GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE -Bu hafta birinci sınıfların okula başlaması ile 2019-2020 eğitim öğretim dönemi başlamış olacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, okullarda bağış adı altında kayıt parası alındığı tartışması yaşanıyor ve Milli Eğitim Bakanlığı, tespit ettikleri okullarda soruşturma açtıklarını açıklıyor. Öğrenci Veli Derneği İzmir Şube Başkanı Turan Özüçelik Milli Eğitim Bakanlığı’nın kayıt parası meselesinde samimi olmadığını, okulların fiziki ve yardımcı personel ihtiyaçlarının dahi karşılanmadığını bu nedenle okul idarecilerinin zor durumda bırakıldığını ileri sürdü. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu durumdan haberi olduğunu iddia eden Özüçelik, velilere de sanki hiçbir şeyden haberi yokmuş gibi ‘kayıt parası toplanması yasak, toplayanları bize bildirin gerekli işlemleri başlatalım’ diyerek ikiyüzlü bir yaklaşım sergilediğini ileri sürdü.

OKULLARA ‘0’ ÖDENEK

Neredeyse okullara hiçbir ödenek ayrılmadığını, elektrik borcu nedeniyle elektriği kesilen okul haberlerinin kamuoyuna yansıdığını hatırlatan Veli Der İzmir Başkanı “Her eğitim öğretim yılı başında yaşanan sorunlar, adeta bir başlangıç klasiği gibi, bu sene de yaşanıyor. Kayıt sırasında bağış adıyla toplanan paralar; yüksek bağışlar karşılığında oluşturulan özel’ sınıflar; okullardaki fiziki yetersizlikler, kadro eksiklikleri nedeniyle alınan bağışlar, adres değişikliği ile gelen velilerden alınan yüksek ücretler ve sürekli artan servis ücretleri, bu yıl da değişmeyen konu başlıklarımız oldu.”dedi.

Kamusal eğitimin AKP döneminde hızla parasallaştığını, piyasalaştığını tüm o sorunların bu nedenlerle kalıcı hale gelip, kronikleştiğini ifade eden Dernek Başkanı, kamusal eğitimde velilerden para toplanmasına ihtiyaç olmayacağını ifade etti. Özüçelik:“Kamusal eğitim, okulların ve eğitimin her türlü ihtiyacının kamu adına devlet tarafından karşılanmasıdır. Okulların temizlik, güvenlik, öğretmen, yardımcı personel, her türlü bakım-onarım-tadilat masrafının devlet tarafından karşılanması; çocuklarımızın beslenme, kırtasiye, ulaşım gereksinimlerinin bizzat devlet tarafından karşılanması gerekir. Eğitimin olmazsa olmazları olan kütüphane, yeterli derslik, laboratuar gibi alt yapı ihtiyaçlarını çözememiş bir bakanlık düşünülebilir mi?

TAVŞANA KAÇ TAZIYA TUT!

MEB, bir taraftan okulların en önemli ihtiyaçlarını çözmeyerek okul yöneticilerini “bağış”, “aidat” adı altında para toplamaya zorlamakta, diğer yandan da ‘okullarda para toplamak zinhar yasaktır, toplayan varsa bize bildirin’ diyerek kamuoyu karşısında kendini aklamaya çalışmaktadır. Artık gerçekleri saklayamıyorlar; mızrak çuvala sığmıyor.

Editör: Haber Merkezi