Kamudaki görevden alınmalara tepki olarak gerçekleştirilen bir günlük iş bırakma eylemine katılan öğretmenlere ceza yağdı. İzmir'de toplam 27 öğretmene çeşitli cezalar verilirken 40 öğretmenin daha ceza almasının beklendiği belirtildi. Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan, " Bu cezalara karşı hukuki olarak haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Bu cezaları verenlerin yargılanması için her türlü çabayı sarf edeceğiz" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bağlı sendikaların katılımıyla 29 Aralık 2015 tarihinde öncülüğünde Türkiye genelinde 'Savaşa Karşı Barışı Savunacağız' sloganıyla bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. Eylem kapsamında, kamudaki görevden almalara tepki olarak bir gün görevini bırakan ve okula gitmeyen öğretmenlerle ilgili soruşturmalar başlatıldı, tamamlanan soruşturmaların ardından eyleme katılan kamu personeline ceza yağdı. İzmir’de de soruşturma kapsamında iş bırakan öğretmenlere cezalar verildi. Kiraz İlçesi'nde görevli 6 öğretmen başka illere atandı, Tire ve Ödemiş’te de toplamda 15 öğretmene 1 yıl kademe durdurma cezası verildi. Soruşturmalarla, 6 öğretmene de maaş kesim cezası verilirken, eyleme katılanlardan 40 öğretmenin daha ceza alması bekleniyor.

"HUKUKSUZLUĞA DEVAM EDİYORLAR"
Eğitim Sen
İzmir 1 No’lu Şube başkanı Bahri Akkan, "2010 yılında da sendikanın iş bırakma kararına uyan öğretmenler hakkında kararlar verilmişti. Türkiye çapında yaklaşık 500 İzmir'de ise 40 üyemiz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuştu. AİHM cezaları haksız bularak, Türkiye'yi kişi başı 400 euro tazminat ödemeye mahkum etmişti. Bunun gibi bir çok karar var. Ancak buna rağmen hukuksuzluğa devam ediyorlar. 29 Aralıkla ilgili olarak özellikle İzmir'de ciddi şekilde kademe ilerlemesi durdurma cezaları, sürgünler, maaş kesinti cezaları öneriliyor. Bu cezalara karşı hukuki olarak haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Bu cezaları verenlerin yargılanması için her türlü çabayı sarf edeceğiz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi