TUGAY CAN / İZ GAZETE - Koronavirüs vakalarının Türkiye’de de görülmeye başlanması ile birlikte alınan tedbirler kapsamında yüz yüze eğitime verilen bir haftalık ara bugün sona eriyor. Öğrenciler EBA adı verilen sistem ile uzaktan eğitim almaya başlayacaklar. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan EBA sisteminde öğrenciler hem televizyon üzerinden hem de internet üzerinden eğitimlerini sürdürecekler.

İlk kez uygulanacak olan sistem konusunda ise hem velilerin hem de öğrencilerin kafası karışık durumda. Uzmanlar ise uzaktan eğitimin örgün eğitimin yerini alamayacağını ancak tamamlayıcı bir yönünün bulunduğunun altını ısrarla çiziyor.

‘EŞİTSİZLİK OLUŞACAK’

KESK’e bağlı Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanacak olan EBA sisteminin teknoloji temelli bir uygulama olması sebebiyle öğrenciler arasında eşitsizliklere yol açabileceğini belirtiyor.

Pek çok ailenin ekonomik kriz sebebiyle zor günler geçirdiğini hatırlatan Vardal, şunları söylüyor: “Uzaktan eğitim ile birlikte bir eşitsizlik oluşması çok muhtemel. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda inisiyatif alması gerekiyor. Bakanlık ellerinde bulundurduğu tablet ve bilgisayarları dezavantajlı durumda bulunan öğrenciler ile paylaşmalı. Bütün öğrencilere eşit biçimde uygulanacak bir sistem gerekli”

VELİLER NE YAPMALI?

Bu sürecin doğrudan muhataplarından biri de veliler. Öğrenci Veli-Derneği (ÖV-DER) Başkanı Behram Kaya geçici süreçte velilere düşen sorumlulukların bir hayli fazla olduğuna dikkat çekiyor. Kaya, velilerin de bu süreçte çocuk psikoloji üzerine kitaplar okumasının önemine değiniyor ve ekliyor: “Bu konuda büyük bir eksikliğimiz söz konusu!”

‘SOHBET EDİN’

Behram Kaya velilerin bu süreçte dikkat etmesi gereken hususları ise şöyle sıralıyor:

eğitim görmeye başlayacak olan öğrenciler için kesinlikle ayrı bir oda hazırlanması gerekiyor. Bu çok önemli bir husus. Özellikle ilkokul çağındaki öğrenciler için aile içerisinden birisinin rehberlik etmesi şart. Çocuğun anlayamadığı yerlerde tavsiyelerde bulunabilir. Bu kişi abla, kardeş olabildiği gibi anne ya da baba da olabilir. Bu süreçte ebeveynlerin kesinlikle derslerin ardından çocukları ile sohbet etmesi şart. Bu dönemde bir diğer önemli noktayı ise ev ödevleri oluşturuyor. Çocukların kesinlikle ev ödevine boğulmaması gerekir”

EBA YETERLİ ALTYAPIYA SAHİP Mİ?

Öte yandan Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu tarafından açıklanan “Eğitim Günlüğü’nde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanacak olan EBA sisteminin gerekli altyapıya sahip olup olmadığına da dikkat çekiliyor. Açıklamada şu ifadelere yer veriliyor:

“EBA’nın 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmenin kullanımını kaldırabilecek teknik altyapıya sahip olup olmadığı konusu önümüzdeki günlerde en yoğun tartışılacak başlıklardan biri olacaktır. MEB’in henüz zaman varken EBA altyapısında ihtiyaç olan güçlendirmeyi yapması gerekmektedir”

Editör: Haber Merkezi