaya ve tedbirlerin tamamlanması için hak aramaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi