İstedikleri üniversiteye girebilmek için sınav salonunda terk döken öğrencilere, manevi destek sağlaması için aileler dışarıda Kuran'dan ayetler okudu. Kendi kızı da sınava giren emekli imam Cevat Uz, dua edilmesi konusunda, "Önce fiili duamızı yapacağız yani derslerimize çalışacağız. Elbette Kuran okunmalı, sevaptır zaten ama bir tarlayı sürmeden, tohum ekmeden sulamadan bakım yapmadan sadece dua etmekle buğday çıkar mı? O zaman herkes öyle yapardı" dedi.

LYS 4 Sosyal Bilimler, saat 10.00'da belirlenen sınav merkezlerinde başladı. Tek oturumda yapılacak sınav 135 dakika sürecek, öğrenciler de tarih, coğrafya 2, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden soruları cevaplandıracak. 517 bin 12 kişinin başvurduğu bu sınavdan önce aile ve öğrenciler, sınav merkezlerine zamanında yetişme telaşına girdi. Sınav yapılacak okulların önlerinde uzun araç kuyrukları oluştu. Bazı öğrenciler, araçlardan inip yaya olarak okullara ulaşmak zorunda kaldı.

ALINAN ÖNLEMLER DİKKAT ÇEKTİ

Saat 09.30'dan itibaren de öğrenciler sınav merkezlerindeki sınıflara alınmaya başlandı. Gerekli belgeleri tek tek inceleyen görevliler, ayrıca yasak olduğu önceden açıklanan aksesuarlar ile elektronik malzemelerin de içeriye alınmasına izin vermedi. Bazı öğrenciler evraklarındaki eksikliklerden dolayı sınava girme haklarını kaybettiği için geri dönmek zorunda kaldı. Saat 10.00'da sınavın başlamasından sonra ise, görevliler, aileleri çocukları için sessiz olmaları konusunda uyardı.

DUA ETMESİ İSTENEN İMAMIN CEVABI

Sınavın başlamasından sonra öğrenciler soruları çözmek adına terk döktü. Kendilerini dışarıda bekleyen aileleri ise heyecan yaşadı. Bazı aileler, yanlarında getirdikleri Kuran-ı Kerim'den ayetler ile Yasin suresini okudu. Bu duruma yaklaşık 2.5 saat süren yolculuktan sonra sınava kızını getiren emekli imam Cevat Uz'dan farklı bir yaklaşım geldi. Selçuk İlçesi'nde sınav merkezi olmadığı için toplu taşıma araçlarıyla yorucu bir yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını, kızı Ayşe Nur Uz'un etkilenmemesi için çabaladıklarını anlatan Cevat Uz, velilerin sınav süresinde dua etmelerine konusunda  şöyle dedi:

"Kuran'ı Kerim okumak her şeyden önce sevap zaten. Dua etmek iyidir, ancak önce fiili duamızı yapacağız, yani derslerimize çalışacağız. Öğrencilik görevlerimizi yerine getireceğiz. Bir tarlayı sürmeden, tohum ekmeden, sulamadan, bakım yapmadan sadece dua etmekle buğday çıkar mı? O zaman herkes öyle yapardı. Onun için fiili duayı yaptıktan sonra 'Allahım ben görevimi yerine getirdim, çalıştım, bana yardım et' diye dua etmeli."

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi