Yeni eğitim- öğretim yılı 3 bin eğitim kurumunda 41 bin öğretmen ve yaklaşık 700 bin öğrenciyle başladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yeni yılın problemsiz başladığını belirtirken, farklı sendikalar sorunlara dikkat çekti.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden devredilen okulların dönüşümünü tamamlayarak yeni eğitim-öğretim yılına yetiştirdi. Bu okulların da aralarında bulunduğu 3 bin eğitim kurumuyla yeni dönem başlandı. İzmir'de 41 bin öğretmenin görev yaptığı bu okullarda anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde yaklaşık 700 bin öğrenci eğitim görüyor. Tekli eğitime geçişe önem verdiklerini belirten İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, kendilerine devredilen okullarda 46 eğitim kurumunun açıldığını, dönüşen okul sayısının 105'e tamamlanacağını belirtti. Ayrıca eğitim- öğretim yılına problemsiz başlandığı ifade edildi.

Öte yandan sendikalar ise İzmir'de eğitim öğretim yılının sorunlarla başladığını görüşünü savundu. Türk Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir öğretmenlerin 30 saatten fazla derse girdiklerini belirterek, "Bazı alanlarda öğretmen ihtiyacımız olduğunu, ücretli öğretmenle de bu açığı karşılayamadığımız görülüyor. Münferit olabilir ancak eğitimdeki fırsat eşitliğini etkileyecek bir durumdur bu" dedi. Kitapların dağıtılmadığını belirten, Demir, "Bornova Anadolu Lisesi'nde oğlum okuyor, kitap dağıtılmamış. Dağıtılan okullarda ise yüzde 40'ı dağıtılmış, yüzde 60 civarında kitap ihtiyacı var. Özellikle ortaokul 5. sınıfta bazı okullarda sınıf mevcutlarının arttığını sınıf mevcudunun 40'ı geçtiği duyumlarını alıyoruz. Kapatılan okulların akıbetinin bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. İnsanlar ne yapılacağını bilsin. Hangi yol izlenecekse düzenlensin. İmam hatip olarak açılmaları durumunda okulların atıl kalma durumu da olabilir" diye konuştu.

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında İzmir’de 870 öğretmenin görevinden ihraç edildiğini belirten Demir, "Şikayet bazlı açığa alınan öğretmenler de var. Görevinden uzaklaştırılıyor sonra soruşturma açılıyor. Soruşturma sonucu görevine dönenler var. ‘Valiliklere, Başbakanlığa durumunuzu belirten bir dilekçe gönderin durumunuzu gözden geçirelim’ deniliyor. Bu bile sürecin doğru yönetilmediğini gösteriyor. Cumhurbaşkanı’nın söylediği 'İt izi at izine karışmış' söylemi en doğru özeti olmuştur" diye konuştu.

Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan ise sınıf mevcutlarının arttığını belirterek, "İzmir gibi bir yerde öğretmensiz öğrenciler, bazı okullarda 50- 60'ı bulan sınıflar var. Bir çok okulda öğretmen açığı söz konusu" dedi. Bazı okullarda kitapların dağıtıldıktan sonra tekrar toplatıldığını aktaran Akkan, "Okullar açıldığı hafta öğrencilerin elinde kitap yok. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı da bu konuda konuşmuş, 'gelmesi 15- 20 günü bulabilir' demişti. Çiğli- Karşıyaka bölgesinde dağıtılan kitapların bazıları da yayın evinin FETÖ ile ilişkisi olduğu söylenerek geri toplatıldı. Birçok okulda kitap ulaşmadı. Ulaşan okullarda eksik var" diye konuştu.

Bazı okulların öğrenci fazlalığı nedeniyle sınıf yaratmak için laboratuarlarını sınıfa dönüştürdüklerini belirten Akkan, "Bir bölüm okullarda öğrenci fazlalığından kaynaklı, laboratuarlar ve bilgisayar atölyeleri sınıfa dönüştürülmüş durumda. Fatih Koleji gibi 2 bin öğrencinin okuduğu okula 200 öğrencinin bulunduğu Hisar Kız İmam-Hatip Lisesi taşındı. Atıl bir kapasite var" dedi.

Editör: Haber Merkezi