MUSTAFA MERT BİLDİRCİN - Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), “Çekirdekten mühendis yetiştirilmesi” vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen ve müfredatlarının fen liseleri ayarında olacağı belirtilen Anadolu teknik programı uygulayan meslek liseleri boş kaldı. Anadolu imam hatip liseleri bünyesinde açılan “hafızlık” bölümleri de öğrenciler tarafından tercih edilmedi. Bakanlığın, akademik eğitim almak ve sınavla yerleşmek isteyen öğrencilerin sayısını sınırlamak amacıyla merkezi yerleştirme kapsamına aldığı okullardaki boş kontenjanların toplamı 306 oldu.

“Sektör için altyapı oluşturmak” gerekçesiyle İstanbul, Ankara, Trabzon, Ordu, Kocaeli ve Denizli’de 16 tematik meslek lisesi kuruldu. MEB’in, “Eğitimde yeni dönem; Tek marka liseler geliyor” şeklinde duyurduğu proje kapsamında birçok meslek lisesinde de Anadolu teknik programları uygulayan şubeler açıldı. Okulların özel sektörle işbirliğini içeren projelerin uygulama ayağı olan 499 meslek lisesinin Anadolu teknik programları, “Nitelikli” olarak nitelendirilerek merkezi sınavla öğrenci alan okul kapsamına alındı.

TERCİHLERE EKLENMEDİ

İlk olarak 2014 yılında başlatılan ve Anadolu imam hatip liseleri bünyesinde uygulanan “Hafızlık Projesi” programı da öğrenciler tarafından tercih edilmedi. MEB’in, Anadolu imam hatip liselerinde uygulanan müfredata ek olarak hafızlık programı uygulattığı programların düşük taban puanlarına rağmen tercih edilmemesi dikkat çekti. İzmir’in Karabağlar ilçesinde bulunan Hisan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin Hafızlık Projesi uygulayan bölümünün 30 kontenjanının 15 tanesi boş kaldı. Bölümün taban puanının 174.2488 olduğu bildirildi. Taban puanı 140.1368 olan Denizli Cedide Abalıoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin Hafızlık bölümünün yarı kontenjanı da boş kaldı. Bölümü yalnızca 16 öğrenci tercihlerine ekledi.

BİRGÜN

Editör: Haber Merkezi